16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCum iau ziariştii urma banilor, asmuţiţi de Patriciu şi Vântu

Cum iau ziariştii urma banilor, asmuţiţi de Patriciu şi Vântu

A fost o plăcere miercuri seară: jurnaliştii de la Realitatea TV, blânzi ca mieluşeii cu Mircea Geoană, Crin Antonescu, Dinu Patriciu şi Sorin Ovidiu Vântu. Ca prin farmec, le-au dispărut tonul isteric, ironia ieftină şi întrebarea insidioasă. În esenţă, şi-au somat încontinuu invitaţii să recunoască şi să garanteze public că o să fie bine cu Geoană, rău cu Băsescu. Fioroşii câini de pază de ieri se freacă astăzi mieunând de picioarele celor care îşi delimitează grăbiţi teritoriul înainte să fi câştigat puterea.
Realitatea TV susţine aproape deschis Alianţa Anti-Băsescu, în perfect acord cu opţiunile declarate public de Sorin Ovidiu Vântu. La televiziunea lui Dan Voiculescu e fără perdea: cu excepţia unei emisiuni la care a participat Vasile Blaga, în intervalul 5-24 noiembrie nici un pedelist nu a călcat la Antena 3. Până şi emisiunile de dimineaţă erau organizate în format PSD – PNL – moderator.
Explicaţiile slugărniciei jurnaliştilor angajaţi la moguli pot fi multiple: unii fac propagandă din convingere, alţii – din oportunism, alţii – din lipsă de alternative. Pe mulţi îi uneşte însă rata la bancă şi groaza de faliment personal.
Împinşi de instincte mai puternice decât raţiunea, amplificate de criză, cei mai mulţi se transformă benevol în propagandişti ai Alianţei Anti. Acţionează pavlovian, la fel ca mogulii: dau din coadă la vederea PNL sau PSD şi latră isteric, mârâie şi clănţăne când simt miros de Băsescu şi PD-L. Struniţi în lesa aurită a lui Vântu sau Patriciu, cei mai mulţi jurnalişti iau urma banilor uşori, cu coama zburlită la oricine le stă în cale. Candidatul şi partidul care le garantează rebranşarea la resurse e bun. Oricare altul e rău.
Veniturile televiziunilor de ştiri au scăzut dramatic şi din cauza crizei, dar şi din cauza statului neprietenos. Realitatea TV, de pildă, înregistrează pierderi de 15 milioane de euro pe an, fiscul le blochează conturile, procurorii anchetează o pretinsă returnare ilegală de TVA în valoare de 60 de milioane de euro.
„Întăriţi-vă statul“, îndemna SOV în urmă cu câteva luni. Când statul s-a întărit, dar în detrimentul afacerilor sale, Vântu a devenit nostalgic: „Cel mai bun preşedinte, în opinia mea, de până acum a fost Ion Iliescu în al doilea mandat şi cel mai bun premier al României a fost Adrian Năstase“. Sub cei doi, statul era visul oricărui mogul: corupt de sus până jos, penetrabil, controlabil, mafiotizat, adică perfect.
Până mai ieri, toţi liberalii se jurau că Patriciu se ţine departe de politică şi că nu se bagă. De luni încoace, aflăm că Patriciu se bagă peste tot, că se întâlneşte cu Năstase, cu Meleşcanu, cu S.R.S., cu Vântu, că discută despre strategii economice şi despre oportunităţi de afaceri.
Miercuri seară, am aflat că Antonescu era pentru Dinu Patriciu „prima subvariantă“ şi că îl „pregătea“ pe Geoană atunci când îl numea un liberal deghizat: „ca orice jucător sau ca orice om de afaceri, încercam să-mi imaginez viitorul“. E dreptul lui să încerce şi al nostru să-i refuzăm halucinaţiile.
Adevărul e că Patriciu nu s-a săturat de politică. S-a săturat doar să zacă pe un munte de cash pe care să nu-l poată mişca eficient prin România. Din cauza asta, are mare grija de Adevărul său: cititorii trebuie ţinuţi departe de politică, ocupaţi, eventual, cu Tom şi Jerry. Săturat cu forţa de politică, cetăţeanul visat de Patriciu înghite pe nemestecate guverne personale clocite cu Voiculescu şi Vântu, citeşte literatură aproximativă şi se uită la desene animate.
Văzându-i cum se cred deja stăpânii României, ascultându-i cum vorbesc despre candidaţi şi politicieni ca despre nişte pioni amărâţi pe tabla lor de şah, cum orice urmă de raţiune li se pare demnă de tot dispreţul, ţi se face ruşine până şi cu oligarhia românească: nişte ţărani sportivi cu cravată şi adidaşi în picioare alergând după liniştea din vremurile bune, cerşind puţin respect. S-ar putea ca tocmai vanitatea lor scuipată în faţa opiniei publice să-i coste pe 6 decembrie.

Ştefan TAPALAGĂ – HotNews 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

80 COMENTARII