Sarea este o substanță pe cât de nocivă, pe atât de importantă în alimentație, întrucât este principala sursă de sodiu.

Însă alimentele – mai ales zarzavaturile – conțîn deja cantități mari de sodiu, drept pentru care se recomandă consumul moderat de sare, potrivit andreearaicu. În caz contrar, sarea poate cauza reale probleme de sănătate, cum ar fi retenția de apă, disfuncții renale sau chiar boli de ordin cardiovascular.

Sarea în exces este vinovată de cel puțîn 7 afecțiuni

Sfatul tuturor specialiștilor este să înlocuim sarea cu cât mai multe condimente, întrucât acestea ne ajută să fim mai sănătoși, sunt adjuvanți excelenți în dietele de slăbire și dau savoare mâncărurilor.

Iată, așadar, care sunt condimentele cele mai întâlnite în bucătăria noastră, care pot înlocui cu succes sarea:

Condimentele care pot înlocui sarea în mâncăruri

– Oțetul adăugat în felurite salate (salată verde, ardei copți, castraveți și roșii, etc), sosuri marinate;

Somon cu sos din oțet balsamic și afine

– Sucul de lămâie adăugat în supe și ciorbe sau în salatele de crudități;

– Borșul acru adăugat în ciorbe, atât de bogat în vitamina B;

– Boiaua dulce

– Usturoiul, fie el verde sau uscat, tăiat mărunt;

Vinete la cuptor cu roșii, usturoi și paprika afumată

– Ceapă adăugată în ciorbe, sosuri sau salate, un substituent de încredere al sării. Aduce un gust dulceag-amărui mâncărurilor din care sarea lipsește cu desăvârșire;

– Hreanul, care poate fi servit cu rasol de vită sau pui. Îi conferă un gust delicios, fără a fi nevoie de nici măcar un pic de sare;

– Chimenul pisat și ales prin sită, care poate fi servit la supele cu crutoane sau în salatele de crudități. Un adevărat deliciu!

– Cimbrul, care poate fi folosit în prepararea fripturilor la grătar, în salate sau presărat peste legume aburdinde.

Pui în crustă de lămâie, cimbru și piper cu orez integral

– Leușteanul, care poate fi adăugat pentru a da gust delicioaselor ciorbe;

– Pătrunjelul verde, care, la fel, este folosit cu succes în bucătăria modernă, în aromarea fripturilor, a salatelor sau a sosurilor;

– Mărarul, un ingredient de nădejde în prepararea cărnii tocate (perișoare, chiftele, etc) sau a murăturilor;

Frigărui de somon cu lămâie și mărar

– Foile de dafin adăugate în sosuri sau în mâncăruri, că de pildă tocană de cartofi, sarmale, peste sau pui la cuptor;

– Scorțișoară și cuisoarele, două condimente aromate care înlocuiesc gustul sării atunci când sunt adăugate în sosuri sau la fripturi. De asemenea, dau un gust particular și vinului… fiert!

– Coajă de lămâie sau de portocală rasă fin, care poate da o aromă deosebită deșerturilor.

Beatrice Spătaru
Este ceea ce a ascultat, a văzut, a simţit şi a gândit, fascinată în aceeaşi măsură de culoare, sunet şi cuvânt. E fericită că are puterea să aprecieze frumosul oriunde s-ar ascunde acesta. Gazeta de Sud este pentru ea o echipă fantastică ce o impulsionează să vină cu idei frumoase şi creative.