21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPatru mari sărbători cu cruce roșie

Patru mari sărbători cu cruce roșie

Patru mari sărbători cu cruce roșie vor fi în această lună: Înălţarea Domnului, Sfânta Treime, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, potrivit calendar ortodox 2019.

După 40 de zile de la Înviere, în fiecare an, credincioșii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului. Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe române a hotărât ca în această zi să se facă pomenirea tuturor eroilor români . Anul aceasta Înălțarea Domnului pică pe 6 iunie, potrivit calendar ortodox 2019.

Sfânta Treime

Această sărbătoare a fost așezată imediat după praznicul Pogorârii Sfântului Duh, când se descoperă oamenilor și a treia Persoană a Sfintei Treimi, Sfântul Duh, pentru a arăta că mântuirea oamenilor este lucrarea lui Dumnezeu, Unul după ființă, dar care are trei fețe sau ipostasuri, Tatăl, Fiului și Duhul Sfânt.
După Pogorârea Sfântului Duh la cincizeci de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paști), la Ierusalim s-a întemeiat prima comunitate creștină și a luat ființă Biserica. În Biserică omul intră prin botez, una din cel Șapte Sfinte Taine, care se face în numele Sfintei Treimi.

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie. Această sărbătoare este cunoscută în popor şi sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminţiei lui Aaron. Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Naşterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Sf. Petru și Pavel

Sfinții Petru și Pavel sunt considerați patronii sistemului Penitenciar din România, deoarece aceștia și-au mărturisit credința în Hristos chiar și în temniță. Ei sunt patroni ai celor care au greşit şi pentru că ei la rândul lor au greşit. Potrivit calendar oertodox 2019, aceasta sărbătoare pică pe data de 29 iunie.

Sărbători cu cruce neagră în iunie

† 2 iunie, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava;
† 4 iunie, Sfinții Mucenici: Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel;
† 22 iunie, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești;
† 24 iunie, Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana;
† 30 iunie, Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț.
Potrivit calendar ortodox 2019, în luna iunie credincioșii trebuie să țină post în perioada 22-28 iunie (Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS