21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Imunitati

Ridicarea imunitatii parlamentare a lui Corneliu Vadim Tudor nu e la prima tentativa. E la a cincea. Senatorul PRM are sute de procese in instanta. Ultima data a fost salvat de ex-PDSR, care s-a opus in Senat. Apoi a fost salvat de alegeri. Desi aflat intr-o procedura de ridicare a imunitatii, el a fost reales la ultimul scrutin si a scapat. Cu fata curata, era sa zic, daca formula nu ar fi, in ceea ce il priveste pe Corneliu Vadim Tudor, improprie. Liderul PRM este produsul unor forte politice care l-au incurajat si l-au folosit. Acum, cind se intoarce impotriva lor, pentru ca vrea sa isi faca propaganda, aceleasi forte incearca sa il dea la o parte. Gest salutar, dar tardiv. Deja el a ajuns la 27% voturi in campania prezidentiala, unde a reusit sa se califice in turul doi. PRM e la 22% in parlament.

De ce face circ Vadim Tudor? Intii de toate pentru ca e in firea lui. El e un mahalagiu care isi pune miinile in sold, iese in drum si se cearta cu cine nimereste. Scandalul e religia lui, modul sau de comunicare. Are tifna, ambitie, el vrea sa arate ca e cineva. Tribunului i-a intrat in cap mai nou ca va fi presedinte in 2004. In lipsa lui Ion Iliescu, aflat la ultimul mandat, el crede ca e principalul favorit. Nastase nu are charisma lui Iliescu si nici macar pe cea a lui Vadim Tudor. In plus, el are un argument forte: toate fortele politice au trecut pe la guvernare. PRM nu. Deci toti ceilalti se fac vinovati de situatia critica in care se gaseste populatia. De ce nu s-ar incerca si formula PRM – Vadim Tudor?!… Cu acest argument va defila in campania electorala din 2004.

Dupa atacul terorist din 11 septembrie, Vadim Tudor era primul vizat. Era un exemplu clar la ce duce extremismul. In plus, liderul PRM are nenumarate legaturi cu lumea araba. Dar el a fost crutat de autoritati si chiar de opozitia democratica. Abia dupa ce Vadim Tudor, sesizind izolarea si pericolul in care se afla, a trecut la contraatac, autoritatile s-au trezit din letargie. Ce a gasit Vadim Tudor a fost povestea cu teroristii Hamas antrenati in Romania. Atac pervers, care voia sa arate solidaritatea lui Vadim Tudor cu lumea araba, dar sa si acuze Bucurestiul ca joaca dublu si sa il discrediteze in ochii occidentalilor. Joc la doua capete. Acuzatia a stirnit reactii, in sfirsit. Mai bine mai tirziu decit niciodata.

S-a repus pe tapet procedura ridicarii imunitatii parlamentare. Parchetul s-a sesizat. Acuzatiile sint clare si usor de dovedit. Ele nu amintesc nimic de miile de atacuri antisemite, sovine, extremiste, interzise de Constitutie. Acuzatia tine doar de declaratia vizavi de teroristii Hamas, care ar fi falsa. E o acuzatie mai mult politica decit juridica. Ceea ce e o stingacie. A venit apoi reactia grupurilor parlamentare din Senat, care toate prefera sa nu faca parte dintr-o delegatie care merge in Japonia, daca va pleca si Vadim Tudor. Aceasta solidaritate impresioneaza, chiar daca e tardiva. Aproape nu a fost senator care sa nu fi fost balacarit de PRM, in paginile saptaminalului Romania Mare sau de Vadim Tudor.

Presedintele Senatului intii a pretins ca grupurile senatoriale hotarasc cine merge in Japonia, apoi, scuturat de sefii PSD, a intors-o ca la Ploiesti si a spus ca el, personal, hotaraste cine, ce si cum. De ce si-a schimbat atitudinea? Vacaroiu a raspuns senin: „Saptamina asta sint mai destept decit saptamina trecuta“. Raspuns antologic. Cum veteranii sint trimisi pe la ambasade, vezi cazul Paris, poate ca si actualului presedinte al Senatului, fost prim-ministru, fost secretar de partid la CSP inainte de ’89, i se va gasi una.

Adevarata rezolvare a situatiei este ridicarea imunitatii lui Vadim Tudor si lasata apoi justitia sa isi faca treaba. Cum liderul PRM are sute de procese de calomnie, el va fi pus in imposibilitatea de a mai face rau. E posibil ca apoi PRM sa isi aleaga alt lider sau sa dispara. Eliminarea lui Vadim Tudor din viata politica ar fi un semn de maturitate, de aderare la democratie a intregii clase politice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS