Şeful Clinicii de Chirurgie Plastică a SJU Craiova: „Încă lucrăm cu instrumentar de acum 40 de ani“

Prof. dr. Horia Pârvănescu, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică, spune că saloanele clinicii au nevoie de igienizare şi mobilier nou


Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova este recunoscută la nivel internaţional pentru performanțele în chirurgia mâinii. Cu toate acestea, în clinică încă se mai lucrează cu instrumentar vechi de 40 de ani.

Clinica de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Judeţean Craiova se luptă cu lipsa de finanţare, ca multe alte secţii din această unitate spitalicească. Intervenţiile chirurgicale de care depinde viaţa pacienţilor care ajung în această secţie sunt costisitoare pentru bugetul spitalului. Zilnic, în secție se fac 15 operaţii. În această perioadă, clinica este plină de pacienţi arşi din cauza aparatelor de încălzit improvizate.

Prof. dr. Horia Pârvănescu, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică, spune că majoritatea pacienților săi au o situație materială precară. „În perioada rece, oamenii se miră cum să se încălzească, se ard şi ajung la noi în Urgenţă. Apar mereu astfel de pacienţi în clinică. Avem una dintre cele mai mari cazuistici din ţară la arşi. Oltenia este o zonă săracă, iar eu am spus mereu că arsura este boala săracului. Anual, avem în jur de 200 de pacienţi cu arsuri, cazuri grave“, spune prof. dr. Horia Pârvănescu.

„Să nu mai apară gongi, să nu mai apară probleme la instalaţia sanitară, să fie schimbat mobilierul“

Toţi aceşti bolnavi necesită intervenţii chirurgicale multiple, instrumentar şi consum mare de materiale şi de bani, iar asta aduce pierderi clinicii. În prezent, clinica are nevoie de igienizare, saloanele trebuie zugrăvite. Mobilierul vechi de zeci de ani trebuie înlocuit, dar spitalul nu are bani pentru toate aceste investiţii. „Este nevoie de mai multe în această clinică ca să poată arăta aşa cum trebuie, să nu mai apară gongi, să nu mai apară probleme la instalaţia sanitară, să fie schimbat mobilierul. De asemenea, trebuie schimbată şi salarizarea, pentru că inevitabil motivaţia medicilor este legată şi de asta. Se primesc salarii jenante şi lumea îşi dă seama, dar nu se face nimic. Nu înţeleg unde se duc toţi banii din toate contribuţiile CAS pe care omenii le plătesc. Nu avem ce să facem dacă nu sunt bani“, adaugă şeful clinicii.

„Căutăm să ne descurcăm cu propriile puteri“

Chirurgia plastică este un domeniu al medicinei care a evoluat foarte mult în ultimul timp. Spitalele din străinătate ne depăşesc din punct de vedere al aparaturii, cu toate acestea, cu ajutorul sponsorizărilor, Clinica de Chirurgie Plastică a reuşit să achiziţioneze o parte din aparatura de care are nevoie. „Spitalul nu are bani pentru aparatura aceasta foarte scumpă. Căutăm să ne descurcăm cu propriile puteri. Am adus aparatură foarte scumpă în clinică cu ajutorul sponsorilor. Vorbim de o specialitate de înaltă performanţă, care nu se poate face cu aparatură de proastă calitate. Încă lucrăm cu instrumentar de acum 40 de ani, pe care îl mai putem folosi pentru că a fost întreţinut cum trebuie de către asistente. Trebuie să ne descurcăm cu ce avem şi să ţinem de lucruri. Aparatura a fost luată prin sponsorizări, spitalul nu are fonduri pentru asta, deşi vorbim de spitalul-fanion al Olteniei, unde ajung bolnavii aflaţi în stare gravă“, spune prof. dr. Horia Pârvănescu.


„Un laser costă 70.000 de euro. Cine îţi dă?“

Spre deosebire de anii trecuţi, acum clinica dispune de un microscop operator, electrocautere, radiocautere şi mai multe dermatoame, aparate care le permit medicilor să realizeze multe intervenţii. Însă, pentru a ajunge la standardele europene, mai este nevoie de aparatură. Şeful clinicii susține că degeaba spune mereu care este aparatura de care clinica mai are nevoie, atâta timp cât nu există bani. „Un laser costă 70.000 de euro. Cine îţi dă? Dacă nu găseşti un sponsor, nu ai cum să îl iei. Toate clinicile se confruntă cu această problemă, peste tot se încearcă dotarea cu ajutorul sponsorizărilor, fiecare se descurcă cum poate. Dacă era să ne bazăm numai pe investiţiile spitalului, rămâneam mult în urmă“, spune dr. Horia Pârvănescu.

Săli de operaţie ca în Occident

Deşi saloanele au nevoie de igienizare şi mobilier nou, sălile de operaţie arată ca în Occident. Şeful clinicii a impus reguli stricte, nu mai intră oricine acolo, iar personalul medical are acces numai pe bază de cartelă. Lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare este o problemă importantă de care se lovesc pacienţii. „Sunt mulţi oameni care plătesc asigurare de sănătate, ajung aici şi trebuie să cumpere medicamentele şi materialele sanitare. Se întâmplă asta pentru că spitalul nu are bani și nu se poate face mai nimic la acest nivel pentru că asta nu se decide aici, ci la nivel naţional. Pacientul este consultat pentru o anumită afecţiune într-o clinică şi dacă spitalul nu are medicamentele, omul trebuie să le cumpere, iar medicul nu poate nici măcar să îi dea reţeta compensată pentru că este ilegal. Se spune că oamenii au dreptul să vină să îşi recupereze banii, dar este mai greu pentru că sunt mulţi pacienţi care au multe boli şi trebuie să recupereze de peste tot“, explică prof. dr. Horia Pârvănescu.

„Ar trebui să existe cel puţin un psiholog pe secţie“

Mulţi dintre pacienţii care ajung în această clinică au nevoie şi de suport psihologic, însă sistemul medical nu pune accent pe sprijinirea emoţională a bolnavului. „O boală trebuie tratată şi la nivel psihic pentru că este localizată şi la nivel emoţional. Dacă se rezolvă această problemă, se poate spune că 50% din boală se rezolvă. Ar trebui să existe cel puţin un psiholog pe secţie. Avem în acest moment, dar foarte puţini, iar toţi pacienţii au nevoie de susţinerea unui psiholog. Eu am solicitat de multe ori pentru pacienţi ajutorul unui psiholog. Am avut o pacientă care era internată pe secţie, avea nevoie neapărat de operaţie, dar refuza intervenţia. Numai cu ajutorul unui specialist a reuşit să depăşească teama şi să accepte să fie operată“, spune prof. dr. Horia Pârvănescu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 decembrie 2014

Actualitate

» Statele Unite ale Amercii şi Cuba restabilesc relaţiile diplomatice
» România ar putea negocia un alt tip de acord cu FMI
» Moş Crăciun, adus de muzicieni la Liceul Beethoven
» Festivalul Brazilor de Crăciun
» Festivalul Craiova Muzicală a ajuns la final

Publireportaj

» Craiova: Lansare de carte la „Aman“
» Cursuri de formare profesională
» Masă rotundă în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» Vizite de informare în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» Masă rotundă în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest
» Cursuri de formare profesională

Local

» Olt: Amendaţi pentru vânzare ilegală de brazi
» Olt: Simulare de incendiu la Colegiul Național “Nicolae Titulescu” din Slatina

Dolj

» Spațiul virtual al Fiscului trece tot pe la ghișeu
» Polițist de la Secția 6, după gratii
» Da’ umbrela, unde-i umbrela?
» Final de Festival „Craiova Muzicală“
» Descindere cu „mascații“ SAS la Frigoriferul lui Dinel Staicu
» Ginecologul Radu Nicon rămâne în pușcărie
» Manualele digitale pot fi folosite ocazional
» Sute de locuinţe din Zănoaga au beciurile inundate
» Curtea Constituțională dă emoții aleșilor migratori
» Termo, încălzește apa!
» Consilierul primarului, propus șef peste Salubritate
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Emil Boroghină susţine spectacolul “Voievozii neamului, ctitori şi martiri”
» Volumul “Viața anecdotică a marilor pictori, sculptori și arhitecți ai lumii”, lansat la Craiova
» Craiova: Expoziţie dedicată Revoluţiei din 1989, la Muzeul Olteniei
» Craiova: Lansare de carte la Biblioteca Judeţeană
» Craiova: Agentul prins luând şpagă în secţia de poliţie a fost arestat preventiv
» Dolj: Minoră din Segarcea dată dispărută, căutată de poliţişti
» Craiova: Jandarmii, în rol de Moş Crăciun pentru copiii de la Şcoala Specială “Sf. Vasile”
» Pivniţe inundate la Zănoaga
» A dispărut umbrela
» Taxă la intrarea în curtea spitalelor

Gorj

» Fotomodel din Târgu Jiu, mort în condiţii suspecte într-un apartament
» Foşti directori, condamnaţi în dosarul exploziei de la UM Sadu
» Nouă milioane de lei pentru spitalele din judeţul Gorj

Sport

» România, locul 9 la Campionatul European de handbal feminin
» 70.000 de lei pentru elevii campioni
» Calificare istorică pentru voleibaliștii craioveni
» Momcilovic, pandurul cu cele mai multe minute jucate în acest sezon
» Geolgău: Vom termina campionatul pe locul trei
» Handbal (f) – Cristina Neagu, nominalizată pentru All Star Team la Campionatul European
» Handbal (f) – Polonia – România, scor 19-24, în ultimul meci din grupa principală I la CE
» Gala Sportului Școlar va avea loc vineri
» Atletism – Cătălina Puşcaşu, suspendată doi ani pentru dopaj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top