6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrejudecăţi despre osteoporoză

Prejudecăţi despre osteoporoză

Osteoporoza este o boală frecventă, care afectează milioane de oameni. Cu toate acestea, este încă neglijată, subdiagnosticată, subtratată, cu consecinţe grave, economice, psihosociale şi personale (fracturi, proteze, invaliditate, costuri mari, decese).

Mituri
Există multe mituri legate de osteoporoză, care trebuie cunoscute pentru ca această boală să fie mai atent evaluată şi corect diagnosticată într-un context general:

1. Este o boală care apare numai la femei. Fals, statisticile arată că şi bărbaţii (într-o proporţie mult mai mică) peste 50 ani pot face osteoporoză, mai ales din cauza scăderii testosteronului.

2. Apare la menopauză. Fals, în această perioadă boala se accentuează, ducând la apariţia complicaţiilor şi a accidentelor.

3. Estrogenii cresc densitatea osoasă. Fals, aceşti hormoni care reprezintă un factor major de protecţie pentru femei doar previn pierderea osoasă.

4. Este produsă de lipsa calciului în dietă. Parţial adevărat, pentru că tot comportamentul nostru alimentar e foarte important în apariţia osteoporozei. Studii recente arată că o alimentaţie bogată în proteine animale poate duce la pierderi de calciu. De asemenea, cafeaua, alcoolul, excesul de zahăr şi  sare, grăsimile saturate, diureticele, antibioticele, corticosteroizii pot împiedica fie fixarea calciului, fie stimulează eliminarea lui. La acestea se adaugă deficitul de vitamina D prin lipsa expunerii la soare şi sedentarismul.

5. Suplimentele de calciu sunt o soluţie. Parţial adevărat, calciul este extrem de important în formarea oaselor, dar şi alte vitamine, minerale, nutrienţi intervin major în procesul de reconstrucţie al oaselor: magneziu, siliciu, zinc, acid folic, vitamina A, B6, C, D, şi K.

Adevăruri
Osteoporoza este o boală produsă de modificări ale structurii osoase prin aport insuficient de calciu, fosfor şi vitamina D care duc la demineralizare şi fragilitate osoasă, aşa-numitele oase poroase, care se pot fractura uşor, la orice efort sau mişcare bruscă. Este o boală silenţioasă, fără simptome tipice care să prevestească instalarea ei, însă durerile de spate pricinuite de tasările vertebrale, deformările coloanei, fracturile sunt primele semne ale acestei afecţiuni.
Osteoporoza poate apărea în orice structură osoasă, dar cel mai frecvent este întâlnită la nivelul şoldului, coastelor şi coloanei vertebrale.
Deşi este considerată o boală a femeilor (50% dintre femeile peste 50 de ani au osteoporoză), suferă de ea şi o treime din bărbaţi.
Ca orice boală, osteoporoza este favorizată de o serie de factori de risc, dintre care cei mai întâlniţi sunt: vârsta, menopauza, existenţa osteoporozei în familie, abuzul de medicamente, depresia, hiperactivitatea glandei tiroide etc.

Lupta cu osteoporoza începe la 30 de ani

Deşi atacă după vârsta de 45 ani, lupta de prevenire trebuie să înceapă înainte de 30 de ani prin: schimbarea radicală a stilului de viaţă, cu o alimentaţie bogată în calciu şi vitamina D, din care să nu lipsească cerealele integrale, laptele degresat, iaurtul, brânza, legumele şi fructele verzi şi proaspete, peştele, alunele, nucile, seminţele, exerciţiile fizice zilnice, minimum 10-15 minute, abandonarea fumatului, moderaţia în consumul de alcool, scăderea în greutate.
Diagnosticul de osteoporoză se pune pe baza rezultatului osteodensitometriei, o investigaţie uşoară, fără pregătire prealabilă, care presupune o iradiere redusă şi fără riscuri. Această investigaţie se poate face contra cost, atât în sistemul public, cât şi privat, iar în urma rezultatului, medicul specialist poate recomanda tratamentul medicamentos. Tratamentul poate stagna evoluţia bolii şi poate preveni accidentele şi complicaţiile care pot apărea dacă boala nu beneficiază de tratament medicamentos corect şi continuu.

Dr. Narcisa Dinică, Compartimentul Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII