6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Gazania, floarea comoară

Gazania, numită și floarea comoară, este o plantă originară din Africa de Sud. În Europa s-a adaptat foarte bine în zona meditareeană, iar în urma încălzirii globale s-a aclimatizat foarte bine și la noi în țară. Gazania este acum tot mai căutată și apreciată, datorită coloritului impresionant, dar și lipsei de pretenții față de sol, precum și a faptului că nu necesită multă apă și fertilizare. 

La origine este perenă, dar cum nu suportă frigul, la noi este o plantă anuală ce înflorește din primăvară până toamna târziu, la primul îngheț. Ca formă a florii se aseamănă cu floarea-soarelui sau cu margareta. Gazania, sau floarea comoară, este o mare iubitoare de soare, iar umezeala prelungită este cel mai mare dușman al ei. Petalele florii se închid noaptea sau în zilele înnorate și se deschid când încep să fie scăldate de lumina soarelui. Din acest motiv este recomandat să o plantați sau țineți în locuri în care să beneficieze de cât mai multe ore de soare direct.

Plantare

Gazania este o floare căreia îi plac spațiile deschise, însorite, cu pământ afânat și umiditate scăzută. Poate fi plantată direct în grădină în luna mai, dar la fel de bine o puteți păstra în jardiniere sau în ghivece ținute în interior. Se plantează la adâncimea de 5-8 cm, în pământ reavăn, îngrășat cu gunoi de grajd sau fertilizant din comerț și foarte bine afânat. Pentru a evidenția mai bine frumusețea florii, este preferabil să fie mai multe alături, în pâlcuri, lăsând cam 20-25 de centimetri între tufe, pentru a asigura spațiul necesar pentru creștere și aerare. 

Îngrijire

Înflorește din iunie până toamna târziu. Pentru a stimula formarea de noi boboci și a prelungi înflorirea, îndepărtați regulat toate florile uscate. Aveți grijă să nu confundați florile uscate cu bobocii nedeschiși.

Udare

Gazania se udă seara sau dimineața, o dată pe săptămână dacă este în grădină sau mai rar, cu cantități de apă moderate. Udarea excesivă duce la apariția ciupercilor patogene sau putrezirea rădăcinilor. Un substrat reavăn și bine drenat determină o înflorire mai abundentă. Dacă țineți gazania în ghivece, trebuie să o udați mai des,  dar nu în exces.

Fertilizare

Deși se descurcă și fără fertilizare, pentru a susține planta și a obține flori mai mari și mai frumoase este recomandat ca în perioada cât este înflorită să fertilizați solul de douătrei ori și să mărunțiți pământul în jur, îndepărtând buruienile. Se mai poate fertiliza adăugând în apa cu care udați un îngrășământ lichid pentru plante cu flori. Nu folosiți des fertilizant pentru că veți pierde planta, obișnuită la origine cu terenul arid.


Înmulțire

Gazania sau floarea comoară se înmulțește prin semințe. Semănatul se realizează în februarie-martie, în substrat de nisip amestecat cu compost, ținând răsadurile la o temperatură de 16 grade, în spații luminoase și eventual asigurând efect de seră. Plantele apar în 14-18 zile și trebuie repicate după trei-patru săptămâni. După aproximativ două luni de la semănare pot fi mutate afară.

De asemenea, planta poate fi se înmulțită prin butași de vârf de lăstari, prelevați în august-septembrie, sau prin divizarea tufelor.

Păstrare pe timpul iernii

Gazania se poate păstra pe timp de iarnă în ghivece. Toamna puteți să scoateți florile din grădină și să puneți planta la iernat într-un loc adăpostit, la temperaturi mai scăzute, dar pozitive (camere neîncălzite, terase acoperite, balcoane, beciuri etc), iar primăvara, după ce a trecut pericolul de îngheț, pe la începutul lunii mai, se replantează în grădină.  Unele site-uri de specialitate recomandă tăierea tufei de la nivelul solului înainte de mutarea în interior.

Boli și dăunători

Gazania este rezistentă la secetă, iar umezeala și udatul în exces pot duce la apariția putregaiului cenușiu, care deteriorează și omoară planta. Mucegaiul se manifestă prin apariția unor pete maronii pe frunze. Se combate prin pulverizarea cu fungicide adecvate, care se cumpără de la magazinele fitosanitare sau din florării. Soluția se diluează conform prescripțiilor de pe ambalaj, iar procedeul se repetă de trei-patru ori. Putregaiul poate apare la gazania și în perioada de repaus, din cauza umidității ridicate din sol și aer sau a stagnării apei pe frunze. Tulpinile afectate se îndepărtează, se răresc plantele dacă sunt prea înghesuite, se evită fertilizarea în exces cu azot, se încearcă udarea plantelor numai la rădăcină, sau, dacă sunt în jardiniere, punând apă în tăvița colectoare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS