10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatate„Vânzătorii de iluzii“ nu pot intermedia asigurări de sănătate

„Vânzătorii de iluzii“ nu pot intermedia asigurări de sănătate

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) susţine că firmele care au dezvoltat reţele de vânzare prin promisiunea unor câştiguri din asigurările private de sănătate sunt în afara Legii asigurărilor. Majoritatea acestor firme nu pot încheia asigurări de nici un fel.

În condiţiile în care nu a fost adoptată nici o lege care să stabilească înfiinţarea caselor private de sănătate şi obligativitatea ca românii să fie asiguraţi în sistemul privat de sănătate, orice promisiune, adeziune sau contract de acest fel sunt complet ilegale. Mânaţi de câştiguri rapide, mulţi români au dat năvală să-şi plătească participarea la cursuri de instruire, deşi legea despre care vorbim încă nu există. Nimeni nu poate garanta când apare sau de când va fi aplicată. Săptămâna trecută, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) – în calitate de arbitru al pieţei asigurărilor – avertiza opinia publică de apariţia unor firme care organizează tot felul de seminarii, ademenind persoane cărora le promit câştiguri financiare viitoare din asigurări obligatorii de sănătate. CSA consideră că acele firme sunt în afara legii asigurărilor. Ulterior comunicatului, la solicitarea GdS, CSA a nominalizat o serie de firme care, în opinia instituţiei, sunt în afara legii. „Din informaţiile primite de CSA, există trei firme – Alfa Club System, Salve Club şi Balkan Smart – care au dezvoltat politici agresive de formare a reţelelor de vânzare, prin promisiunea unor câştiguri financiare. În prezent, orice demers în acest sens, care vizează reforma sistemului public de sănătate, se poziţionează în afara legii. Proiectul de lege privind sistemul de sănătate nu a fost aprobat încă, iar astfel de demersuri pot avea efecte negative asupra procesului pe care îl parcurge actul respectiv“, au precizat reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a CSA, într-un răspuns transmis GdS. Arbitrul pieţei asigurărilor mai avertizează că „Aceste firme nu se află sub supravegherea CSA. Orice promisiune financiară lansată de cele trei firme este ilegală. Asigurările private de sănătate de tip facultativ sunt vândute doar de companiile de asigurare autorizate de CSA, prin intermediul forţei proprii de vânzare sau prin intermediul brokerilor autorizaţi de CSA. În momentul în care proiectul privind reforma sănătăţii va intra în dezbatere publică o să ştim exact cine şi în ce condiţii va putea vinde asigurările de sănătate“.

Firmele confirmă: nu au voie să încheie asigurări

Contactate de GdS, firmele nominalizate de CSA au concluzionat, aproape la unison, că ele nu încheie poliţe/contracte de asigurări de sănătate în acest moment. Unele dintre ele fac doar traininguri pentru participanţi, cărora le încasează 55-65 de lei de persoană şi spun că îi pregătesc pentru ce va fi la anul în domeniul sănătăţii, acţiune care nu se supune legilor din domeniul asigurărilor. Altele susţin că doar îi informează pe cei interesaţi despre reforma în domeniul sănătăţii, şi nu numai. Administratorii sau deţinătorii unor asemenea companii neagă vehement faptul că le-ar promite echipelor lor câştiguri financiare din asigurările obligatorii de sănătate care vor veni. În schimb, site-urile lor abundă în oferte şi promisiuni de comisioane sub diverse forme pentru acei colaboratori ai lor care vor încheia, pe viitor, asigurări obligatorii de sănătate. Dar nimeni nu ştie cum va arăta forma finală a legii, ce comisioane se vor plăti şi în ce condiţii. Legislaţia românească în domeniul asigurărilor interzice construirea unor firme pe sisteme piramidale, MLM (Multi Level Marketing) sau pe sisteme similare prin care să se încheie sau să se intermedieze asigurări.

Salve Club, nominalizată de CSA, a înregistrat pierderi uriaşe în 2009

Una dintre firmele nominalizate de CSA a reuşit să strângă la seminarii sute sau chiar mii de oameni, cei mai mulţi din Craiova, după cum se laudă compania pe internet. Reprezentantul unei astfel de companii nu a putut fi contactat direct de GdS, dar el informează opinia publică, prin mai multe filmuleţe postate pe site-ul companiei, despre faptul că firma nu poate face asigurări în acest moment. Societatea ar fi lucrat, în urmă cu câţiva ani, prin intermediul unui broker de asigurare (la reforma pensiilor), dar CSA a suspendat activitatea brokerului de asigurări „pentru că nu am depus nişte rapoarte“, spune reprezentantul firmei. El susţine că nu le vorbeşte cursanţilor despre câştiguri financiare viitoare din asigurările private de sănătate. CSA informează că prin Decizia nr. 863/1.11.2010 s-a interzis temporar desfăşurarea activităţii firmei la care facem referire. Ceea ce le promite reprezentantul firmei echipelor sale este că, atunci când vor avea o societate care va putea încheia poliţe sau contracte de asigurări, oamenii vor fi trecuţi cu toţii pe acea societate. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, firma Salve Club nu a depus bilanţ contabil pe anul 2010, iar anul 2009 l-a încheiat cu pierderi foarte mari şi cu datorii uriaşe. Sunt convingătoare cifrele postate de Ministerul Finanţelor pe site-ul instituţiei, la secţiunea destinată bilanţurilor contabile. Cifra de afaceri a firmei a fost de doar 35.433 de lei, în timp ce pierderea s-a cifrat la 598.793 de lei. Totodată, datoriile totale ale firmei erau, în 2009, de 4,1 milioane de lei, în timp ce creanţele atingeau 656.148 de lei, potrivit datelor din bilanţ, publicate de Ministerul Finanţelor. Firma figurează cu patru angajaţi, la sfârșitul anului 2009.

Balkan Smart promite un Ferrari echipei

Înfiinţată în Râmnicu Vâlcea, firma Balkan Smart promite pe contul său de Facebook acordarea unei luxoase maşini Ferrari „la 60.000 de recrutări sau adeziuni“. Firma organizează cursuri pe teme de asigurări, dar reprezentanţii susţin că nu încheie adeziuni din partea populaţiei, pentru că nu există Legea asigurărilor private de sănătate. „Pentru a vinde asigurări trebuie să ne supunem CSA. Ori noi nu vindem asigurări în acest moment. Noi vindem doar cursuri. Avem un sistem de retribuţie pentru managementul nostru“, a declarat, pentru GdS, Robert Bîlă, preşedintele Balkan Smart. Întrebat dacă oameni din echipa Balkan Smart încheie adeziuni pe o lege inexistentă, Robert Bîlă a precizat: „Noi nu facem traininguri pentru asigurări obligatorii de sănătate pentru că nu există astfel de asigurări. Poate în viitor… Dacă cineva încearcă să vândă adeziuni, cu siguranţă va răspunde penal pentru faptele sale. Vă rog să ne informaţi dacă există cineva din echipa noastră care face adeziuni şi eu, personal, îi voi face denunţ la poliţie“.

Alfa Club System… doar „informează“

Compania Alfa Club System neagă faptul că ar organiza cursuri şi seminarii, neagă şi faptul că ar încheia sau intermedia asigurări, drept urmare nu s-ar supune sub nici o formă CSA. Firma susţine că se supune Legii nr. 31 privind organizarea şi funcţionarea societăţilor comerciale şi doar „informează“ pe oricine este interesat despre ceea ce înseamnă asigurările. Totuşi, pe site-ul companiei există un studiu de caz, potrivit căruia „după martie 2012 (perioada reformei sănătăţii)“ la 25 de contracte încheiate li se oferă oamenilor 200 de lei de contract, iar cei care au cinci persoane în echipă ar primi câte 20 de lei de la fiecare persoană. Reprezentantul companiei, Alexandru Stoica, a declarat pentru GdS că respectivul studiu de caz a fost făcut „ca o estimare bazată pe datele statistice din reforma pensiilor din anii 2007-2008“. 

Atenţie cui daţi CNP-ul!

În prezent nu există o lege care să precizeze obligativitatea asigurărilor private de sănătate. Aşadar, oricine vă bate la uşă pentru o „adeziune“ la un sistem privat al asigurărilor de sănătate comite o ilegalitate. Nu daţi CNP-ul sau copii după actele de identitate nici unui aşa-zis asigurător sau broker de asigurări care se prevalează de iminenţa unei legi în domeniul sănătăţii. În prezent, se pot încheia poliţe pentru asigurări de sănătate, dar acestea sunt facultative, nu obligatorii, şi pot fi încheiate doar de către firmele specializate sau de brokerii autorizaţi de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Sunt interzise procedeele piramidale în asigurări

Normele CSA privind autorizarea brokerilor de asigurare, publicate în Monitorul Oficial nr. 14 din 2011, stipulează, la art. 15: „Sunt practici interzise în activitatea de intermediere a brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare: oferirea, negocierea ori intermedierea de produse de asigurare prin procedee piramidale sau prin practicarea procedeului denumit «bulgăre de zăpadă» sau orice alte procedee similare; condiţionarea participării unei persoane la cursuri de instruire/seminare de specialitate de încheiere de asigurări, în nume propriu ori pentru alţi membri ai familiei; faptul de a propune unei persoane să colecteze adeziuni sau să se înscrie pe o listă, făcând-o să spere câştiguri financiare rezultate din creşterea numărului de persoane recrutate sau înscrise“. Normele respective mai spun că: „În activitatea brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare este interzisă intermedierea prin reţele (Multi Level Marketing) a produselor de asigurare de viaţă/sănătate“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII