11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPonturi pentru vacanță în pandemie: Șarm el-Șeih, Egipt

Ponturi pentru vacanță în pandemie: Șarm el-Șeih, Egipt

Plecarea în vacanță pe timp de pandemie nu este misiune imposibilă, chiar dacă multe restricții de călătorie sunt încă în vigoare și numeroase zboruri încă sunt anulate. Vă propunem o călătorie în Șarm el-Șeih, Egipt.

Înainte de a vă face orice planuri, verificați întotdeauna care este situația în locul de destinație. Aflați câte cazuri sunt în ultimele zile și ultimele săptămâni. Care sunt eventualele restricții impuse de autorități. Ce condiții trebuie îndeplinite. În cazul în care luați în calcul o vacanță în străinătate, verificați dacă intrarea în țara de destinație sau în țările de tranzit se face fără carantină sau dacă trebuie să faceți un test înainte. Site-ul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor este o sursă actualizată zilnic și ușor de accesat.

Pe unde putem calatori in aceasta perioada?

Vă propunem o călătorie în Șarm el-Șeih, Egipt.

 O vacanță în Egipt este ocazia perfectă pentru a trai experiențe inedite. Un zbor de doar 3 ore cu avionul desparte capitala țării noastre de Sharm el Sheikh. Este o stațiune fabuloasă aflată între deșert și mare. Mulți dintre cei care au vizitat-o o consideră, pe bună dreptat. O destinatie cu adancuri neasemuit de frumoase. În plus, dacă vreti ca, macar o dată în viață să vă petreceți vacanța de iarna într-un decor care sfidează sezonul rece, Sharm el Sheikh este soluția. Dați-i o șansă acestei destinatii și este foarte probabil ca așteptările să va fie depașite.

Sharm el Sheikh este o vestită destinație turistică poziționată în peninsula Sinai din Egipt și este centrul administrativ al regiunii Janub Șînă. Este un loc vestit pentru fascinantă diversitate a ecosistemului subacvatic și cunoscut drept ‘’orașul păcii’’, mulțumită numeroaselor conferințe de pace care s-au desfășurat aici. În anul 1979, Egiptul și Israelul au căzut la pace și, astfel, localitatea Ofira s-a transformat în stațiunea Sharm el Sheikh. Egiptenii au o vorba:’’ Cine a fost o dată in Sinaiul de Sud, sigur se va întoarce’’. Nu putem să-i contrazicem, această regiune este fermecătoare.

Principalele obiective turistice:

1 Parcul Național Ras Mohammed

Parcul Național Ras Mohammed este cel mai vechi parc național din Egipt, a fost inaugurat în 1983 îndată după retragerea israeliană din zonă. Parcul a fost declarat arie naturală protejată, s-a interzis pescuitul și s-au luat măsuri pentru a conserva reciful. Însă până atunci se practica pescuitul cu dinamita, care dăunează grav recifelor de corali și este ilegal.

Ras Mohammed se traduce vag Capul lui Mohammed, perimetrul zonei are forma unui cap masculin din profil și seamănă mult cu cel al profetului, de aici și denumirea.

Drumul în parc trece printre niște blocuri de beton numite porțile lui Allah. Cei care cunosc scrierea arabă, pot citi din dreapta la stânga termenul ce desemnează noțiunea de Dumnezeu pentru arabii musulmani.

2. Golful Naama

Golful Naama este un golf natural din stațiunea Sharm El Sheikh, considerat principalul hub pentru turiștii din oraș. Este renumit pentru cafenelele, restaurantele, hotelurile și bazarurile sale.
Adancurile Golfului Naama sunt usor abrupte si nisipoase, fiind ideale pentru scufundari.
Golful Naama este locul care vibrează cum se lasă seara. Ideal dacă vrei să ieși la un restaurant sau să guști din viața de noapte. 

3 Jolanda Reef

Jolanda Reef este cel mai mare parc acvatic de aici. Este imposibil sa te plictisesti: cascade, twister, jocuri, piscine, kamikaze, multi slides, toate te asteapta sa-ti ofere clipe de neuitat. Locul este perfect daca ai venit impreuna cu cei mici. Veti fi cu totii fascinati.

Atenționare COVID-19

STARE DE URGENȚĂ: DA

La data de 26 octombrie a.c., Parlamentul egiptean a aprobat decretul prezidențial de prelungire a stării de urgență pentru o perioadă de trei luni, începând cu data de 27 octombrie 2020, pe fondul situației de securitate și a măsurilor adoptate pe linia combaterii pandemiei de COVID-19 din Republica Arabă Egipt.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu data de 1 iulie 2020, autoritățile egiptene au adoptat măsura redeschiderii spațiului aerian și, implicit, ridicarea restricțiilor de intrare în Republica Arabă Egipt.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:

  • Începând cu data de 1 septembrie, toți pasagerii curselor aeriene care intră în Republica Arabă Egipt, prin orice aeroport, trebuie să prezinte un test molecular negativ (PCR) pentru COVID-19; efectuat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei.
  • Această normă se aplică și pasagerilor aflați în tranzit pe aeroporturile din Republica Arabă Egipt; chiar dacă destinația finală nu impune prezentarea testului molecular negativ (PCR) pentru infecția COVID-19.
  • Este necesar ca testul să fie de tipul RT-PCR, efectuat de către un laborator specializat, autentificat prin ștampilă, fără a fi aplicate pe document corecții și/sau modificări. În mod obligatoriu; testul tip PCR prezentat autorităților egiptene trebuie să conțină data și ora recoltării probei biologice și să fie tradus în limba engleză sau arabă.
  • Copiii sub vârsta de 6 ani sunt exceptați de la prezentarea unui test tip PCR la intrarea pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.
  • La sosirea pe aeroporturile din Marsa Matrouh, Hurghada (guvernoratul Red Sea); Sharm El Sheikh (guvernoratul Sinaiul de Sud), Luxor și Aswan turiștii sunt scutiți de obținerea vizei de intrare pe teritoriul egiptean (până la data de 30 Aprilie 2021). Cetățenii români care sosesc direct pe aeroportul din Cairo au nevoie de viză de intrare, care se obține de la Ambasada Republicii Arabe Egipt la București sau direct de la autoritățile de frontieră din aeroport.
  • În hotelurile desemnate (doar cu ocuparea a 50% din capacitate) vor fi luate măsuri de protecție speciale, iar în cazul depistării unui caz de COVID-19, respectiva persoana va fi carantinată în camere special amenajate în hotel, iar în cazul agravării simptomelor va fi spitalizată (situație care va genera condiții speciale de tratament și întoarcerea în țară pe cheltuiala turistului).

MĂSURI PE PLAN INTERN:

În prezent, marea majoritate a restricțiilor impuse de autoritățile egiptene au fost ridicate cu respectarea normelor de protecție COVID-19 (masca de protecție este obligatorie în locurile publice).

  • Rămân în continuare închise zonele de agrement, plajele publice și parcurile.
  • Localurile publice (cafenele și restaurante) și cinematografele pot funcționa doar la capacitatea de 50%; cu respectarea unui program strict de funcționare.

Toate activitățile de turism pe teritoriul statului se vor derula la o capacitate de 50%.

  • Toate mijloacele de transport destinate turiștilor vor opera cu o capacitate de 50%, cu respectarea distanțării sociale; pentru categoria de autoturisme (tip limuzină) se prevede o capacitate de maxim 2 persoane.
  • Pasagerii și conducătorii auto au obligația de a purta măști de protecție. Toate mijloacele de transport sunt prevăzute cu mijloace de dezinfectare, iar înainte de efectuarea unei călătorii se procedează la efectuarea unei operațiuni complete de dezinfectare.
  • Începând cu data de 1 septembrie 2020, toate muzeele și siturile arheologice vor primi turiști locali și străini. Înainte de începerea programului cu publicul se va proceda la operațiuni de dezinfectare. Sunt acceptate grupuri de turiști de maxim 25 persoane. Ghizii turistici sunt obligați să poarte măști de protecție și să folosească mijloace audio de comunicare (care vor fi dezinfectate după folosire). Companiile turistice sunt obligate să pună la dispoziția turiștilor și conducătorilor auto măști de protecție. La intrarea în obiectivele turistice, este luată temperatura corporală, inclusiv a angajaților. Este necesară respectarea distanțării sociale de cel puțin un metru.
  • Numărul maxim de vizitatori în cadrul muzeelor și a siturilor arheologice este de 100 de persoane în toate muzeele; excepția fiind Muzeul Național Egiptean din piața Tahrir care permite 200 de vizitatori/oră.
  • Se permite doar accesul a 10-15 vizitatori în cadrul oricărui obiectiv turistic – piramide sau  situri arheologice mortuare (în funcție de dimensiuni).
  • Începând cu luna octombrie 2020, sunt permise croazierele cu vase care găzduiesc hoteluri pe fluviul Nil.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care călătoresc în Republica Arabă Egipt în scop turistic au nevoie de viză.

Documentul de călătorie utilizat (pașaport simplu sau pașaport simplu temporar) trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul Egiptului.

Viza turistică se poate obţine la aeroport, contravaloarea colantului de viză fiind achitată pe loc, sau la sediul Ambasadei Republicii Arabe Egipt în România, costul acesteia fiind de aproximativ 25 USD.

Pentru prelungirea perioadei de ședere cetățenii români aflați pe teritoriul Egiptului vor plăti următoarele taxe:
  • viza pentru căsătorie, cu durată de 5 ani-161 USD;
  • viza pentru 6 luni-31 USD;
  • viza pentru 6 luni cu multiple intrări-64 USD.

La depășirea perioadei de ședere cetățenii români vor plăti următoarele penalități:

  • 1-3 luni 59 USD;
  • 3-6 luni 87 USD;
  • 6-9 luni115 USD.

Incepând cu luna ianuarie 2018 autoritățile de la Cairo au implementat sistemul electronic visa2egypt.gov.eg pentru aplicațiile de obținere a vizelor turistice de intrare în Egipt pentru posesorii de pașapoarte simple ale cetățenilor din mai multe state, printre care şi România.

Citește și: Un caz cu noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2, identificat la Suceava

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS