25 C
Craiova
joi, 3 octombrie, 2024

Paella cu pui și creveți

Paella, faimosul preparat spaniol, își are originile în regiunea Valencia, pe coasta estică a Spaniei. Numele “paella” provine de la cuvântul valencian pentru tigaie, “paellera”, în care se gătește acest delicios fel de mâncare. Legenda spune că paella a fost creată de fermierii valencieni care găteau orez cu legume și carne disponibilă, precum iepure sau pui, în timpul pauzelor de prânz. În timp, rețeta a evoluat. Fiecare regiune din Spania are propria variantă.

Ingrediente (pentru 4 persoane):

  • 200 gr orez cu bob rotund
  • 200 gr piept de pui
  • 200 gr creveți decorticați
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ceapă mică
  • 2 căței de usturoi
  • 400 ml supă de pui
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1/2 linguriță turmeric
  • sare și piper după gust
  • 1 lămâie, tăiată în sferturi
  • pătrunjel proaspăt, tocat

Taie pieptul de pui în cubulețe. Toacă ceapa și usturoiul mărunt. Taie ardeiul gras în cubulețe.

Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul și călește-le până devin translucide (aproximativ 1 minut). Adaugă cubulețele de pui și gătește-le până se rumenesc ușor pe toate părțile (aproximativ 3 minute). Adaugă ardeiul gras și gătește încă 1 minut.

Adaugă orezul în tigaie și amestecă bine pentru a-l acoperi cu ulei și arome. Adaugă boiaua dulce, turmericul, sarea și piperul. Amestecă bine.

Toarnă supa de pui peste amestecul din tigaie și adu la fierbere.

Redu focul la mediu și lasă să fiarbă timp de 5 minute, amestecând ocazional.

Adaugă creveții și gătește încă 1 minut, până când creveții devin roz și sunt complet gătiți.

Oprește focul și lasă paella să se odihnească timp de 1 minut. Decorează cu pătrunjel tocat și sferturi de lămâie. Servește imediat.

Reţeta sugerata de AVIDA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS