12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTufănelele, cele mai îndrăgite flori de toamnă

Tufănelele, cele mai îndrăgite flori de toamnă

Tufănelele, cele mai populare şi mai îndrăgite flori de toamnă, sunt în această perioadă peste tot, în grădini, pe balcoane, în parcuri. Vă prezentăm în continuare sfaturi despre plantarea, îngrijirea şi înmulţirea lor.

Cum alegem florile la ghiveci

Cel mai bine este să cumpărați tufănele îmbobocite. Dacă nu este vorba despre un cadou, alegeţi ghivece cu cât mai mulţi boboci. Acestea nu sunt foarte spectaculoase, dar avantajul este că vor sta mai mult timp înflorite odată ce se deschid.

Plantarea

Odată cumpărate din piaţă, tufanelele trebuie mutate în grădină, unde se simt în largul lor. Trebuie plantate la distanţă de 30- 40 cm, într-un loc luminos şi în sol nisipos, bine drenat.

Dacă nu aveți grădină sau nu vreți să le plantați acolo, le puteţi ţine în ghivece, respectând anumite condiţii.

Ghiveciul în care vin, cel de plastic, este întotdeauna prea mic pentru nevoile acestor flori. Trebuie să mutaţi floarea într-un vas mai mare, de preferință ceramic. În el puneţi pământ suficient și un strat de pietriș pe fundul vasului, pentru scurgerea apei.

Tufănelele în ghiveci trebuie ţinute într-un spaţiu aerisit şi luminat, iar temperatura nu trebuie să depăşească 20 de grade.
Nu trebuie udate în exces, doar menţineţi pământul umed. Peste iarnă, când tijele încep să se usuce, trebuie udate foarte rar şi aveţi grijă să nu îngheţe.
Ideal ar fi să stea la 5-10 grade Celsius. În aceste condiţii, în primăvară vor apărea lăstari la baza plantei.

Iernarea în grădină

Pentru a rezista pe vreme friguroasă în grădină, tufanelele trebuie tunse la 3-4 cm şi acoperite cu frunze uscate sau fân. Primăvara, curăţaţi tijele uscate, săpaţi pâmţntul în jurul lor şi despărţiţi cuiburile mari. Aerul va circula mai bine printre tulpini, iar plantele fiind mai puţine vor creşte mai bine pentru că vor avea mai multe resurse.

Înmulţirea

Înmulţirea se face primăvara, când le apar lăstarii de la rădăcina. Aceştia vor fi despărţiţi de planta mamă şi plantaţi în ghivece mici cu posibilitatea de a elimina apa în exces, într-un amestec de mraniţă şi nisip.

Lăstarii trebuie să fie de 8-10 cm lungime şi să aibă doar două-trei frunze, pentru ca planta să se canalizeze spre dezvoltarea rădăcinii. Tufanele vor face rădăcini în aproximativ o lună, după care se vor planta în grădină.

Tufănelele se pot înmulţi şi toamna, prin butaşi. Aceştia vor fi plantaţi într-un amestec de pământ de pădure sau de grădină cu nisip, şi vor fi ţinuţi la temperaturi de 15-20. În prima perioadă, până ce plantele se vor prinde, trebuie să aveţi grijă să păstraţi pământul din ghivece reavăn, fără să putrezească planta. Primăvara se mută în grădină.

Fertilizarea

Pentru a avea plante sănătoase şi rezistente, specialiştii recomandă fertilizarea tufanelelor o dată pe lună, până în luna iulie. Astfel, tufănelele vă vor încânta nu numai cu parfumul lor, ci şi cu paleta cromatică extrem de variată, fiind excelente pentru aranjamente florale. Mai mult, odată tăiate, acestea rezistă mult în vaze cu apă.

Ciupirea tufănelelor

Probabil toată lumea se întreabă cum se reuşeşte să se dea tufănelelor forma rotundă, atât de frumoasă şi cunoscută. Acest lucru se realizează cu muncă şi atenţie.

Tufănelele trebuie ciupite permanent după ce au crescut cam 10-15 cm de la sol. Cam la fiecare trei-patru săptămâni, trebuie să tăiaţi lăstarii şi să nu lăsaţi bobocii să înflorească. Florile premature nu vor face decât să stopeze creşterea în dimensiune a florilor şi efectul va fi că veţi avea o plantă prematur înflorită şi urâtă.

Ciupirea trebuie să înceteze la sfârşitul lunii iunie. În caz contrar, planta nu va mai avea timp să producă flori şi să înflorească în sezonul său.

De asemenea, pentru a păstra un aspect proaspăt şi plăcut al tufănelelor, este bine să înlăturați inflorescențele trecute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS