11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePostul şi beneficiile sale asupra sănătăţii

Postul şi beneficiile sale asupra sănătăţii

Dincolo de beneficiile spirituale pe care le are postul, efectele asupra sănătăţii sunt îndelung dezbătute. Postul este o parte integrantă a multor religii: creştinismul, iudaismul, islamismul, prin urmare este foarte răspândit pe tot teritoriul lumii, conform www.reteteculinare.ro.
Există două surse ale beneficiilor pe care postul le poate avea asupra organismului – o sursă psihologică, ce provine la rândul său din promisiunile spirituale pe care religia le face şi din antrenamentul pe care îl face creierul, învăţând să controleze impulsurile alimentare şi o sursă strict fizică ce constă în conţinutul nutritiv al alimentelor de post.
Dacă, din punct de vedere religios, postul începe când renunţi la mâncărurile „de dulce“, din punct de vedere chimic, postul începe când rezervele de carbohidraţi din organism sunt consumate pentru a genera energie. Postul continuă atâta vreme cât rezervele de carbohidraţi sunt principala sursă de energie, nefiind necesară utilizarea rezervelor de proteine. Odată ce organismul începe să-şi folosească rezervele de proteine pentru a degaja energie, nu mai vorbim de post, ci de înfometare.

Cum funcţionează postul la nivel chimic?

Din cauza lipsei unui aport energetic, organismul se vede forţat să apeleze la propriile rezerve, dezintegrând grăsimea din organism pentru a produce energie. Cu cât mai puţin mănâncă o persoană, cu atât organismul apelează mai mult la rezervele de grăsimi.
Detoxifierea e unul din argumentele folosite în promovarea ideii că postul este benefic organismului. Detoxifierea este un proces natural prin care organismul neutralizează toxinele cu ajutorul colonului, ficatului, rinichilor, plămânilor sau pielii. Procesul este accelerat în timpul postului din două motive: numărul toxinelor ingerate este mai mic şi organismul are ocazia de a curăţa stocurile de toxine deja existente.
Alt beneficiu al postului este procesul de vindecare, prin care se presupune că trece organismul atunci când evită anumite alimente. În timpul postului, energia este îndepărtată de sistemul digestiv şi este îndreptată spre metabolism şi sistemul imunitar. Procesul de vindecare este catalizat de efortul corpului de a căuta surse de energie. Prin urmare, structuri anormale în interiorul organismului  precum tumorile nu mai au resurse să crească şi sunt susceptibile de a fi dezintegrate. De asemenea, s-a constatat că producerea proteinelor este mai eficientă în timpul postului, iar o eficienţă mai ridicată în sinteza proteinelor este corelată cu o sănătate mai bună a organelor, ţesuturilor şi celulelor. Aşa se explică de ce oamenii îşi pierd apetitul în timpul gripelor, al răcelilor sau al gastritelor – pentru a deturna procesul producerii de energie de la sistemul digestiv către cel imunitar, ajutând astfel la autovindecarea organismului.
Cel mai studiat şi argumentat beneficiu al postului este întinerirea organismului şi creşterea duratei de viaţă. Explicaţiile care stau la baza acestui beneficiu sunt multiple: o rată metabolică mai lentă, o producţie mai eficientă de proteine, un sistem imunitar îmbunătăţit.
În ciuda aspectelor pozitive, sunt totuşi câteva categorii de persoane care ar trebui să evite postul: persoanele foarte slăbite sau înfometate; persoane anorexice sau bulimice; femeile însărcinate şi diabetice; mamele ce alaptează; persoanele cu anemie severă; persoanele afectate de porfirie.
Evident, mulţi medici sunt împotriva postului prelungit, mai ales atunci când nu este făcut sub supravegherea unui specialist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS