10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCoadă la CAS de când se crapă de ziuă

Coadă la CAS de când se crapă de ziuă

La Casa de Asigurări Dolj vin oameni și de la ora șase ca să-și rezolve problemele printre primii (Foto: Lucian Anghel)
La Casa de Asigurări Dolj vin oameni și de la ora șase ca să-și rezolve problemele printre primii (Foto: Lucian Anghel)

Introdus în sistemul medical să simplifice lucrurile, cardul de sănătate nu a reușit să facă acest lucru pe deplin. La Casa de Asigurări de Sănătate Dolj încă se formează cozi, iar oamenii se plâng că așteaptă uneori cu orele pentru rezolvarea problemelor. Unii vin aici de când se crapă de ziuă cu gândul că sunt printre primii și scapă mai repede de așteptare. Reprezentanții CAS Dolj spun că, totuși, numărul celor care vin aici s-a mai micșorat odată cu introducerea cardului.

Zeci de craioveni sau oameni veniți din tot județul Dolj care au probleme de rezolvat zilnic la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) stau pe scările instituției de la ora șase. Cum se deschide ușa clădirii dau buluc înăuntru, unii deja sătui de așteptare. Dezorientați, încearcă să găsească soluții la prima persoană din instituție de care dau – portarul. Acesta nu poate însă să le spună decât că trebuie să își ia bon de ordine și să aștepte. Norocoșii prind loc pe băncile din încăperea de la parter, ceilalți își așteaptă rândul în picioare. Cei care vin mai târziu și văd atâta lume încep să bombăne: „Și astăzi tot așa e. Offf!“. Mulți ajung aici pentru că fie nu au primit cardul de sănătate, fie l-au primit, dar atunci când merg la medic au surpriza să afle că în sistem figurează ca fiind neasigurați și vin să lămurească problema. Mulți sunt bătrâni care nu au înțeles prea bine cum stă treaba cu bucățica de plastic căreia unii îi spun și „carnet de sănătate“. Una dintre craiovence care nu a primit cardul a venit de la ora 7.00 în fața instituției. „Nu am primit «carnetul de sănătate». Sunt asigurată, dar nu l-am primit încă. Am venit la CAS să văd ce se întâmplă. Sunt aici de la șapte, dar merge greu rândul. Venim și așteptăm, ne pătimim. Am mai fost și săptămâna trecută și nu am rezolvat, așa că astăzi sunt tot aici“, a spus o craioveancă.

Cardul le dă bătăi de cap

La parterul Casei de Asigurări de Sănătate, în dreptul fiecărui ghișeu funcţionează afişajul cu numerele de ordine, iar o voce anunţă sacadat numărul și ghișeul la care persoana respectivă trebuie să meargă. Ca să rezolve problema, Daniela Jianu a venit la sediul instituției de la ora șase: „Vreau să văd dacă este aici cardul de sănătate. Sunt asigurată, dar nu l-am primit prin poștă și medicul de familie mi-a spus să vin aici pentru că este posibil să îl găsesc. Am stat să completez și actele necesare prin care pot să îl fac pe soț coasigurat. Am venit de la 6.20, de la Poiana Mare. Sper să nu dureze mult“.
Printre cei veniți la CAS ieri completau cereri și așteptau la coadă și părinți care au venit să depună acte prin care să poată dovedi calitatea de asigurat a copiilor. Sunt situații în care, deși copilul este elev sau student și prin lege este asigurat, în sistem apare ca fiind neasigurat. „Am venit să depun acte pentru fiica mea. Este la școală, a primit cardul, dar în sistem apare ca fiind neasigurată. Medicul de familie mi-a zis să vin la CAS să depun actele prin care să fie făcută modificarea în sistem. Am mai venit și cu alte probleme la CAS și de fiecare dată am așteptat și câte două-trei ore. Sper ca astăzi să stau mai puțin“, a mărturisit Elena Băleanu.
Și Nicu a venit pentru aceeași problemă cu speranța că nu o să piardă o jumătate de zi la CAS: „Am venit pentru fata mea. Este elevă și trebuia să aduc actele care să dovedească acest lucru astfel încât să fie în continuare asigurată. Am completat o cerere, am luat bon de ordine și aștept să mă strige“.

„Mulți dintre cei care vin în continuare sunt cei neasigurați“

Reprezentanții CAS Dolj spun că, totuși, numărul persoanelor care vin aici s-a mai diminuat odată cu introducerea cardului care are rolul de a arăta dacă o persoană este sau nu asigurată. Până la 1 septembrie 2015, când adeverința era principalul instrument care atesta calitatea de asigurat, numărul celor care așteptau la ghișeele CAS era mult mai mare. „În ultimele luni, de când oamenii au primit cardurile naționale de sănătate, numărul celor care vin la ghișeele instituției nu mai este atât de mare ca înainte. Mulți dintre cei care vin în continuare sunt cei neasigurați care ajung aici să afle modalitățile prin care se pot asigura sau coasigura. Legea îi asigură pe copii până la împlinirea vârstei de 18 ani, dar și pe toți cei care sunt prinși într-o formă de învățământ până la 26 de ani. Pentru acest lucru trebuie să vină să aducă dovada că sunt încă elevi sau studenți. Pensionarii sunt asigurați prin lege. Aici vin cei care au situația nelămurită sau care nu și-au adus actele să fie coasigurați“, a explicat Cristina Mândreci, purtător de cuvânt al CAS Dolj.

10.096 de carduri nedistribuite încă

O situație aparte este a celor care nu au nici un venit și care își plătesc singuri asigurarea de sănătate, pentru că trebuie să facă un drum la Fisc și altul la CAS. Reprezentanții CAS spun că aceștia trebuie să facă drumuri între cele două instituții pentru că, după ce află care sunt documentele necesare procedurii, plata nu se face la sediul CAS. „Plata nu se face la sediul CAS, ci la organul fiscal de care aparțin. Cei care se asigură pentru prima dată trebuie să meargă la Fisc, plătesc pentru luna în curs și șase luni din urmă. Valoarea este de 5,5% din salariul minim brut pe țară, după care în fiecare lună plătesc această cotizație. Cei care au PFA, PFI într-adevăr trebuie să vină la CAS să vadă care sunt documentele care se cer pentru asigurare și cu informația de aici se duc la Fisc și plătesc“, a precizat Cristina Mândreci.
Cei care refuză din diverse motive cardul trebuie să prezinte o dată la trei luni dovada calităţii de asigurat în vederea emiterii unei noi adeverinţe. În cazul în care o persoană care a refuzat iniţial cardul revine asupra acestei decizii îl poate recupera de la sediul CAS Dolj.
Dintre cele peste 36.000 de carduri pe care Poșta Română le-a returnat la sediul CAS Dolj mai sunt de distribuit 10.096.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS