17 C
Craiova
vineri, 14 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTunel de jumătate de kilometru, găsit sub graniţa mexicano-americană

Tunel de jumătate de kilometru, găsit sub graniţa mexicano-americană

Un tunel lung de 530 de metri care lega oraşul american San Diego, din California, de oraşul mexican Tijuana a fost descoperit de poliţia americană în urma unei anchete pentru trafic de droguri, a anunţat justiţia americană luni, informează Agerpres.

Săpat la o adâncime de peste 18 metri, tunelul transfrontalier avea „ziduri întărite, un sistem de cale ferată, electricitate şi un sistem de ventilaţie” de o mărime de 1,2 metri, precizează într-un comunicat biroul procurorului federal american pentru districtul de sud al Californiei.

Comunicatul anunţă, de asemenea, că şase persoane care locuiesc în SUA au fost inculpate „pentru asociere de răufăcători în traficul a 799 kg de cocaină”. În afară de cocaină, autorităţile au confiscat de asemenea 74 kg de metamfetamină şi 1,5 kg de heroină.

Tunelurile, folosite pentru trafic de droguri şi migranţi

Tunelul a fost descoperit vineri de agenţi ai Departamentului Securităţii Interne al SUA, în urma unei operaţiuni de supraveghere în faţa unei case care, în trecut, a fost utilizată pentru a depozita droguri.

Observând plecările şi venirile suspecţilor, agenţii au ajuns la un depozit situat la 90 de metri de frontiera cu Mexicul. După ce au inspectat clădirea, au dat chiar peste intrarea în acest tunel.

„Nu mai există lumină la capătul acestui tunel pentru traficul de droguri”, a declarat procurorul federal Randy Grossman în comunicat. 

„Vom suprima toate pasajele subterane de contrabandă pe care le vom găsi pentru a împiedica drogurile ilicite să ajungă pe străzile noastre şi să ne distrugă familiile”, a adăugat el.

Tunelurile sub frontiera americano-mexicană sunt săpate frecvent de traficanţi pentru a aduce migranţii atraşi de „visul american” sau droguri, SUA fiind principala ţară consumatoare de cocaină sud-americană din lume.

Potrivit autorităţilor americane, peste 90 de tuneluri au fost descoperite numai în districtul de sud al Californiei din 1993. Dintre aceste 90 de tuneluri, 27 erau considerate „sofisticate”, ultimul de până acum fiind descoperit în martie 2020. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS