8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinChina a dezinformat prin rețele de socializre situația din Hong Kong

China a dezinformat prin rețele de socializre situația din Hong Kong

China a pus în aplicare tehnicile ”de manual” brevetate de Rusia pentru a dezinforma. Facebook și Twitter au anunțat că au eliminat pagini și conturi care îi catalogau pe protestatarii din Hong Kong ca fiind ”gândaci” sau teroriști precum cei de la ISIS, informează hotnews.ro

În China rețelele Facebook și Twitter sunt interzise, pe când în Hong Kong pot fi folosite. Campania de manipulare se adresează vorbitorilor de limbă engleză și îi prezeintă pe cei care protestează ca pe niște radicali violenți.

Facebook a luat atitudine în urma situației

Facebook a anunțat că a eliminat 7 pagini, 3 grupuri și 5 conturi legate de o rețea chineză care a avut țintă Hong Kong-ul.

Peste 15.000 de conturi urmăreau cel puțin una dintre pagini și 2.200 de conturi erau în cel puțin un grup. În capturile de ecran prezentate, Facebook dă exemple de mesaje. Pe o imagine scrie: protestatari și luptători ISIS? Care este diferența? iar în alt mesaj, cei care protestează pentru libertate sunt catalogați drept ”gândaci” și despre ei se scrie că omoară oameni cu praștia.

China se folosește și de Twitter

Twitter a eliminat 936 de conturi și spune că va interzice presei centrale din China să mai promoveze diverse mesaje după ce, de curând, publicațiile au cumpărat reclame în care sugerau că manifestanții erau sponsorizați de țările occidentale și că au devenit violenți.

China a fost mult mai puțin vizibilă în răspândirea de mesaje de dezinformare pe Facebook și Twitter în comparație cu Rusia. În China aceste rețele sunt interzise și oameni stau pe variantele locale WeChat și Weibo, bine controlate și cenzurate. 

Cenzorii chinezi urmăresc cu atenție campaniile

Un expert citat de New York Times spune că cenzorii chinezi au urmărit cu atenție ce a mers și ce nu la campaniile rușilor, astfel încât să fie cât mai eficienți cu mesajele. Chinezii au încercat să răspândească propaganda și înainte de alegerile din Taiwan de la început de 2018.

Twitter spune că a descoperit conturile legate de China într-o investigație ce a durat câteva săptămâni, iar unele conturi au fost folosite din câteva IP-uri care nu erau blocate, semn că acele conturi erau aprobate de autorități.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS