12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

C-asa-i la noi

Un cititor imi scrie ca nu ar trebui sa fiu nici macar mirat de ce se intâmpla la noi. Fiindca lucruri similare se intâmpla in orice democratie, chiar mai matura, iar vointa maselor e suverana.


Recunosc ca si la noi democratia s-a copt; ba chiar s-a rascopt. Dar faptul ca si in alte parti se intâmpla lucruri trasnite nu este un argument suficient de puternic ca sa le admit si la noi fara a le evidentia macar, daca nu condamna. Cât despre vointa maselor, ea este atât de usor de dirijat si de influentat! De pilda, la alegeri, sunt suficiente câteva autobuze agile. De fapt, suntem zilnic manipulati, ceea ce a dus la o diviziune nemaiintâlnita a natiunii, incapabila sa se concentreze asupra problemelor ei fundamentale.


Totusi, trebuie sa fim obiectivi si sa recunoastem si realizarile. De pilda, in invatamânt lucrurile vor merge bine caci s-a prezentat o motiune de cenzura care a evidentiat multe lipsuri; in sala de sedinta, evident. Urmeaza o motiune pentru sanatate, dupa care, probabil, numirea lui Bradisteanu ca ministru, cu ocazia viitoarei remanieri guvernamentale. Parlamentarii s-au aratat mult mai sensibili decât credeam; astfel, la aniversarea a 50 de ani de UE, de emotie si coplesiti de importanta evenimentului, parlamentarii n-au putut asista la sedinta festiva aniversara. Mai mult, cu politetea si gratia care-i caracterizeaza, Voiculescu si Rodica Stanoiu i-au trimis o scrisoare de felicitare plina de reprosuri unui inalt comisar european.


Si pe Dan Voiculescu il judecam uneori prea aspru. A acceptat presedintia cunoscutei comisii tocmai pentru a-i diminua credibilitatea, diminuare realizata si prin componenta ei, in care predomina inamici declarati ai celui anchetat. Impresia generala a fost amplificata si prin faptul ca aceasta comisie a tras si concluzii, acuzatoare, evident, si a propus si sanctiunea. Sa fie clar, nu voi lua niciodata apararea unui anchetat si nu ma voi pronunta asupra vinovatiei sau nevinovatiei pâna ce organele legal abilitate, si nu cu o abilitate fabricata, nu se vor pronunta. Consider necesar ca acele comisii de ancheta ce privesc comportamentul intr-un anumit domeniu al unei persoane sa fie total apolitice; cred ca societatea are suficienti oameni seriosi, fara partid, care sa nu poata fi suspectati de subiectivism ori dorinte de razbunare. Sau poate n-am inteles eu bine; s-ar putea ca amintita comisie sa fie un model pentru cea care ar trebui sa cerceteze mineriadele. Sau poate domnul Voiculescu, cu altruismul si responsabilitatea care il caracterizeaza, a dorit sa confirme cele spuse de fostul presedinte Constantinescu, care afirma ca Securitatea l-a invins.


Este dificil sa evidentiezi cauzele reale sau vinovatii pentru starea in care am ajuns. Oricum, o consecinta este netezirea drumului spre putere a unui partid politic, atât de bine descris in cartea despre ticalosii cu bodyguard (autorul, Saracu, se vede cât de mult sufera ca nu are si el bodyguarzi)! Descrierile sunt atât de veridice incât procesele unuia din eroii cartii au si fost puse la conservare.


Când mai multi se cearta… Asa ca nepotul lui Frankenstein s-ar putea sa asiste le venirea la putere a PSD-ului in forta; sau a altcuiva, in camasa de forta. Ceea ce ne face sa ne gândim la o reclama televizata: „Decât 1.500 de bombonele care nu-ti folosesc la nimic, mai bine…“.


Mai bine ce ?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII