Ingrediente: 500 g faină, 250 ml apă (călduţă, neapărat), 25 g drojdie proaspătă, 50 ml ulei, 2-3 linguri zahăr, 2 fiolă esență de vanilie, 1 praf de sare
Mod de preparare: Dizolvaţi drojdia în puțină apă călduță. Dacă aveţi drojdie uscată, folosiţi doar 10 grame. Combinaţi, într-un castron măricel, făina cu sarea și sarea. Adăugaţi drojdia desfăcută în apă călduță, esența, uleiul. Turnaţi, treptat și amestecând continuu, restul de apă călduță, până obțineţi un aluat omogen și lipicios, dar care nu se lipește de mâini. Acoperiţi cu un prosop (umezit, de preferat) și lăsaţi la dospit până își dublează volumul. Ungeţi masa cu puțin ulei. Puneţi aluatul, mai frământaţi de 2-3 ori și întindeţi-l cu sucitorul. Formaţi, cu paharul, gogoșile. Lăsaţi să mai crească 2-3 minute.
Încingeţi ulei într-un vas înăltuț și puneţi la prăjit gogoșile. Când sunt gata, scoateţi-le pe un șervet de hârtie care să absoarbă excesul de ulei, pudraţi-le cu zahăr vanilat și… sunt numai bune de servit!
Sursa: retete.unica.ro