11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinJoe Biden a invitat formația de muzică irlandeză The Chieftains să cânte la ceremonia sa de învestire

Joe Biden a invitat formația de muzică irlandeză The Chieftains să cânte la ceremonia sa de învestire

Președintele ales al SUA, Joe Biden, originar din Irlanda după un străbunic, a invitat formaţia de muzică tradiţională The Chieftains să cânte la învestirea sa, care va avea loc pe 20 ianuarie 2021, scrie news.ro. 

Joe Biden iubește Irlanda

Joe Biden preţuieşte rădăcinile sale irlandeze. Scranton, oraşul său natal, este înfrăţit cu Ballina, oraş portuar de pe coasta vestică irlandeză părăsită de Edward Blewitt, străbunicul său, în 1851. 

Fan al formaţiei The Chieftains, Joe Biden a profitat de o vizită oficială pe insula de smarald în 2016 pentru a trece pe la pub-ul lui Matt Molloy, flautistul grupului, din Westport, în apropiere de Ballina. 

The Chieftains vor cânta la distanță

Paddy Moloney, liderul grupului, a declarat pentru Iris Post că „i-a trimis un mesaj lui Joe Biden în apropierea alegerilor”.

„Este un mare om şi este în formă la fel ca o vioară veche. Nu mi-a venit să cred când l-am văzut cum alerga peste tot”, a povestit el cotidianului local, adăugând: „Îl susţinem toţi aici şi dacă putem să mergem la Washington pentru a cânta, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, va fi o onoare”. 

Condiţiile sanitare îi vor obliga pe cei de la The Chieftains şi pe violonista Patricia Tracy, să cânte la distanţă, prin intermediul unei transmisii live, pe internet, în cadrul ceremoniei. 

O formație cu renume

Grup istoric de muzică tradiţională irlandeză, The Chieftains a fost recompensat cu 6 premii Grammy (18 nominalizări) de la înfiinţare, în 1962. 

Învestirea noului preşedinte american nu este primul eveniment istoric al formaţiei. 

În 1979, The Chieftains au cântat în faţa Papei Ioan Paul al II-lea şi a 1,35 de milioane de persoane, la Dublin, înainte de a fi primul grup care a susţinut un concert în Capitoliu, la Washington, în 1983, sau prima formaţie occidentală care a cântat pe Marele Zid din China în acelaşi an.

Irlandezii de la The Chieftains au cântat „Women of Ireland” pentru coloana sonoră a filmului „Barry Lyndon” de Stanley Kubrick, în 1975. Formaţia a cântat şi cu Van Morrison, Sting, Elvis Costello, The Rolling Stones sau Bon Iver.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS