11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCardiologia Spitalului „Filantropia“ a fost modernizată

Cardiologia Spitalului „Filantropia“ a fost modernizată

După 30 de ani în care au fost făcute doar cârpeli, Clinica de Cardiologie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova a fost reabilitată complet și dotată cu aparatură de ultimă generație. Aici sunt tratați lunar în jur de 100 de bolnavi.

Lucrările de reabilitare și modernizare a Clinicii de Cardiologie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova au început în urmă cu două luni. Toate saloanele, grupurile sanitare și celelalte încăperi ale clinicii au fost modernizate. Medicii spun că secția avea mare nevoie de reparații capitale. „Până acum, nu s-au făcut decât mici renovări. Au fost momente în care a plouat în saloane, a căzut tencuială peste pacienți. Odată începute lucrările, tot ce exista în clinică a fost dat la casat. Oamenii spuneau că nu vin la Spitalul nr. 2 pentru că grupurile sanitare nu pot fi folosite. Acum au fost renovate. Problema este să și întreținem ce am făcut și pentru acest lucru trebuie să ducem muncă de lămurire cu pacienții“, a spus prof. dr. Doina Cârstea, șefa Clinicii de Cardiologie.
Investiția totală se ridică la peste 494.000 de lei. Prof. dr. Doina Cârstea lucrează în această clinică de peste 30 de ani și spune că înnoirea aparaturii era absolut necesară pentru tratarea pacienților. După 30 de ani în care medicilor le-a lipsit un ecograf modern, acum clinica a fost dotată și pacienții pot beneficia de investigații de calitate. „Acum dispunem și de aparatură de ultimă oră. Nu avem angiograf sau alte lucruri care există în alte clinici din Craiova, dar avem test de efort care se face la bicicletă, avem electrocardiografe noi, tensiometre și ecograful pe care ni l-am dorit de 30 de ani. Este prima dată când această clinică beneficiază de ecocardiograf cu doppler color“, a adăugat prof. dr. Doina Cârstea.

Cam 100 de pacienți pe lună se tratează aici

Clinica de Cardiologie are 35 de paturi. Aici sunt tratați lunar în jur de 100 de pacienți. Pentru ca medicii să ajungă la timpul potrivit lângă pacienți, clinica a fost dotată și cu un sistem de semnalizare-avertizare. „În general, nu sunt bolnavi acuți pentru că noi nu avem voie să monitorizăm sau să internăm pacienți cu infarct acut. Suntem obligați, prin programul național, să-i trimitem la Spitalul Județean Craiova și de acolo să fie trimişi mai departe pentru procedurile care se impun. Pacienții noștri sunt bolnavii cronici pe care de multe ori reușim să-i stabilizăm. Sunt bolnavi care vin de ani de zile și pe care îi cunoaștem foarte bine“, a completat șefa Clinicii de Cardiologie.
Mare parte din secțiile Spitalului „Filantropia“ o să fie mutate în Spitalul Municipal. Clinica de Cardiologie va rămâne în clădirea actuală și, din acest motiv, primăria a dat bani pentru renovare. „Era normal să facem investiții pentru că această clinică nu se va muta în Spitalul Municipal. A fost renovat acoperișul. S-au făcut achiziții de aparatură medicală. Au fost aduse și paturi noi, mobilier, saltele, lenjerii, frigidere. În total, renovarea acestei clinici a costat 494.228 de lei“, a spus primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS