9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

O amenintare

Saptamina trecuta, deputatul olandez Arie Oostlander a cerut suspendarea negocierilor cu Romania. Motivele le stim cu totii, nu sint noi. Sint lucruri care nu mai pot fi trecute cu vederea. Coruptia, subordonarea justitiei, administratia locala etc. Baroana Emma Nicholson il sustine. Motivul este incalcarea moratoriului pentru adoptiile internationale de copii. Bucurestiul trece printr-un moment dificil. Pina acum a dus, sub mai multe guvernari, o politica duplicitara. La Bruxelles, romanii promit orice. Se iau angajamente de genul: lucrurile se vor schimba, vom face reformele necesare. La Bucuresti se face pe dos. Se tine un discurs populist si masurile se tot amina. Nimanui nu i-a scapat acest aspect al afacerii. Unii au pus-o pe seama traditiei otomane, altii, pe neseriozitatea naturala a romanilor, a dificultatilor tranzitiei si a lipsei de curaj a politicienilor. Dar scuzele nu tin loc de fapte. Europa nu prea mai are timp sa astepte o tara care nu se decide daca vrea sau nu sa se integreze. In plus, Uniunea Europeana are in 2004 multe probleme. Sint alegerile pentru parlamentul european. La 1 mai, zece state devin membre. Constitutia UE nu a fost votata in decembrie trecut. Guvernul roman a ales asadar un moment neinspirat sa se joace cu focul.

Se simte deja puternic anul electoral. PSD a intrat in forta pe cimpul de batalie si vrea sa il ocupe. A instituit controlul asupra resurselor. Tinta principala: mass-media, cea mai mare sursa de imagine. Dar si administratia locala si zonele de afaceri – de unde ar putea sa apara o sustinere pentru Opozitie – sint la fel de controlate. PSD ia toate masurile ca sa nu aiba surprize nedorite. Nici nu se vede altfel decit cistigator. Sint atitea afaceri de derulat, aflate chiar la mijloc de drum. Ce s-ar face daca ar pierde controlul institutiilor care distribuie bani publici? O stire venita din Franta arata ca Alain Juppe, omul cel mai apropiat de presedintele Jacques Chirac, a fost condamnat la 18 luni. Juppe este un fost prim-ministru. Unora stirea asta le-a sunat prost. Chiar daca avem o justitie care executa docila ordinele, tot le e teama. E mai bine sa ai puterea, ca sa fii ferit de o asemenea intorsatura a situatiei. Inutil Bruxelles preseaza asupra reformelor din justitie, la Bucuresti urechile sint surde. Cineva stie bine si de ce. O justitie independenta ar scoate la iveala si ar pedepsi fapte si vinovati de imensa coruptie de care se plinge si deputatul olandez. Justitia este un punct extrem de nevralgic al reformei. Daca scapa de sub control, toata societatea isi va schimba cursul. Administratia locala este de fapt marea masinarie de procurat fonduri. Juppe stia asta, dar a patit-o. Fara ea, partidele ar fi lipsite de fonduri. Cine controleaza administratia locala controleaza tara. Miza alegerilor locale din iunie asta este. Asa poti sa tii un partid, sa tii oamenii laolalta sub ascultarea ta. Poti sa iti hranesti clientela politica, sa ii multumesti, sa ii disciplinezi in campaniile electorale. Daca nu ai slujbe de oferit, partidul se risipeste. Degeaba Uniunea Europeana cere reforma administratiei locale. Ar insemna o revolutie prea mare. Asa ca solutia problemei oferita de Bucuresti este cea practicata astazi. La Bruxelles, un standard, la Bucuresti, altul. Dupa un timp insa, aceasta maniera sui-generis de a ne descurca a fost inteleasa. A luat ceva timp, dar lucrurile sint de acum clare.

Nastase a raspuns in maniera sa obisnuita, bagatelizind afacerea. Dupa el, critica severa vine din faptul ca Arie Oostlander este crestin democrat si ar fi suparat pe poporul roman ca in 2000 nu a trimis in parlament PNTCD. Iesire de neinteles si demogogica. Este acelasi dublu standard. Declaratia a fost data exclusiv pentru electoratul romanesc. In acelasi timp, pentru export are alta pozitie. L-a trimis pe ministrul de externe la Bruxelles, sa ii intilneasca urgent pe cei doi critici si sa incerce sa-i imbuneze. La 24 februarie, data cind se discuta propunerea suspendarii negocierilor cu Romania, vom vedea cu cit succes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS