24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateMinisterul Sănătăţii a cheltuit 170 de milioane de euro pentru "dialogul medic-pacient"

Ministerul Sănătăţii a cheltuit 170 de milioane de euro pentru „dialogul medic-pacient”

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a prezentat astăzi, la Palatul Parlamentului, rezultatele Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, desfăşurat în perioada 2007-2008. Demnitarul a susţinut, potrivit Agerpres, că acest program a fost poate cel mai important pe linie de prevenţie, iar concluziile desprinse vor fi avute în vedere la stabilirea pachetului minim de bază pentru servicii medicale. Nicolăescu a mai precizat că, pe baza acestor rezultate, după analiza făcută cu specialişti din sănătate, dar şi cu asociaţiile de pacienţi, se vor putea stabili strategiile în domeniu în următorii ani. Conform ministrului Sănătăţii, programul a oferit o imagine mai bună a stării de sănătate şi a riscurilor populaţiei. „Programul şi-a dorit să facă posibil dialogul medic-pacient şi nu a fost unul statistic. S-a dorit ca prin dialogul medic-pacient să se cunoască riscurile cu care se confruntă pacientul”, a spus Nicolăescu, care a mai menţionat că programul pentru care s-au cheltuit aproximativ 170 de milioane de euro a fost finanţat exclusiv din taxa pe viciu.

Date statistice ale programului informativ, nu statistic

„Beneficiare ale programului au fost 10.730.814 persoane, din care 8.979.934 adulţi şi aproximativ 1.750.000 copii. În urma analizării datelor programului a reieşit că multe persoane suferă de boli cardiovasculare, diabet, ciroză, cancer. Totodată, s-a evidenţiat consumul excesiv de sare şi alcool. 53,8% din populaţie consumă sare în cantităţi mari. Bărbaţii consumă mai mult alcool decât femeile mai ales în mediul rural, iar depresia creşte odată cu vârsta şi se întâlneşte mai ales la femei. Principalele patologii depistate au fost hipertensiunea arterială, tulburări metabolice, hepatite, diabet tip II, anemii, tuberculoză, cancer şi boli cardiovasculare, iar la 20% dintre persoanele evaluate a fost descoperită cel puţin o afecţiune care nu-i era cunoscută”, sunt datele prezentate de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi citate de Agerpres. Nicolăescu a mai precizat că suma de aproximativ 170 milioane de euro alocată acestui program se justifică, „pentru că 11 milioane de oameni au putut fi consultaţi şi au aflat despre starea lor de sănătate”.

Ministrul a explicat că în România, deşi toată lumea spune că e mai uşor să previi decât să tratezi, nu se face deloc prevenţie. „84% dintre persoanele evaluate care au încetat din viaţă în anul 2011 puteau fi tratate”, a spus Eugen Nicolăescu.

Programul ar putea fi reluat

Tot la întrunirea de astăzi, ministrul Sănătăţii a afirmat că are în intenţie să reia acest program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, „pentru că s-a dovedit că valoarea lui creşte în timp”, urmând însă să se stabilească când şi sub ce formă. El a mai anunţat că are în vedere să dezvolte o serie de programe de prevenţie secundară, cum ar fi cel pentru populaţia tânără şi în acest sens va colabora cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Totodată, Eugen Nicolăescu a mai adăugat că reluarea programului este cu atât mai importantă cu cât în anii 2007-2008 s-a întrerupt şi programul de bilanţ al cetăţenilor.


Editor: Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS