Pacienții au acces cu greu la investigațiile de înaltă performanță

De RMN-ul de la Spitalul Județean Craiova beneficiază lunar sute de pacienți.


Aparatura imagistică de înaltă performanță a revoluţionat modul în care medicii evaluează, diagnostichează și tratează bolile. Numai că bolnavii au cu greu acces la ea. Atunci când doctorul nu reușește să depisteze boala de care suferă pacientul prin analizele de sânge sau prin ecografii, este foarte probabil să recomande investigații mai amănunțite, precum tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică nucleară (RMN). Majoritatea spitalelor de stat nu au însă astfel de aparate care sunt costisitoare. Multe au încheiat contract cu unități private, aflate în apropiere, unde sunt trimiși bolnavii pentru investigații. Banii decontați de stat se termină însă repede, iar deseori pacienții sunt nevoiți să scoată bani din buzunar dacă vor să facă investigațiile la timp.

În 88 de sate din România nu există acces la nici un fel de serviciu medical, iar între județele României este o diferență colosală în ceea ce privește densitatea medicilor, a declarat de curând ministrul sănătății, Vlad Voiculescu. Cel mai greu pacienții au acces la investigațiile de radiologie și înaltă performanță, adică CT, RMN și radiografii. Puține spitale de stat sunt dotate cu astfel de aparatură, iar investigațiile făcute în privat sunt costisitoare. Pe terenul lăsat aproape liber de spitalele de stat s-au dezvoltat unități private în care pacienții găsesc aparatură performantă. Craiova nu face excepție de la situația națională. ”90% din serviciile imagistice se fac în privat. Unele spitale mari au câte un CT, un RMN, dar nici acestea nu prea funcționează. În general, investigațiile de înaltă performanță se fac în clinicile private care au contract cu CAS. De regulă, spitalele de stat care nu au aparatură fac contract cu clinicile private“, spune Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private și al Alianței pentru Sănătate din România (APSR).

Dotarea spitalelor cu aparatură de înaltă performanță se face greu. În fiecare an, managerii fac liste cu aparatura de care au nevoie, dar greu sunt aprobate. „La stat, lucrurile se mișcă greu, la privat sunt oameni care se ocupă, fac contracte, oferă prețul cel mai mic, la stat nu prea are cine să se ocupe. Ministerul Sănătății nu a mai acordat bani pentru investiții în ultimii ani. Spitalul nu poate să achiziționeze aparatură dacă nu are fonduri speciale. Din contractul cu CAS abia își asigură consumabilele. Aparatele trebuie să fie trecute pe lista de achiziții, să fie aprobate de Ministerul Sănătății. Cred că au trecut mai mult de zece ani de când s-a făcut ultima achiziție de aparatură de înaltă performanță și atunci s-a făcut prost. S-au alocat bani pentru aparatură, dar nu au fost prevăzuți și pentru amenajarea spațiilor, pentru montaj sau service. La Institutul Clinic Fundeni zac și acum aparatele nefolosite pentru că nu au unde să le monteze, nu au banii necesari“, adaugă Cristian Hotoboc.

SJU Craiova, dotat cu CT și RMN noi

Spitalul Județean de Urgență Craiova este singura unitate din Dolj dotată cu RMN și CT. Din iulie, aici există un RMN nou, de care beneficiază lunar aproximativ 300 de pacienți. În ultimii doi ani, spitalul a fost dotat cu două aparate computer tomograf (CT) noi. În Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) urmează să fie montat alt CT, care o să deservească exclusiv pacienții din UPU. În medie, 350 de bolnavi ajung zilnic aici. Tot din această vară, pacienții au acces și la investigații de rezonanță magnetică (RMN) de cea mai bună calitate. A fost montat un aparat RMN nou, de care beneficiază aproximativ 300 de bolnavi. Este unul dintre puținele din țară pe care se pot face investigații cu anestezie generală. Aceasta permite ca investigația să fie făcută și la copii sau la pacienții claustrofobi. Până acum nu exista această posibilitate la SJU Craiova.

Pentru că nu are aparatură de radiologie sau de înaltă performanță, Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova are încheiate contracte de colaborare cu spitalele din oraș care dispun de aparatură. În medie, într-o lună, 200 de pacienți tratați aici au nevoie de CT și zece – de RMN. „Avem contract pentru CT, RMN cu Prima Medical. Pentru RMN avem și cu Spitalul Județean, pentru CT și radiografii avem cu Spitalul Militar, dar și cu Spitalul de Boli Infecțioase «Victor Babeș». Am încercat să colaborăm cu cât mai mulți astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să aștepte. Avem stipulat și minutul în care este primit pacientul și în cât timp trebuie să primim rezultatul. Noi primim bani de la CAS pe caz rezolvat și le dăm unităților suma decontată de CAS pentru fiecare pacient“, spune dr. Malin Ramona, director medical.

Sute de pacienți fac lunar investigații la privat

În jur de 200 de pacienți ajung lunar la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ Craiova și au nevoie de investigații de înaltă performanță. Reprezentanții unității sanitare spun că au făcut demersuri pentru achiziționarea de aparatură, dar deocamdată au rămas fără rezultat. „Avem contract cu două clinici private. Noi trimitem pacienții să facă CT și RMN la cele două unități și apoi, din ceea ce ne decontează nouă CAS pe caz rezolvat, plătim la privat costul investigației. CAS decontează pe un caz rezolvat în jur de 1.700 de lei. Avem în jur de 200 de pacienți pe lună care au nevoie de CT, RMN. Am putea încheia contract și cu un spital de stat, dacă acesta poate să ne ofere serviciile de care avem nevoie pentru pacienți. Am făcut demersuri să primim finanțare, dar nu avem deocamdată nici un răspuns clar. Anul trecut, cu bani de la Ministerul Sănătății și Banca Mondială am achiziționat un aparat de radiologie pentru dispensarul TBC. Pe acesta se pot face radiografii pulmonare. Ne-ar ajuta foarte mult să avem în spital și CT și RMN. Pacienții care au cancer pulmonar sau meningită au nevoie de CT de craniu“, explică dr. Constantin Ecobici, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Nici Spitalul Căi Ferate (CF) Craiova nu are aparatură de înaltă performanță. Managerul spune însă că puțini pacienți care se adresează spitalului au nevoie de astfel de investigații. „CT și RMN nu avem. Colaborăm cu unitățile private, dar adresabilitatea pacienților noștri este scăzută. Anul acesta doi pacienți au mers să facă investigații. În total, pe secțiile Chirurgie și Medicină Internă avem în jur de 250 de externări pe lună. În schimb, pentru Radiologie avem un aparat de opt ani pe care se fac radiografiile. La sfârșitul lunii noiembrie urmează să primim un aparat nou, contractul este deja semnat“, spune dr. Radu Lucrețiu, managerul Spitalului CF Craiova.


Radiografiile se fac pe un aparat din 1974

Spitalele orășenești din județ nu au aparate de înaltă performanță. Pacienții sunt trimiși la Craiova. Problema este că spitalele mici nu au nici aparate de radiologie noi. Majoritatea aparatelor pe care bolnavii fac radiografiile sunt foarte vechi. Este și cazul aparatului de la Spitalul din Segarcea. „Avem un aparat Röntgen din 1974. Facem pe el toate radiografiile, dar este depășit. Am cerut în fiecare an la minister finanțare pentru altul nou, dar nu am primit. Încă lucrăm pe el, îl reparăm mereu. Se defectează de șapte-opt ori pe an“, declară dr. Doru Gofiţă, managerul Spitalului din Segarcea.

Nici pacienții care ajung la Spitalul din Filiași nu sunt mai norocoși. Și aici aparatul pe care se fac radiografiile are peste 20 de ani. „Avem nevoie de un aparat Röntgen pentru radiografii. Cel care se află acum în spital are peste 20 de ani, mereu are nevoie de reparații. Anul acesta s-a defectat o piesă care a costat 30.000 de lei, în urmă cu un an s-a defectat altă piesă care a costat 60.000 de lei. Am făcut multe solicitări și la Ministerul Sănătății, dar fără rezultat. CT sau RMN nu putem avea pentru că întreținerea unor astfel de aparate este costisitoare, iar spitalele mici nu o pot susține“, explică dr. Ioana Dumitru, managerul spitalului.

„Fondurile venite de la CAS se termină foarte repede“

Slaba dotare a spitalelor de stat se răsfrânge asupra pacienților. Cei mai mulți ajung să facă un CT sau un RMN la timp doar dacă scot bani din buzunar. „Nu contează dacă ești asigurat sau nu. Problema este că fondurile venite de la CAS se termină foarte repede. Așa ai două soluții: fie intri pe lista de așteptare, fie plătești pe loc și ți se face imediat. Mulți merg în urgența Spitalului Județean Craiova și acolo li se face gratis“, spune Ionela, pacient.

Reprezentanții spitalelor spun că au făcut demersuri pentru a rezolva problema plafoanelor mici pentru CT și RMN, dar nu s-a rezolvat nimic.

„În țară sunt spitale județene cu unități de primiri urgențe care nu au nici măcar un contract cu un furnizor de servicii de imagistică. Pacientul trebuie să plătească neapărat. Pentru că nu mai au voie să perceapă coplată, mulți furnizori nu mai vor contract cu CAS și atunci omul e nevoit să suporte întreaga sumă, dacă nu are altă variantă. Accesul pacienților la plafon este extrem de redus. Am făcut multe demersuri, dar nu s-a rezolvat problema pentru că nu există interes. Sunt mulți decidenți care au firme private de imagistică, unii care au fost chiar președinți de CAS-uri, au afaceri în sistem, nu mai figurează ei, dar prin interpuși sunt implicați“, spune președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP).Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 11 noiembrie 2016

Actualitate

» „Viperele“ au pus gând rău liderului
» Reținuţi pentru devalizarea stațiunii Băile Herculane
» Fostul premier moldovean Vlad Filat rămâne în închisoare
» DNA a pus sub acuzare Murfatlar SA pentru evaziune fiscala în dosarul de 600 de milioane de lei
» Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii face verificări la Institutul Clinic Fundeni
» 150 de migranţi blocaţi în Serbia au plecat pe jos din Belgrad spre graniţa cu Croaţia
» Turcia: Patronul cotidianului de opoziție Cumhuriyet a fost arestat
» BEC diaspora: Plicurile cu votul prin corespondență trebuie trimise cu până la 3 zile înaintea alegerilor
» Suporterii polonezi s-au bătut între ei în Centrul Vechi din Bucureşti
» Alegeri R. Moldova – Maia Sandu: “Mă oblig să asigur scoaterea din comă a acestei țări”
» Preşedintele Iohannis a promulgat legea ceremoniilor oficiale
» Poliţia din Nepal face apel la vigilenţă vizavi de est-europeni, după fraude la mai multe bancomate
» Alegeri în R. Moldova: Maia Sandu susține că nu a discutat cu secretarul de stat al SUA pe tema unirii cu România
» Fosta SC Petromservice SA şi foşti directori ai firmei, trimişi în judecată de DNA
» Merkel şi Trump au discutat despre continuarea parteneriatului dintre Germania şi SUA
» Craiova: Proiectul „Cărticica pentru prichindei şi copii mai măricei”, la Biblioteca “Aman”
» Romgaz a extras în 2016 cu 26,6% mai putin gaz decât anul trecut, iar importurile din Rusia cresc semnificativ

Dolj

» Sute de candidați și nici un post pentru rezidenți în spitale
» Au demarat procedurile pentru Autostrada Craiova – Pitești
» Copii cu nevoi speciale şi părinţii lor, traumatizaţi de autorităţi
» Întreruperi energie electrică de luni
» Suedez suspectat de terorism, reținut la Calafat
» Viitorii jandarmi instruiţi la Drăgăşani au depus jurământul
» Craiovenii îşi pot măsura gratuit glicemia
» 644 de milioane de euro, virate în conturile fermierilor
» Achitare în procesul dezafilierii Universității Craiova
» Bloc fără gaze pentru că un proprietar nu a plătit
» Craiova: “Pași spre cunoaștere-Mamiferele-vizionare”, la Secția pentru Copii și Tineret de la Biblioteca “Aman”
» Craiovenii îşi pot măsura gratuit glicemia în cadrul campaniei “Controlează-ţi Diabetul”
» Craiova: Lansare de carte la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”
» Alegeri în R. Moldova: 11 secții de votare deschise în România, una dintre ele la Craiova
» Cetăţean suedez de origine uzbecă, urmărit internaţional pentru terorism, prins la Calafat
» Craiova: Vernisajul expoziției de artă plastica “Două vârste”, luni, la Biblioteca “Aman”
» Rotary Club Craiova plantează 4700 de arbori în două localităţi doljene

Gorj

» Anchetă prelungită la Spitalul Judeţean pentru verificare unor suspiciuni de fraudă
» Eleva Roxana Croitoru, laureată a Festivalului „Maria Lătăreţu“
» Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani
» Campanie inedită de informare la Târgu Jiu: “Odată și-odată o să ți se înfunde! Canalizarea NU e tomberonul tău!”
» Caravana SMURD – “Fii pregătit!” ajunge la Târgu-Jiu

Vâlcea

» Vâlcea: Persoane reţinute pentru înşelăciune prin metoda “Accidentul”
» Vâlcea: Depunere de jurământ la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi din Drăgăşani

Sport

» România, scoasă la tablă de Polonia
» Pompierii din Segarcea s-au impus la Memorialul „Liviu Răducan”
» CSU II și Podari luptă pentru un loc mai bun
» Fotescu i-a fost de ajutor lui Șoavă

Sanatate

» Condiții decente pentru bolnavii internați în Neurologia de la SJU

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Thor
» Lacuri învăluite în legendă care pot fi vizitate toamna
» Bancul zilei

Top