12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCu mâinile curate tii la distanta bolile

Cu mâinile curate tii la distanta bolile

Hepatitele A si E, herpesul, conjunctivitele, scabia, negii, aftele bucale si bolile diareice, in general, sunt câteva dintre numeroasele boli care se transmit foarte usor prin intermediul mâinilor murdare. Chiar si gripa aviara are ca vector mâna nespalata.


Nu toate bolile mâinilor murdare sunt contagioase, nu toate beneficiaza de vaccinuri, dar de toate putem scapa cu apa si sapun. Dizenteriile, infectiile cu virusuri herpetice sau cu enterovirusuri, hepatitele, conjunctivitele, parazitozele, toxoplasmozele sunt contagioase. Din punct de vedere al incidentei, pe primul loc se afla bolile diareice, cu multiple etiologii, de la dizenterie la enteroviroze, a caror declansare este favorizata de mâinile murdare. Ele se caracterizeaza prin simptome de deshidratare, care pot pune viata in pericol mai ales la copilul mic. Infectiile cu enterovirus sunt extrem de periculoase din doua considerente: provoaca boala diareica, deshidratare si complicatii la nivelul sistemului nervos central.


Hepatitele A si E se transmit de asemenea tot prin mâini murdare, nespalate. Daca la noi in tara hepatita de tip E este mai rara, in schimb hepatita A este o boala endemica, in mod constant inregistrându-se un numar de cazuri, anual, cele mai multe in perioada inceputului fiecarui nou an scolar. Hepatita A este periculoasa nu numai prin consecinte, dar mai ales prin faptul ca este dificil de stabilit circulatia virusului, dat fiind perioada mare de incubatie a bolii, de aproximativ 30 de zile.


70% din populatie, infectata cu herpes


Virusurile herpetice sunt si ele raspândite cu ajutorul mâinilor murdare. 60-70% din populatie se infecteaza cu herpes virusuri. Copiii se contamineaza la vârste intre trei si cinci ani, prin banalul gest de a duce mâinile murdare la gura. Aceste virusuri sunt de mai multe feluri: virusul care provoaca herpesul gurii, cel care cauzeaza herpesul genital recidivant, virusul varicelo-zosterian, care la copilul mic provoaca varicela, iar la adultul care a facut varicela este responsabil de Zona Zoster.


Conjunctivitele apar ca urmare a atingerii pleoapelor cu mâna nespalata. Ele sunt de doua feluri: cele provocate de bacterii si cele cauzate de virusuri. De regula, conjunctivitele se asociaza cu blefaritele, inflamatii localizate la nivelul radacinii genelor. Blefaritele se caracterizeaza prin prurit (mâncarimi). Astfel sunt inoculati la radacina genelor, prin frecare, germenii de pe mâinile murdare si apare conjunctivita.


Dintre paraziti, oxiurii ajung in organismul omului prin contaminare directa cu mâinile murdare. Tot prin mâini murdare ne imbolnavim de toxoplasmoza, toxocaroza, boli transmise omului de animalele lor de companie, bolnave.


Toxoplasmoza se poate face responsabila de avortul spontan si de infertilitate, dar si de localizarea cerebrala a bolii, pacientul riscând in acest caz sa-si piarda vederea.


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS