12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCriză de asistente și infirmiere în spitalele din Oltenia

Criză de asistente și infirmiere în spitalele din Oltenia

Deficitul de asistente și infirmiere este o problemă majoră a spitalelor din Oltenia. Sunt secții în care o singură infirmieră sau asistentă se ocupă și de zeci de bolnavi. S-a ajuns în această situație pentru că personalul aproape de pensionare cu greu mai poate fi înlocuit, iar cadrele medicale tinere preferă să plece să lucreze în spitalele din străinătate. Posturile se scot la concurs în funcție de cât de „bogat“ este bugetul fiecărui spital. Cum unitățile medicale abia reușesc să asigure plata medicamentelor, utilităților și personalului deja angajat, cu greu se mai găsesc bani pentru alte angajări.

Din majoritatea spitalelor în care se tratează oltenii lipsesc oamenii care ar trebui să stea la căpătâiul bolnavului, să îl ajute să se ridice din pat, să îi aducă mâncarea, să îi ofere îngrijirea medicală de care are nevoie și pentru care a plătit sistemul de sănătate ani la rând prin asigurare. În timp ce în spitalele europene asistentele, infirmierele și îngrijitoarele sunt cele care rămân lângă pacient tot timpul, în spitalele din România mai lucrează foarte puține cadre medicale medii și auxiliare. În această situație, pacientul este îngrijit atunci când îi vine rândul pentru că sunt situații în care o singură infirmieră e nevoită să se ocupe și de zeci de pacienți. Noile angajări depind însă de bugetele spitalelor, mereu prea mici pentru nevoile reale. Cel care are de suferit este bolnavul care ajunge să fie îngrijit de asistente și infirmiere suprasolicitate.
Pacienții care au fost tratați și în spitalele din străinătate spun că sistemul de la noi este departe de ce ar trebui să ofere. „Am fost internată și în spitalele din Craiova și din București, dar am mers pentru operație în Austria. Nimic nu se compară. Acolo asistentele și infirmierele sunt ca furnicile, mereu mai apare câte una, te întreabă cum te simți, dacă ai nevoie de ceva, îți dau medicamentele, te ajută să te ridici. La noi, și dacă vor, tot nu au cum să aibă grijă cu adevărat de toți bolnavii. Sunt puține, de multe ori nervoase, folosesc un ton ridicat, vin la tine după ce le chemi de nu știu câte ori. Este o mare problemă a sistemului lipsa acestui personal și comportamentul unora“, spune Adriana Popa.

La SJU Craiova este nevoie de peste 100 de infirmiere

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova, cea mai mare și aglomerată unitate medicală din Oltenia, este nevoie de 100 de infirmiere. Majoritatea clinicilor sunt deficitare. Mare nevoie de infirmiere și asistente este la secțiile Neurochirurgie, Oncologie, dar și la Reanimare. „La SJU Craiova există un deficit major de infirmiere, îngrijitoare. Este nevoie de peste 100 de infirmiere, îngrijitoare, de asemenea. Este nevoie și de aproximativ 50 de asistenți medicali. Este mare deficit pe Neurochirurgie, la fel și la Oncologie. La Chirurgie I este deficit de asistenți medicali la blocul operator, dar și de infirmiere. În Reanimare este un asistent la cinci, șase paturi și ar trebui să fie unul la trei paturi“, spune Ion Cotojman, președintele federației Hipocrat.
„Am cerut ca fiecare clinică să ne trans­mită situația“

De cel puțin trei ani, la SJU Craiova a fost scos la concurs doar un post pentru infirmieră pentru Clinica de Oncologie. Managerul spitalului, dr. Bogdan Fănuță, spune că împreună cu liderii de sindicat a cerut să se facă o analiză asupra deficitului de personal auxiliar și mediu din tot spitalul, astfel încât, în perioada următoare, să se scoată posturi la concurs. „Am cerut ca fiecare clinică să ne transmită situația, să vedem unde sunt cele mai mari probleme și să scoatem posturi la concurs pe secțiile cu probleme. Asta depinde însă și de bugetul pe care îl avem la dispoziție pentru a plăti personalul“, spune dr. Bogdan Fănuță.
În Clinica de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, unde pacientul are mare nevoie de sprijin, este nevoie de infirmiere, asistente și îngrijitoare. Într-o lună, aici sunt internați aproape 150 de pacienți cu patologie diversă, post­traumatică, ortopedico-chirurgicală, neurologică, de­­­­­­ge­nerativă. Toate paturile clinicii sunt mereu ocupate. „Avem nevoie de personal mediu și auxiliar. Am primit și de la conducerea spitalului o solicitare prin care suntem rugați să spunem dacă ne confruntăm cu deficit de personal. Problema este că sunt asistente și infirmiere care ies la pensie și nu are cine să le ia locul dacă nu se fac noi angajări. De exemplu, avem trei asistente care în curând vor ieși la pensie. Avem doar două îngrijitoare, deși am avea nevoie de șase. Infirmiere avem șase, dintre care una iese la pensie“, explică conf. univ. Adrian Bighea, șeful Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie.

Angajezi personal dacă ai bani!

Angajarea de personal medical atârnă de bugetul pe care fiecare spital îl primește de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). În prezent, aproximativ 80% din banii veniți de la CAS se duc pe plata salariilor. Situația este grea și pentru spitalele din orașele mai mici ale Olteniei. La Spitalul din Filiași, conducerea unității sanitare spune că pentru a nu avea de suferit pacienții din lipsă de personal, asistentele și infirmierele din secțiile unde nu este mare aglomerație merg să ajute colegii din alte secții aglomerate. Mare nevoie este însă de infirmiere în Camera de Primiri Urgențe (CPU), locul cel mai aglomerat din spital. Aici, anual ajung peste 15.000 de pacienți, mulți dintre ei cu probleme grave. „Avem mare nevoie de infirmiere în CPU. În rest, încercăm să ne descurcăm cu personalul pe care îl avem. Asistentele și infirmierele care lucrează pe secții unde nu sunt foarte mulți pacienți mai merg să lucreze acolo unde este mare nevoie. Trebuie să ne încadrăm și în bugetul pe care îl avem. Nu putem face angajări dacă nu avem cu ce să plătim oamenii“, precizează dr. Ioana Dumitru, managerul spitalului.

Deficit de asistente și infirmiere în tot Spitalul din Severin

Situația cea mai grea este la Spitalul Județean din Severin, unde este nevoie de 60 de asistente. Bugetul unității este însă strâmtorat. Pentru că aproximativ 70% dintre pacienți sunt internați în spital prin Urgență, unde este deficit mare de asistente, s-a decis ca aici să fi scoase la concurs zece posturi. „Avem deficit de asistente și infirmiere în tot spitalul. Avem nevoie de 60 de asistente în tot spitalul. În UPU este mare nevoie de asistente, scoatem la concurs zece posturi, dar toate secțiile au nevoie. La Medicină Internă este nevoie de încă trei asistente, la Oncologie – două, la Chirurgie și Cardiologie – câte patru pe fiecare secție, la fel și la Secțiile de Ginecologie și Neonatologie“, spune Margareta Popescu, directorul financiar al spitalului.
Spitalul Județean Slatina este cea mai mare unitate medicală din Olt. Anual, aici sunt tratați peste 55.000 de pacienți. Pe lângă aparatură, este mare nevoie și de medici, dar mai ales de asistente și infirmiere. În ultimii trei ani, la spital au venit aproximativ 70 de medici. În această lună au fost scoase la concurs 20 de posturi de asistenți medicali, infirmiere, brancardieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS