19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCine a zis că nu va candida?

Cine a zis că nu va candida?

Dând curs unei scheme deja cunoscute, după declaraţia de presă de luni după-amiază, Traian Băsescu a poposit la cele două posturi publice ale ţării: TVR şi RRA. Marţi seară, a fost prezent la o „Ediţie specială“ a televi-ziunii publice, într-un dialog destul de comod cu Monica Ghiurco. A doua zi, miercuri, a venit rândul postului public de radio să-l găzduiască. Mult mai bine pregătită profesional decât Monica Ghiurco, Ale-xandra Andon l-a intervievat în cadrul unei ediţii speciale a dezbaterii radiojurnalului de prânz.

Cine le-a urmărit în direct sau le-a citit în monitorizări a remarcat imediat plicticoşenia absolută degajată de cele două prestaţii. Asumându-şi ipo-staza de premier, ministru al finanţelor, ministru al economiei şi ministru al educaţiei, Traian Băsescu a vorbit despre o sumedenie de lucruri: de la efectele crizei economice până la materiile predate în şcoli.

Absenţa oricărui moment de scandal a făcut ca intervenţiile să treacă aproape neobservate în media.

Şi, totuşi, dintr-un anume punct de vedere, cele două interviuri meritau o atenţie aparte. Pentru că în amândouă Traian Băsescu a fost întrebat dacă mai candidează. Şi la amândouă emisiunile a răspuns că n-a luat o decizie.

Adversarii preşedintelui şi-au frecat mâinile de bucurie, văzând în acest răspuns o confirmare a credinţei lor că Traian Băsescu nu va mai candida.

Sentimentul îşi are cauza într-un amănunt: trecerea cu vederea a motivelor invocate de Traian Băsescu în declaraţiile din ultimul timp că nu s-a decis dacă va mai candida sau nu.

Semnificativ mi s-a părut astfel interviul acordat TVR.

Duioasă excesiv, dincolo de hotarele profesiei, Monica Ghiurco a observat că adversarii lui Traian Băsescu au început campania, atacându-l. După ce destăinuie că este greu să suporte toate atacurile, Traian Băsescu arată că şi-a propus să reziste, pentru că are o obligaţie mai mare: de a se evita un derapaj major al Crizei.

Drept care adaugă:

„Probabil, tonul pe care eu îl dau este un ton care, măcar, poate ajunge oarecum la populaţie, că nu mi se pare disputa politică problema zero şi că ar fi trebuit ca toţi să fim solidari. Toţi politicienii, cel puţin cei foarte importanţi, să fim solidari cu acest moment de trecere a crizei. Eu nu ştiu cum vor evolua lucrurile, dar ştiu un singur lucru: nimic nu mă poate convinge să ies din această prioritate: evitarea unui derapaj major“.

Aşadar, Domnia sa evită să se angajeze în campanie, deoarece are alte treburi mai importante de făcut. Cum ar fi, de exemplu, gestionarea crizei. În aceste condiţii se înţelege că n-are cum să-şi anunţe candidatura.

Lucrurile sunt clare.

Traian Băsescu declară că nu s-a decis să candideze sub semnul unei strategii electorale. De a convinge populaţia că Domnia sa, politician responsabil, crede că nu-i momentul acum de campanie electorală.

Aşadar, declaraţia că nu s-a decis face şi ea parte dintr-o campanie electorală, e drept, mai subtilă.

De unde şi până unde au tras unii concluzia că Traian Băsescu nu va mai candida?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII