19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMicroplasticele au ajuns şi în nori

Microplasticele au ajuns şi în nori

Cercetătorii japonezi au descoperit recent că microplasticele nu se găsesc doar în sol și apă, ci chiar în nori. Ele contribuie la schimbările climatice, dar și la contaminarea „a tot ce bem și mâncăm”.

Într-un nou studiu publicat în Environmental Chemistry Letters, o echipă de cercetători japonezi a găsit microplastice pe două vârfuri montane din Japonia. Aceștia au urcat pe vârfurile Fuji și Oyama pentru a colecta probe de apă din ceața care acoperă vârfurile celor doi munți. Apoi au folosit tehnici avansate de imagistică pe mostrele colectate pentru a afla mai multe despre proprietățile apei și au găsit mici bucăți de plastic.

Ei au găsit între șase și 14 bucățele minuscule de plastic în fiecare litru de apă de nor testat. Echipa a identificat nouă tipuri de polimeri și un tip de cauciuc.

„În general, descoperirile noastre sugerează că microplasticele aflate la altitudini mari influențează formarea norilor și pot modifica modul în care se dezvoltă clima”, au scris cercetătorii.

„Dacă problema poluării cu plastic a aerului nu este rezolvată, schimbările climatice și riscurile ecologice pot deveni o realitate, cauzând daune climatice severe și ireversibile”, au adăugat aceștia.

Citește şi: Femeie accidentată mortal de tren

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS