17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiNoi, vazuti de altii

Noi, vazuti de altii

Trecând voios pe toate canalele, ma opresc pe M5, care da un reportaj despre România. Nu scrie nicaieri ca-i vorba de patria noastra draga de pe malul Dunarii albastre. Si totusi, secventa pe care mi-a cazut privirea – o caruta in prim-plan si un politist sapcaliu in plan secund – mi-a spus pe loc unde si când se petrece actiunea.


Reportajul e dedicat eforturilor depuse de România pentru a-si face frontiera de Vest impermeabila la trecerile ilegale. Dedicat eforturilor e impropriu spus. Materialul, mai degraba ancheta decât reportaj, se axeaza pe balcanismul românesc. Având pe dedesubt, ca un suvoi de apa rece, ironia frantuzeasca. Imaginile, dialogurile, comentariile schiteaza o lume unica in Europa, la intâlnirea smecheriei cu primitivismul. Se face mare haz de o masina daruita de Germania moldo-valahilor de la frontiera, pentru a depista fiintele vii, pe baza caldurii emanate, o masina cu care aborigenii nostri se mândresc, gata s-o foloseasca aiurea, când trebuie si când nu trebuie.


Francezii sunt preocupati de invazia de forta de munca ieftina dinspre lumea barbara. Patronii sunt satisfacuti. Mâna de lucru ieftina si calificata. Mâna de doctori docenti in fizica nucleara care spala cu matura WC-urile negustoreselor din suburbii. Salariatii sunt insa ingrijorati. Au pretentii, muncesc doar in anumite conditii, greva e greva, week-end-ul e week-end, se respecta, ca nu degeaba s-a smuls prin lupta repaosul duminical.


Astia din Est, colegi din România, din Bangladesh si din Sri Lanka, fac de toate fara sa crâcneasca. Pentru un salariu de mizerie in Vest, isi scot plamânii prin turnatoriile infractoare din punct de vedere ecologic, lucreaza sâmbata si duminica, nu fac greva, nu cer salarii mari, n-au revendicari.


Dând curs starii de spirit, guvernul Frantei a trimis la Nadlac doi ofiteri cu misiunea de a-i asista pe colegi (colegi zic ei la televizor, in sinea lor zic meteci) doar la verificarea papierelor prezentate la control de cei ce merg in Franta.


Suprema bataie de joc, aparatul sta mult timp, focalizând, pe un afis tiparit si lipit pe scândura cabinelor. Sunt afise cu texte mobilizând la lupta impotriva coruptiei.


Comentatorul nu spune nimic despre initiativa de a face propaganda si agitatie impotriva coruptiei.


Noi insa, din ciulamaua moldo-valaha nascuti, recunoastem de indata eterna si fascinanta solutie mioritica pentru toate problemele: afisul mobilizator!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII