8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLucrări în grădină în ianuarie și februarie

Lucrări în grădină în ianuarie și februarie

După ce trec sărbătorile de iarnă, putem începe să ne facem planurile pentru grădina de anul acesta. În primele două luni nu sunt multe treburi de facut, dar sunt esențiale pentru pornirea unor culturi sănătoase și pentru un an productiv în general, ne învață sporulcasei.ro.

Atâta vreme cât pământul se poate lucra, ar fi bine să fie întors – acest lucru expune frigului și păsărilor ouăle insectelor cuibărite în sol, care vor curața solul de dăunători. Ianuarie este o perioada bună pentru a adauga compost, dacă solul nu este acoperit de zăpadă. Poți face asta în zilele mai calde din ianuarie, chiar și peste stratul de zăpada.  

Planificare

Dacă dorim să mutăm sau să introducem o nouă cultură, asta trebuie să facem prima dată: planul grădinii. Faceți o schiță cât mai detaliată a grădinii, cu tot ce ați plantat în ea și tot ce intenționați să puneți în anul în curs.

Și dacă tot plănuim, nu uitați să faceți și o estimare de buget, planificarea cheltuielilor lună cu lună, dar și timpul necesar a fi petrecut în grădină pentru a face toate modificarile, altfel s-ar putea să constatați că vă rămân treburi nefăcute sau petice de grădină neplantate. 

Pregătiri și reparații

Începutul anului reprezintă și debutul lucrărilor pentru legumicultori, prin pregătirea culturilor și procurarea semințelor, a insecto-fungicidelor și a îngrășămintelor necesare, se verifică starea culturilor de toamnă, se transporta balegarul necesar pentru răsaduri. Se seamană semințele de varză timpurie, conopida timpurie si guliile. 

Se face verificarea și efectuarea reparațiilor necesare tuturor construcțiilor folosite în grădina de legume (răsadnițe, solarii, tunele și sere), precum și a uneltelor, a întregului inventar grădinăresc (furci, greble, lopeți, sape, săpăligi, stropitoare, foarfece, fierăstraie, aparate de stropit etc.).

Start la culturile din sere și solarii

Anul legumicol începe deja în sere, solarii și răsadnițe. Serele și solariile pot începe să fie reparate și dezinfectate, iar pământul din interior poate începe să fie săpat, mărunțit și îngrășat. În răsadnițele pregătite cu amestec de gunoi și pământ, se pun deja semintele pentru soiurile timpurii de varză, conopidă, tomate. Răsadnița va trebui supravegheată și aerisită sau acoperită, în funcție de vremea de afară, pentru a crea condiții optime pentru încolțire și dezvoltare.

Florile și arbuștii

Se tund arbuștii decorativi, cu excepția celor care înfloresc în primele zile de primăvară: liliacul, forsythia. Aceștia se tund abia după ce au trecut florile! Dacă terenul nu este acoperit de zăpadă, îndepărtați buruienile și resturile vegetale. Plantele care iernează în ghivece sau lădițe trebuie udate cu măsură. Se verifică bulbii și tuberculii care iernează, pentru a li se menține aerul uscat și răcoros de care au nevoie.

În februarie se tund fucsiile și mușcatele și se seamănă semințele de flori anuale. Nu uitați să răriți răsadurile! Se tund arbuștii care înfloresc mai târziu. După înflorire, puteți despărți bulbii de ghiocei și brânduse. Plantele de apartament se separă, se tund și se mută în vase mai mari, dacă este nevoie, sau li se schimbă pământul. Dacă plantele din ghivecele de exterior încă nu au fost tunse, acum este momentul optim. 

Livada

La nivelul solului se aplică îngrăşăminte organice, cu încorporare în sol. Dacă este posibil, se vor executa lucrări ale solului pe rândul de pomi cu o freză cu palpator. De asemenea, săpaţi şi în jurul pomilor. Lucrarea ajută la aerisirea patului germinativ.

Controlaţi pomii fructiferi şi îndepărtaţi fructele uscate rămase pe crengi.

Primăvara foarte devreme, dar şi în ferestrele iernii, în lunile ianuarie-februarie, se execută tăierile de întreţinere  şi fructificare, aplicate pomilor fructiferi. Aceste tăieri se execută anual, iar scopul este de a întreţine coroanele şi normarea încărcăturii de rod.

În zilele blânde de iarnă se poate începe tăierea și rărirea la pomii și arbuștii fructiferi. Se poate începe văruirea trunchiurilor: varul protejează de dăunători și ger și întârzie pornirea în vegetație timpurie, dacă afară este prea cald pentru această perioadă.

În februarie se pot tăia lăstarii mai vechi de trei ani ai coacăzului (dacă nu au fost tăiați după recoltare). Continuați lucrările de tăiere, curățare și rărire la pomii fructiferi. Acestea este bine să se facă în zilele cu temperaturi blânde. Resturile tăiate se pot lăsa pe sol până ce încolțește iarba, pentru că țin la distanță iepurii și alte animale sălbatice. După aceea, resturile se pot mărunți și pune la compost.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS