19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAloe vera, o farmacie într-o plantă

Aloe vera, o farmacie într-o plantă

Supranumită „elixirul tinereţii“ în Rusia, „planta nemuririi“ de către vechii egipteni sau „remediul armoniei“ de către chinezi, aloe vera este, fără îndoială, planta medicinală cea mai cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii şi, în acelaşi timp, ingredientul cel mai frecvent folosit în industria cosmetică.
 
Aloe vera este o plantă originală din Nordul Africii, asemănătoare cu un cactus. Egiptenii o foloseau pentru a vindeca tulburările digestive şi malformaţiile, iar după cel de-al doilea război mondial a fost întrebuinţată în tratamentul victimelor bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, datorită capacităţii ei de a alina durerea şi de a reface ţesuturile afectate de arsuri. Menţiuni despre proprietăţile sale medicinale apar chiar şi în Noul Testament.
Calităţile plantei se datorează gelului din interiorul frunzelor. Acesta conţine în cea mai mare parte apă (mai mult de 90%), în care sunt încorporate 20 de minerale printre care calciu, magneziu, zinc, crom şi seleniu, 12 vitamine (A, B, C, E şi acid folic), 20 de aminoacizi din cei 22 necesari corpului omenesc şi peste 200 de componente active, printre care enzime şi polizaharide. Toate substanţele enumerate contribuie la valoarea terapeutică a plantei.
Aloe vera ajută la întărirea sistemului imunitar prin cele 23 de peptide conţinute, accelerează şi reglează metabolismul, purifică organismul de toxine şi calmează.
Mai mult, are efect antiseptic (distrugând bacteriile, viruşii şi ciupercile), analgezic şi stimulant al regenerării celulare. Aloe vera ajută digestia şi întregul organism uman să ajungă la un echilibru.

Tratamente

Aloe vera şi-a dovedit eficienţa de la simple alergii la tratarea unor răni şi infecţii ale pielii şi chiar ca adjuvant în afecţiuni mai grave. Cu ajutorul acestei plante pot fi controlate astmul, virozele, artrita, artroza, gingivita, bronşitele, faringita, inflamaţiile intestinului, constipaţia, obezitatea, inflamaţiile pielii. Eficienţa plantei a fost, de asemenea, demonstrată în cazuri de anemie, insomnii şi depresii şi chiar în cele de scădere a nivelului de colesterol din organism. Planta este folosită şi pentru controlul efectelor secundare rezultate în urma chimioterapiei şi radioterapiei, diabetului, hepatitelor, pancreatitei şi sclerozei multiple.
Aloe vera stă la baza multor produse comercializate de industria farmaceutică şi cosmetică, de la vitamine şi laxative la creme de faţă şi loţiuni de îngrijire a corpului. Gelul proaspăt stors din frunze este cel mai eficient în fitoterapie, dar se poate folosi şi sub forma unor produse.
Gelul de aloe conţine beta-sisterol, cu efecte puternic antiinflamatoare şi de reducere a colesterolului, şi lupeol, o substanţă cu efect antiseptic şi calmant.
Loţiunile pe bază de gel de aloe formează un strat de protecţie împotriva radiaţiilor solare şi sunt un bun remediu împotriva arsurilor solare. Cremele pe bază de aloe au reputaţia că sunt bune hidratante, protejând totodată împotriva înţepăturilor de insecte şi zgârieturilor, şi sunt eficiente în tratamentul acneei. Gelul de aloe se foloseşte şi la fabricarea antiperspirantelor, cărora le conferă proprietăţi antiinflamatoare. Planta poate fi administrată şi intern, ca adjuvant în diferite afecţiuni, supliment bogat în vitamine şi minerale sau pentru hidratare.

Cultivare
Nefiind o plantă pretenţioasă, aloe vera poate fi foarte uşor cultivată în ghiveci. Are nevoie de multă lumină, chiar şi artificială, 16 ore pe zi, şi de foarte puţină apă, mai ales iarna. Vara se poate uda şi o dată la două săptămâni, dar poate rezista şi trei săptămâni fără apă. În schimb, dacă este udată prea des, se poate „îneca“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS