10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateIntelepciunea si prudenta in stilul de viata

Intelepciunea si prudenta in stilul de viata

Mai bine sa previi neplacerile decât sa te lupti la nesfârsit cu ele, spune o vorba inteleapta din batrâni…, iar urarea „Sa-ti dea Dumnezeu sanatate“ este cea mai apreciata si uzitata de cei mai multi dintre oameni. Cu adevarat, sanatatea este cel mai de pret bun din viata fiecaruia dintre noi. Numai ca nu trebuie sa asteptam ca sanatatea sa ne-o dea doar Dumnezeu. Sanatatea trebuie sa ne-o daruim in primul rând noi insine. Iar asta inseamna sa ne impunem cumpatare in felul de a ne trai viata.


Daca iti incarci mereu farfuria cu fripturi de porc impanate zdravan cu grasime, vai si amar de vasele tale sangvine!


Daca la masa presari sare fara sa te gândesti la consecinte, te abonezi pe viata la pilulele zilnice impotriva hipertensiunii arteriale.


Daca zilnic arunci pe gât cât ai clipi paharele cu bauturi alcoolice, sa fii sigur ca devii clientul sectiilor de hepatologie din spitale, fiindca nu este toxic mai periculos pentru ficat ca excesul zilnic de alcool.


Daca te invalui in rotocoalele de fum ale tigarilor, sa nu uiti ca plamânul tau va ajunge un depozit de substante cancerigene, de toxine si otravuri, ajungând sa arate ca un horn necuratat vreodata de funingine.


Daca rastorni ceasul biologic si faci din noapte zi si din zi noapte, sa nu te mire ca nu te mai poti odihni oricâte eforturi de linistire ai face.


Si apoi, sa nu uitam ca omul a fost programat sa se miste, sa nu se intepeneasca pe un scaun, fotoliu sau pat, aducând neplaceri inimii, vaselor sangvine, dar si sistemului articular si osos. Când facem urarea „Sa fii sanatos!“, sa ne reamintim ca trebuie sa bem doi litri de lichid pe zi, nu de alcool, ci de apa, caci numai alimentat in acest fel rinichiul isi face treaba cum se cuvine. Si nu in ultimul rând, sa nu uitam ca o vizita la medic când inca te simti bine, doar pentru un control, te scuteste de razboiul cu bolile. Sau cu alte cuvinte, mai bine sa previi neplacerile, decât sa te lupti la nesfârsit cu ele.


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica si management sanitarA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS