11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum beneficiați de consultații gratuite la plămâni

Cum beneficiați de consultații gratuite la plămâni

A început campania naţională de testări gratuite pentru plămâni
A început campania naţională de testări gratuite pentru plămâni

Societatea Română de Pneumologie vă ajută să aflați cum stați cu sănătatea plămânilor. Începând de miercuri și până la sfârșitul anului puteți beneficia de analize gratuite care vă vor ajuta să depistați dacă aveți sau nu probleme de sănătate.
Campania de spirometrii gratuite pentru depistarea BPOC are loc în 17 județe din țară și în București. Spirometria este o investigație simplă, nedureroasă şi foarte precisă, prin care se apreciază funcţia pulmonară a unei persoane. BPOC înseamnă boală obstructivă pulmonară cronică și este o problemă gravă de sănătate publică și a patra cauză de deces la nivel mondial. Este o boală a plămânilor care afectează aproximativ un milion de români şi despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial.
Simptomele acestei boli sunt de multe ori înșelătoare și se agravează treptat. Semnele care ar trebui să vă îngrijoreze sunt tusea cronică, producția cronică de spută prezentă în majoritatea zilelor și, de asemenea, dispneea (senzaţia de lipsă brusca de aer – n.r.).
Pentru a beneficia de consultație gratuită, trebuie să sunați la unul dintre centrele de testare pentru a efectua o programare. Dacă nu vă programați telefonic, medicul nu va putea efectua testarea gratuit.

Teste gratuite în Oltenia

În Oltenia, patru medici oferă aceste teste gratuite. În Craiova, dr. Daniela Bică poate fi găsită la adresa de pe strada Sf. Apostoli, nr.12, CMI. Dr. Bică, și oferă consultații joia și vinerea, între orele 14.00 – 16.30. Medicul poate fi contactat la numărul de telefon 0762269328. În Drobeta Turnu Severin, cei care doresc să beneficieze de consultație trebuie să meargă la medicul Maria Magdalena Ionică, care poate fi găsită pe strada Crișan, nr. 31, bl. A0, sc. C, parter, CMI Dr. Ionica, sâmbătă, între orele 9.00 – 12.00, iar programarea se poate face la apelând 0723294096.
Pentru cei care locuiesc în județul Olt consultațiile sunt oferite de doctorul Alin Mircea Rusu, pe care îl găsiți la adresa de pe strada E. Teodoroiu, nr. 26-28, CMI Dr. Rusu Carmen SRL, luni, miercuri și vineri, începând cu ora 16.00 și până la ora 18.00, iar la acest număr de telefon puteți face programări 0727319142.
Și cei care locuiesc în Vâlcea beneficiază de teste gratuite. Liliana Blidaru este medicul la care puteți merge și poate fi găsită la adresa strada Rapsodiei, nr. 19, bl. H1, sc. A, ap.11, miercuri și joi, între orele 12.00 și 14.00. Programările se pot face la numărul de telefon 0744975931.

România, deficitară la diagnosticarea BPOC

În România, boala obstructivă pulmonară cronică – BPOC este mult subdiagnosticată. Un studiu făcut în 2012, la iniţiativa Centrului pentru Politici și Servicii de Sănătate pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialiști și analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Același studiu arată că bărbații sunt mult mai afectați de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeași măsură bogații și săracii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS