17.8 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO pregătește noi fronturi de lucru pentru două cariere miniere

CEO pregătește noi fronturi de lucru pentru două cariere miniere

Două cariere miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO) vor beneficia de noi fronturi de lucru.

Se are în vedere închirierea de utilaje și de echipamente de construcții și de lucrări publice cu operator pentru pregătirea fronturilor de lucru de la Cariera Minieră Jilț Sud și de la Cariera Minieră Roșiuța. Bugetul total pentru execuția lucrărilor este de 1.254.454 lei.

Conform CEO, lucrările executate cu utilaje de construcții sunt importante şi constau în:

  • lucrări miniere de nivelare şi terasare a treptelor de lucru a excavatoarelor de mare capacitate și a instalațiilor de haldat,
  • împingerea cărbunelui în depozite de cărbune,
  • curățirea și nivelarea fronturilor de lucru,
  • lucrări tehnologice de ripări,
  • prelungiri, scurtări de benzi transportoare şi alte lucrări de amenajare drumuri,
  • execuţie de canale pentru scurgerea apelor de pe treptele de lucru,
  • curățirea canalelor şi a jompurilor de la staţiile de evacuare a apelor,
  • lucrări de mentenanță.

Este de amintit și că la nivelul Complexului Energetic Oltenia se desfășoară în paralel un program de închidere a carierelor miniere. Programul a fost aprobat de către Comisia Europeană în Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia.

Program de închidere

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare.

Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică.

Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității. Carierele CEO se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat.

La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. Chiar Cariera Minieră Jilț Sud ar fi trebuit să intre în rezervă de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: 334 de secții de votare pentru județul Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS