13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

BALURI

Bucurestiul petrece. Multe baluri, casatorii, evenimente mondene, Halloween si alte dracovenii. Lumea se distreaza si bine face, ca vulcanul mocneste. Prin toate taberele, ceva se intimpla, este agitatie. Apar tot felul de stiri contradictorii, se dau dezmintiri, zvonurile sint la ele acasa. Hai sa cercetam unul dintre ele.


Lunea trecuta, un cotidian publica informatia bomba ca Iliescu se retrage din PSD. Speculatiile au aparut de indata. Poate ca isi face un alt partid. PSD se sparge in factiuni. Se va tine totusi un congres extraordinar, pentru ca perdantii sa isi incerce sansa inca o data. Iliescu nu se resemneaza, vrea neaparat sa fie sef. Momentul fatal trebuia sa aiba loc miercuri, cind fostul presedinte ar fi trebuit, afirmau surse serioase din interiorul partidului, sa publice o scrisoare deschisa extrem de critica la adresa noii conduceri PSD. Cea care a iesit la urne la congresul din aprilie. Fireste, ziaristii au navalit pe Iliescu, sa confirme sau sa infirme ce se scrie la gazeta. Iliescu, in stilul stiut al politicianului român cind da „fata cu reactiunea“, se ascunde. Apoi, cind este totusi surprins pe holurile Senatului, jigneste ziaristii, se arata mult prea nervos. Ii trimite pe indrazneti la plimbare, pare surprins de obraznicia unora de a-i pune intrebari indiscrete. Dezminte fireste totul si pune eticheta in stil bolsevic. Este vorba de o „diversiune de presa“. Face si pe prostul. Adica nu stie nimic despre o scrisoare. „Ar trebui sa-i intrebati pe ei!“, zice fugind pe scari. Adica, stati de vorba cu adresantul, nu cu expeditorul. Care va sa zica!…


Povestea ingheata o zi. Nimeni nu ii mai da cine stie ce importanta. Dupa negocieri febrile in culise, cu Mitrea, Nastase & Geoana, se parea ca Iliescu a renuntat la ideea lui de a coresponda in public cu ei. Miercuri nu se produce evenimentul asteptat. Liderii PSD sint fericiti, e din nou liniste. Dar era vorba numai de un time-out. Iliescu se gindeste numai o zi. Dupa ce acceptase sa pastreze tacerea, sa nu mai expedieze scrisoarea, totusi o face, dar joi. Cedase aparent, in schimbul unui aranjament care sa ii confere un rol la virf. Omul vrea sa fie consultat, sa ia decizii, sa aiba putere in partid. Nu vrea guru, sfatuitor. Umbla ca o fantoma pe coridoarele Senatului si ale partidului (cind se duce). Nu il baga nimeni in seama in afara unui mic grup de fideli. Iorgovan, Stanoiu, Talpes si cam atit. A devenit „omul problema“ din PSD. Pina cind ea nu se rezolva, PSD nu va avea liniste. E clar, inteleg asta si liderii lui. Asta spune si Iliescu, facind agitatie la intervale regulate. Vrea sa arate ca poate tulbura apele, ca este inca ascultat, ca aparitiile sale in presa fac valuri. Asta se vede din textul scrisorii, unde descrie situatia din PSD mai aspru decit o fac cei din Alianta DA. Partidul e intr-o tripla criza. Nu ajungea una. Valorile de stinga sint ignorate, liderii PSD s-au imbogatit, si nu pot sa aiba aderenta la o populatie saraca, cu poza asta de milionari in euro. Coruptii abunda in PSD. La putere, in 2000/2004, au facut avere etc. Dar nu au fost inlaturati, desi au avut esec in alegeri. Si nu au fost inlaturati nici cei care fac o imagine proasta partidului, scrie Iliescu.


Am constatat saptamina trecuta ca Iliescu nu se distreaza deloc. Nu are chef de baluri. El este la fel de furios ca in aprilie trecut, cind a pierdut presedintia PSD la vot in fata lui Geoana. Acelasi Geoana pe care il gratulase cu generosul „un prostanac“, ca sa revina acum sa il taxeze drept „handicapat“, sub pretexul lipsei de experienta. Asadar, scrisoarea exista, ea a fost trimisa o zi mai tirziu. Iliescu nu se poate abtine. E un „animal politic“. Ne anunta el insusi, acum o vreme, ca nu va iesi din politica decit cu picioarele inainte. Totusi, nu a anuntat acum ca se retrage, desi e suparat. Asa ar fi fost logic. De ce ramine intr-un partid corupt care a tradat valorile stingii?… Este pasul de care se tem foarte tare liderii PSD. Am alta parere. Trebuie lasat sa plece. Retragerea lui Iliescu din PSD ar clarifica lucrurile. Asta indiferent cine ar pleca dupa el sau daca isi face sau nu partid. Povestea cu „presedinte fondator“ e un surogat. Nu rezolva nimic. Cit e Iliescu in PSD, va fi criza in partid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU