27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPantofi sport ai rapperului Kanye West, vânduţi cu o sumă record

Pantofi sport ai rapperului Kanye West, vânduţi cu o sumă record

O pereche de pantofi de sport Nike Air Yeezy 1 ai rapperului Kanye West a fost vândută unei platforme de investiţii specializate pentru 1,8 milioane de dolari, a anunţat luni Sotheby’s, care a organizat vânzarea, suma fiind de trei ori mai mare faţă de precedentul record în urma vânzării unei perechi de încălţăminte sport, informează Agerpres.

Recordul de preţ pentru o pereche de pantofi sport, care a fost doborât de mai multe ori în ultimii ani, era deţinut până în prezent de perechea Air Jordan 1, fabricată de Nike, care a fost vândută cu 615.000 de dolari în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie’s la jumătatea lunii august din 2020

Pantofii sport de culoare neagră, model unic, au fost prima pereche din gama Yeezy care a fost prezentată în public, atunci când rapperul Kanye West i-a purtat la gala Grammy Awards din 2008. La vremea respectivă, era vorba despre un prototip. Modelul intrat în fabricaţie a fost pus în vânzare abia în aprilie 2009.

Platformă de investiţii în pantofi sport de colecţie

Este un nou semnal de vitalitate al acestei pieţe, care, în urmă cu zece ani, era doar o nişă, iar acum interesează atât marele public, cât şi colecţionari importanţi. Potrivit analiştilor din cadrul societăţii financiare Cowen, piaţa mondială de revânzare a tenişilor de colecţie ar putea depăşi 30 de miliarde de dolari până în 2030.

Preţioasa pereche a fost achiziţionată de Rares, o platformă lansată la sfârşitul lui martie de Gerome Sapp, un fost jucător profesionist de fotbal american, în vârstă de 40 de ani.

Platforma permite persoanelor particulare să investească în pantofi sport foarte rari, pe care nu i-ar putea cumpăra pe cont propriu.

Mai exact, Rares achiziţionează o pereche de colecţie, pe care o introduce apoi în bursa platformei. Orice persoană fizică poate apoi cumpăra acţiuni ale perechii respective, aşa cum ar proceda în cazul unei companii cotate la bursă.

Există apoi posibilitatea revinderii acestor acţiuni pe platformă. Preţul variază, la fel ca în cazul unei burse clasice de schimb, în funcţie de cerere şi ofertă.

Preţul oferit de Rares depăşeşte estimarea casei de licitaţii Sotheby’s, o sumă peste un milion de dolari.

„Kanye este unul dintre cei mai influenţi designeri ai epocii noastre”

Perechea de Air Yeezy 1 a fost achiziţionată în urma unei vânzări private: casa de licitaţii, în acest caz Sotheby’s, pune direct în contact potenţialul cumpărător şi vânzătorul, în acest caz colecţionarul newyorkez Ryan Chang.

Nu are loc o procedură de licitaţie, iar cumpărătorul îşi păstrează anonimatul, cu excepţia cazului în care doreşte să fie cunoscut public, aşa cum este cazul Rares.

Pentru Brahm Wachter, responsabilul departamentului de streetwear şi al noilor obiecte de colecţie Sotheby’s, preţul obţinut „demonstrează foarte bine faptul că Kanye (West) este unul dintre cei mai influenţi designeri ai epocii noastre”.

Înainte să colaboreze cu rapperul, producătorul şi designerul Nike nu botezase modele de încălţăminte decât cu numele unor sportivi celebri.

Modelul Air Yeezy 1 a fost lansat, în serie limitată, în 2009, fiind urmat de modelul Air Yeezy 2 în 2012. Însă în anul următor, Kanye West a pus capăt parteneriatului său cu Nike, considerând că veniturile care îi reveneau erau insuficiente.

Artistul s-a asociat ulterior cu Adidas în 2014, pentru a crea marca specială Yeezy, care a avut parte de un succes atât de mare în rândul publicului, încât a generat venituri de aproape 1,7 miliarde de dolari în 2020, potrivit unei note interne a băncii UBS, citată de Bloomberg.

Deşi nu este creatorul principal al modelului Air Yeezy 1, Kanye West a avut totuşi o influenţă destul de importantă asupra designului acestor pantofi sport. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS