17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Două Românii

A trecut şi turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Ţara este împărţită în două, aşa cum arată rezultatele anunţate de BEC.
Dacă nu se va reuşi o înţelegere care să ne scoată din criza politică, prin formarea unui nou executiv, nu ne aşteaptă decât organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
Iar alegerile anticipate vor scădea raportările agenţiilor internaţionale de rating faţă de România, datorită creşterii riscurilor investiţionale într-o ţară fără un executiv stabil. Un semnal imediat al situaţiei politice incerte a fost dat de scăderea de ieri de la Bursa de Valori, investitorii răspunzând instantaneu la situaţia actuală.
Deja agenţia de evaluare Moody’s a anunţat, prin analistul său Kenneth Orchard, că, „dacă programul cu FMI şi Uniunea Europeană nu se va relua în primul trimestru al anului viitor, iar lichiditatea guvernului va rămâne sub presiune, am putea lua în considerare modificarea perspectivei ratingului la negativ“.
Note mai slabe faţă de datoriile României vor aduce cu ele creşteri ale dobânzilor la care Ministerul Finanţelor se va putea împrumuta de pe pieţele internaţionale. Ieri, pe piaţa americană CDS (Credit Default Swap), titlurile de stat româneşti cu maturitatea la cinci ani au crescut cu 0,15 puncte procentuale faţă de referinţa de vineri, la 2,643 puncte procentuale, potrivit datelor CMA DataVision, preluate de Reuters.
Să nu uităm că Trezoreria dorea să atragă anul acesta, printr-o emisiune de eurobonduri, până la 1,5 miliarde de euro, însă operaţiunea a fost amânată pentru 2010.
În acelaşi timp, Fondul Monetar Internaţional s-a retras discret, aşteptând, la rândul său, o clarificare a scenei politice locale, luând decizia de a amâna a treia tranşă a împrumutului. Situaţie în care Trezoreria a decis, în faţa evidenţei prin care nu putea asigura salariile bugetarilor şi pensiile, să se împrumute de pe piaţa internă cu 1,4 miliarde de euro
La rândul lor, analiştii de la Citi afirmau într-un raport emis ieri: „Ccredem că întârzierile mari în formarea unui nou guvern sau alegerile anticipate sunt riscuri importante. În privinţa celor din urmă, credem că probabilitatea este scăzută, având în vedere lipsa de motive importante pentru ca marile partide să recurgă la alegeri anticipate. Relaţia PDS-PNL faţă de PD-L va juca un rol crucial în construirea contextului politic în România pe termen apropiat“.
Nu rămâne decât ca noul preşedinte al României, oricare ar fi el, să decidă în ce sens va îndrepta ţara. Sper că decizia nu va fi una de răzbunare, ci una de pacificare a ţării. Iar prin pacificare nu înţeleg utilizarea forţei, ci a înţelegerii.
Să ne ajute Dumnezeu!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII