25.8 C
Craiova
duminică, 19 septembrie, 2021
Știri de ultima orăMagazinCea mai veche pictură rupestră, având cel puţin 45.500 de ani, a fost descoperită într-o peşteră din Indonezia

Cea mai veche pictură rupestră, având cel puţin 45.500 de ani, a fost descoperită într-o peşteră din Indonezia

O echipă internaţională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută în lume: o imagine în mărime naturală a unui mistreţ, realizată acum cel puţin 45.500 de ani, în Indonezia, scrie news.ro.

Descoperirea este descrisă în ediţia de miercuri a revistei Science Advances şi oferă dovada cea mai veche a unei prezenţe umane în regiune. 

Descoperirea a fost făcută în 2017

Un coautor al articolului, Maxime Aubert, de la Universitatea Griffith din Australia, a declarat pentru agenția AFP că pictura a fost descoperită în insula Sulawesi, în 2017, de Basran Burhan, un doctorand, în cadrul săpăturilor arheologice pe care echipa le-a efectuat împreună cu autorităţile indoneziene. 

Grota Leang Tedongnge este situată într-o vale izolată, înconjurată de stânci abrupte de calcar şi este la aproximativ o oră de mers de cel mai apropiat drum. Nu este accesibilă decât în anotimpul uscat, din cauza inundaţiilor din anotimpul ploios. Membrii comunităţii izolate Bugis au comunicat echipei că este prima dată când occidentalii au acces la ea. 

„Oamenii care au realizat-o au fost complet moderni”

Înaltă de 54 de centimetri şi 1,36 metri lăţime, această pictură a unui mistreţ din Celebes a fost realizată cu unui pigment de ocru roşu închis. Mistreţul este reprezentat cu o coamă scurtă de păr, precum şi excrescenţe faciale asemănătoare colţilor, tipice adulţilor speciei. 

Două contururi de mâini sunt vizibile deasupra în spatele porcului şi par să se confrunte cu alţi doi mistreţi care nu s-au păstrat decât parţial. Toate dau impresia că reprezintă o scenă narativă. 

„Porcul pare să observe o luptă sau o confruntare socială între doi mistreţi”, a declarat un alt coautor, Adam Brumm.

Hominizii au vânat mistreţi din Celebes pe insula Sulawesi timp de zeci de mii de ani şi aceştia din urmă sunt adesea reprezentaţi în arta preistorică din regiune, în special cea din epoca de gheaţă. 

Maxime Aubert, specialist în datare, a identificat un depozit de calcit care s-a format deasupra frescei, apoi a folosit o metodă de datare cu uraniu pentru a afirma că depozitul era vechi de 45.500 de ani. 

Fresca este deci cel puţin la fel de veche. „Oamenii care au realizat-o au fost complet moderni, erau ca noi, aveau toate capacităţile şi uneltele pentru a realiza orice pictură le plăcea”, a spus Aubert. 

Cea mai veche pictură rupestră anterioară, găsită tot pe insula Sulawesi

Înainte de aceasta, cea mai veche pictură rupestră cunoscută a fost descoperită de aceeaşi echipă, tot pe insula Sulawesi. Ea reprezenta un grup de personaje jumătate-om, jumătate-animal, vânând mamifere, şi s-a constatat că aveau cel puţin 43.900 de ani. 

Frescele de peşteră ca acestea ajută, de asemenea, să completeze cunoştinţele noastre despre migraţiile umane antice.         

Se ştie că populaţiile au ajuns în Australia acum aproape 65.000 de ani şi au fost nevoite să traverseze arhipelagul indonezian oriental Wallacea, din care face parte Sulawesi. 

Situl arheologic reprezintă dovada celei mai vechi prezenţe umane în Wallacea, dar cercetătorii speră ca săpăturile avansate să permită să demonstreze că populaţiile erau prezente în regiune mult înainte, fapt ce ar rezolva misterul aşezărilor în Australia.              

Echipa este de părere că pictura a fost realizată de Homo sapiens şi nu de specii umane astăzi dispărute precum denisovanii, dar nu o poate afirma cu certitudine. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Imagini incredibile: Talibanii înarmați s-au dat cu hidrobicicletele

Imagini incredibile surprinse în Provincia Bamyan. Mai mulți talibani...

ȘTIRI GdS