Nu uitați să mâncați sănătos și de Sărbători!

Medicii spun că trebuie să evităm excesele alimentare în perioada Sărbătorilor


Românii sunt recunoscuți pentru mesele copioase pregătite de Sărbători. De obicei, mesele festive sunt bogate în grăsimi nesănătoase și carbohidrați. Medicii spun că toate aceste obiceiuri alimentare trebuie corectate. Diabeticii sunt cei care trebuie să aibă cea mai mare grijă la alimentație în această perioadă.

Tentațiile alimentare sunt mari în această perioadă. Specialiștii în diabet și boli de nutriție ne atrag atenția că obiceiurile alimentare nesănătoase trebuie corectate. Sarmalele și carnea de porc, pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de periculoase, spun medicii. Cele mai frecvente probleme se întâlnesc în cazul diabeticilor, iar Doljul se află în topul județelor cu cei mai mulți bolnavi de diabet. În ultimii ani, numărul doljenilor bolnavi de diabet a ajuns la aproape 38.000. Pentru a trage un semnal de alarmă, reprezentanţii Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova derulează o campanie sub titlul „Alimentaţia şi diabetul zaharat, în perioada Sărbătorilor de iarnă. Sănătatea se cunoaște de dimineață!“, prin care urmăresc să le prezinte regulile stilului de viață sănătos.

„Nu trebuie să uităm să fim moderați“

Prof. univ. dr. Maria Moţa, şefa Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova și președinta Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, spune că românii trebuie să învețe să trăiască sănătos pentru că numai așa putem evita apariția multor boli. „Alegerile sănătoase legate de alimentație trebuie să facă parte din viața noastră cotidiană, îndeosebi în perioada Sărbătorilor. Știm cu toții că noi, românii, obișnuim să abuzăm în vacanța de iarnă de preparatele din carne de porc, de dulciuri și de băuturi alcoolice. Mai știm și că în această perioadă se gătește mult și toată lumea se pregătește pentru masa de Crăciun, deci tentațiile alimentare sunt extrem de mari. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să fim moderați când vine vorba de preparatele pe care le consumăm, pentru a evita tradiționalele vizite la departamentele de urgență“, explică prof. univ. dr. Maria Moţa.

Să nu abuzăm în această perioadă de alimente bogate în calorii și grăsimi este recomandarea generală. Legumele, fructele proaspete, peștele sunt alegerile sănătoase potrivite și pentru masa de Crăciun.

„Aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat“


Recent au fost făcute publice și rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, singurul de acest fel realizat la noi în țară, iar acestea sunt îngrijorătoare.

„Aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arată studiul. Deși afecţiunea poate fi prevenită, studiul arată că prevalenţa diabetului zaharat în regiunea sud-vestică a ţării, zona din care face parte şi judeţul Dolj, este de 12,01%. Aproximativ 400 de milioane de persoane trăiesc cu diabet, arată statisticile Federației Internaționale de Diabet“, spune prof. univ. dr. Maria Moţa

„Nu este o tragedie să ai diabet“

Numărul bolnavilor care suferă de diabet de tip 2 poate să scadă cu ajutorul prevenției. Dar România este deficitară la acest capitol. Este important ca pacienții să recunoască problema de sănătate pe care o au și să se obișnuiască apoi cu ea. Dr. Alina Vătu este unul dintre pacienții care suferă de diabet și care recunoaște acest lucru tocmai pentru a-i ajuta pe cei din jur să se trateze corect. De când avea șase ani a fost diagnosticată cu diabet și își dorește să îi sprijine pe cei care suferă de această boală. „Nu este o tragedie să ai diabet, dacă știi cum să trăiești cu această boală. Acum, totul a avansat și este mult mai ușor pentru pacienți. Este important să nu ne ferim și să recunoaștem că avem diabet și să înțelegem cum trebuie să trăiești cu boala. Ca diabetic, nu înseamnă să nu mănânci multe alimente, ci să știi cum să mănânci, câte puțin din fiecare și cum să ții sănătatea sub control. Atunci când ești copil și ai diabet este mai greu să înțelegi, dar cu ajutorul părinților ajungi să depășești momentul“, a spus dr. Alina Vătu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 decembrie 2014

Actualitate

» Statele Unite ale Amercii şi Cuba restabilesc relaţiile diplomatice
» România ar putea negocia un alt tip de acord cu FMI
» Moş Crăciun, adus de muzicieni la Liceul Beethoven
» Festivalul Brazilor de Crăciun
» Festivalul Craiova Muzicală a ajuns la final

Publireportaj

» Craiova: Lansare de carte la „Aman“
» Cursuri de formare profesională
» Masă rotundă în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» Vizite de informare în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» Masă rotundă în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest
» Cursuri de formare profesională

Local

» Olt: Amendaţi pentru vânzare ilegală de brazi
» Olt: Simulare de incendiu la Colegiul Național “Nicolae Titulescu” din Slatina

Dolj

» Spațiul virtual al Fiscului trece tot pe la ghișeu
» Polițist de la Secția 6, după gratii
» Da’ umbrela, unde-i umbrela?
» Final de Festival „Craiova Muzicală“
» Descindere cu „mascații“ SAS la Frigoriferul lui Dinel Staicu
» Ginecologul Radu Nicon rămâne în pușcărie
» Manualele digitale pot fi folosite ocazional
» Sute de locuinţe din Zănoaga au beciurile inundate
» Curtea Constituțională dă emoții aleșilor migratori
» Termo, încălzește apa!
» Consilierul primarului, propus șef peste Salubritate
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Emil Boroghină susţine spectacolul “Voievozii neamului, ctitori şi martiri”
» Volumul “Viața anecdotică a marilor pictori, sculptori și arhitecți ai lumii”, lansat la Craiova
» Craiova: Expoziţie dedicată Revoluţiei din 1989, la Muzeul Olteniei
» Craiova: Lansare de carte la Biblioteca Judeţeană
» Craiova: Agentul prins luând şpagă în secţia de poliţie a fost arestat preventiv
» Dolj: Minoră din Segarcea dată dispărută, căutată de poliţişti
» Craiova: Jandarmii, în rol de Moş Crăciun pentru copiii de la Şcoala Specială “Sf. Vasile”
» Pivniţe inundate la Zănoaga
» A dispărut umbrela
» Taxă la intrarea în curtea spitalelor

Gorj

» Fotomodel din Târgu Jiu, mort în condiţii suspecte într-un apartament
» Foşti directori, condamnaţi în dosarul exploziei de la UM Sadu
» Nouă milioane de lei pentru spitalele din judeţul Gorj

Sport

» România, locul 9 la Campionatul European de handbal feminin
» 70.000 de lei pentru elevii campioni
» Calificare istorică pentru voleibaliștii craioveni
» Momcilovic, pandurul cu cele mai multe minute jucate în acest sezon
» Geolgău: Vom termina campionatul pe locul trei
» Handbal (f) – Cristina Neagu, nominalizată pentru All Star Team la Campionatul European
» Handbal (f) – Polonia – România, scor 19-24, în ultimul meci din grupa principală I la CE
» Gala Sportului Școlar va avea loc vineri
» Atletism – Cătălina Puşcaşu, suspendată doi ani pentru dopaj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top