8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBolnavii - trataţi în clinici supraaglomerate, cu infecţii nosocomiale

Bolnavii – trataţi în clinici supraaglomerate, cu infecţii nosocomiale

În saloanele celor trei secții erau câte cinci paturi, deși normele prevăd doar două, maximum trei (Foto: arhiva GdS)
În saloanele celor trei secții erau câte cinci paturi, deși normele prevăd doar două, maximum trei (Foto: arhiva GdS)

Au trecut trei săptămâni de când inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au mers în control la etajul IX al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova şi au dat ordin de suspendare a activităţii. Fapt fără precedent, trei secţii au fost închise pentru o perioadă de două săptămâni. Motivele deciziei: supraaglomerarea saloanelor şi faptul că în Secția de Neurologie au fost depistați șase pacienți infectați cu Clostridium difficile. Soluţii nu au fost găsite nici până acum, iar în cele trei secţii nu se desfăşoară activitate. Săptămâna aceasta, timp de trei zile, în spital s-a aflat în control o echipă trimisă de Ministerul Sănătății, care a verificat situația, dar și problemele care există în alte clinici ale unității medicale.

De când DSP Dolj a decis suspendarea temporară a activităţii celor trei secţii ale spitalului craiovean, Gazeta de Sud v-a prezentat într-o serie de articole problemele descoperite la etajul IX al spitalului. De aproximativ un an, cele trei secţii funcţionau pe acelaşi palier, într-un spaţiu insuficient, multe din saloane erau supraaglomerate, aici fiind internaţi şi câte doi pacienţi în pat.
Secția de Neurologie avea repartizate 15 paturi, cea de Endocrinologie – 25 și Clinica de Diabet și Boli de Nutriție – 35. Apariţia a şase cazuri de pacienţi cu infecţie Clostridium difficile la Secţia de Neurologie a determinat conducerea spitalului să ceară supendarea activităţii acesteia. O echipă de epidemiologi din cadrul DSP Dolj a mers în control pe 4 octombrie și a constatat o serie de probleme, iar două zile mai târziu a decis închiderea secţiilor.
Deşi decizia de suspendare fusese dată, mulți dintre pacienţi au rămas internaţi în continuare în aceste secţii până când s-a putut face externarea. Închiderea secţiilor a nemulţumit însă personalul medical, care a depus memorii la conducerea spitalului, dar şi la DSP Dolj.

Probe neconforme, încă din iulie

Gazeta de Sud a vrut să afle şi punctul de vedere al reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii (MS) cu privire la situaţia secţiilor de Neurologie, Endocrinologie şi Diabet Zaharat. MS susţine că a primit o adresă trimisă de managerul SJU şi de medicul-șef al Serviciului de Prevenire și Combatere a Infecțiilor Nosocomiale (SPCIN), din cadrul spitalului, prin care solicitau suspendarea pentru o perioadă determinată a activității Compartimentului Clinic de Neurologie, având în vedere apariția a şase cazuri cu infecţie Clostridium difficile, care au fost spitalizate atât în compartimentul respectiv, cât și în Clinica ATI, pe parcursul lunii septembrie.
Prin urmare, o echipă a DSP a fost trimisă la spital să verifice condițiile igienico-sanitare și de funcționare pe toată aripa stângă a etajului IX. În urma controlului, au fost descoperite probleme mai vechi în aceste secţii, care, potrivit MS, nu fuseseră raportate DSP.
În luna iulie au fost recoltate, de către SPCIN, probe de salubritate (de pe suprafețe, mâinile personalului), dintre care trei au fost neconforme, prin izolarea (descoperirea – n.r.) de Klebsiella, Citrobacter, E. Coli. „În oficiul alimentar care deservește toate cele trei clinici, din cinci probe, trei au fost neconforme prin izolarea de: Klebsiella, Citrobacter, E. Coli. Au fost prelevate probe de salubritate și din Clinica de Diabet Zaharat, din care două probe au fost neconforme, și din Clinica de Endocrinologie, din care o probă a fost neconformă, prin numărul de germeni peste limita admisă; toate probele de microaerofloră relevă prezența Stafilococ spp. Rezultatele neconforme nu au fost comunicate DSP Dolj“, se arată în răspunsul trimis de Ministerul Sănătăţii.

Alte probleme descoperite în timpul controlului

Baia pe care o împărțeau bolnavii de la secțiile de Neurologie și Endocrinologie (Foto: arhiva GdS)
Baia pe care o împărțeau bolnavii de la secțiile de Neurologie și Endocrinologie (Foto: arhiva GdS)

Acestea nu sunt singurele probleme semnalate de DSP. În Clinica de Endocrinologie, la data contolului erau internați în același salon copii și adulți, iar saloanele de neurologie erau intercalate cu cele de endocrinologie. Accesul către Clinica de Neurologie și Clinica de Endocrinologie se făcea traversând Clinica de Diabet Zaharat. Saloanele erau aglomerate pentru că nu se respecta suprafața minimă utilă/pat de 7 metri pătraţi în secțiile Endocrinologie și Diabet Zaharat.
La controlul de la începutul lunii octombrie, s-a constatat că în Clinica de Diabet Zaharat erau internaţi 44 de pacienți în 35 de paturi. În urma celor descoperite, echipa de la DSP a întocmit o notă de informare către Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății și a consemnat în procesul-verbal de control următoarele măsuri: „Sancționarea contravențională a persoanelor responsabile; suspendarea temporară a activității pentru cele trei secții până la remedierea deficiențelor constatate; modificarea structurii organizatorice și identificarea spațiilor necesare pentru amenajarea celor trei secții, conform legislației în vigoare, în termen de două săptămâni“.

Managerul spitalului susţine că a raportat infecţiile

Managerul Spitalului Judeţean, dr. Bogdan Fănuţă, susţine că suspendarea activității a trei dintre cele mai importante secții din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova a creat multe probleme. Zeci de bolnavi care ar trebui să fie trataţi în cele trei secţii sunt internaţi în alte clinici ale spitalului. În ceea ce priveşte răspunsul oferit pentru GdS de Ministerul Sănătăţii, Fănuţă susţine că a informat DSP cu privire la cazurile de infecții nosocomiale. „Acestea se raportează la fiecare sfârșit de lună. 30 septembrie a fost într-o zi de vineri, iar noi am raportat cazurile de infecții luni, 4 octombrie. În urma adresei pe care am trimis-o la DSP în care am menționat cazurile și situația celor trei secții, au venit în control inspectorii DSP. Noi nu am raportat focar pentru că cele șase cazuri nu au fost depistate în același salon. Focar este dacă, de exemplu, în același salon sunt mai mult de trei cazuri cu aceeași infecție. Am fost sancţionaţi de către DSP cu 5.000 de lei pentru modul în care îşi desfăşurau activitatea cele trei secţii de la etajul IX. Mai mult decât atât, ni s-a tăiat şi finanţarea de la CAS pentru cele trei secţii, care ajungea la suma de 500.000 de lei“, a spus managerul SJU Craiova.

„Igienizarea o făceam cu efort foarte mare“

Holul Secției de Neurologie (Foto: arhiva GdS)
Holul Secției de Neurologie (Foto: arhiva GdS)

Au trecut trei săptămâni de când jumătate din etajul IX al spitalului este închis. Nu s-a găsit încă o soluţie pentru redeschiderea secţiilor. Timp de trei zile, o echipă trimisă de MS s-a aflat în control la spitalul craiovean, verificând şi situaţia din cele trei clinici. Medicii care lucrează în secţiile închise recunosc că spaţiul în care tratau pacienţii era total neadecvat, oricând existând riscul de a apărea infecţii. Şi în ceea ce priveşte igienizarea spaţiilor, aceştia recunosc că nu se putea face aşa cum ar fi trebuit. „Din când în când, de-a lungul timpului, sigur am avut probleme, infecţii nosocomiale. Într-adevăr, în luna iulie au fost descoperite infecţii cu Klebsiella şi E. Coli, iar în microaerofloră a apărut stafilococ. Igienizarea o făceam cu efort foarte mare, încercam lunar, dar problema este alta: degeaba faci dezinfecţie dacă nu poţi spăla foarte corect. Ca să speli foarte corect trebuie să ai cum să muţi un pat dintr-un loc în altul, o masă dintr-un loc în altul, fapt ce era imposibil. Deci chiar dacă am făcut dezinfecţia, nu am putut igieniza spălând, lucru elementar pe care îl facem şi acasă. Nu se poate într-o aşa aglomeraţie. Avem saloane cu cinci paturi, iar după norme ar trebui să fie două paturi, maximum trei. Avem bolnavi cu proteze, pacienţi care au suferit amputări, n-ai cum să te mişti şi să le asiguri îngrijirea“, a spus prof. univ. dr. Maria Moţa, şefa Secţiei de Diabet şi Boli de Nutriţie.

Peste 100 de bolnavi cu diabet internaţi pe diferite secţii ale SJU Craiova

În ceea ce priveşte raportarea infecţiilor descoperite pe secţie, şefa clinicii susţine că este treaba departamentului de control din cadrul spitalului să anunţe astfel de cazuri. În judeţul Dolj sunt 42.000 de pacienţi cu diabet zaharat. În prezent, sunt peste 100 de bolnavi cu diabet internaţi pe diferite secţii ale SJU Craiova. Mulţi pacienţi cu diabet sunt trimişi la Spitalul „Filantropia“. Medicii din această unitate susţin că au primit în ultima vreme aproximativ 25 de bolnavi trimişi de la SJU.

„Au rămas şocaţi de modul în care ne desfăşuram activitatea“

Șefa Compartimentului de Neurologie susţine că secţia pe care o conduce a fost tot timpul vitregită. În ultimul an, de când a fost mutată la etajul IX, problemele s-au accentuat. „Infecţiile descoperite în luna iulie au fost rezolvate. În septembrie au fost recoltate din nou probe și acestea au ieșit normale. Toate secțiile, însă, sunt închise în continuare. A venit un control de la Timișoara, de la Sanepid, a trecut și prin secția noastră. Au rămas şocaţi de modul în care ne desfăşuram activitatea, de numărul de paturi pe care îl aveam alocat, de condițiile proaste. Nu ne-au spus nimic, au constatat, au văzut ce era de văzut. Nu știm care sunt concluziile“, a spus dr. Dorina Iovănescu, şefa Secţiei de Neurologie.

„Nu a mai fost niciodată în spital o situație similară“

Pentru că această secţie este închisă, pacienţii sunt internaţi în alte clinici şi duşi direct în Terapie Intensivă, fiind cazuri foarte grave. „Unitatea de Primiri Urgenţe trimite la alte spitale pacienții care se află în comă. Unii pacienți sunt internați în continuare aici prin garda de la Clinica Medicală. Cred că acum sunt opt pacienți cu probleme neurologice internați în spital. Nu se știe însă când se va rezolva situația celor trei secții. Nu a mai fost niciodată în spital o situație similară. Se încearcă să se găsescă spații unde să funcționeze corect toate cele trei secții. Se doreşte deschiderea celor trei secţii în acelaşi timp, dar momentan nu există spațiu pentru cea care ar trebui mutată. Infecții nu mai sunt, dar nu ar mai putea funcționa în același spațiu toate trei secțiile pentru că nu s-ar respecta cubajul impus pentru numărul de paturi“, a adăugat şefa Compartimentului de Neurologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS