21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGhidul cumpărăturilor sănătoase pentru Sărbători

Ghidul cumpărăturilor sănătoase pentru Sărbători

Crăciun fericit, dar și sănătos! Aceasta ar trebui să fie urarea de pe buzele tuturor, mai ales că perioada Sărbătorilor abundă în tentații culinare, petreceri de tot felul și mese în familie, unde vedetele sunt mâncărurile apetisante. Gustul delicios nu înseamnă, însă, întotdeauna și calitate, dacă ingredientele de bază nu sunt alese cu atenție. Așadar, prima regulă pentru a găti o masă de Crăciun cu gustul și valoarea autentică de odinioară este să cumpărăm inspirat, de calitate. Și începem cu carnea, care trebuie achiziționată, dacă e posibil, de la producători locali, care au hrănit animalele cu porumb, grâu, iarbă și nutreț, fără niciun fel de adaosuri de chimicale. Apoi, ar trebui să optăm întotdeauna pentru carnea cât mai proaspătă, dar și pentru preparate care conțin ingredientele de bază.
„Preparatele și mezelurile trebuie să conțină ceea ce sunt, adică, dacă vorbim de lebăr – ficat și condiment – dacă vorbim de cârnați, carne, grăsime, condimente și tot așa. De cele mai multe ori, consumăm altceva decât scrie cu litere mari pe etichetă. Dacă vom cumpăra din supermarket și nu de la producători tradiționali, trebuie să urmărim ca produsul să nu conțină mai mult de 2-3 E-uri și proporția de sare și grăsime. Nu uitați, ne hrănim și nu mâncăm, cu nutrienți și nu cu mâncare“, spune dr. Florin Ioan Bălănică, medicul care a pus la punct metoda de slăbit care-i poartă numele și care se bazează pe dietă adaptată, mișcare funcțională, managementul stresului și gestionarea corectă a integrării sociale.

Ingrediente sănătoase

De altfel, medicul Florin Ioan Bălănică evaluează zilnic persoane care vor să slăbească și pe care le sfătuiește să nu se abată de la principiile dietei sănătoase nici măcar în zilele de Sărbători. Programul de trei mese pe zi și două gustări rămâne în vigoare și la final de an, iar dacă vrem să evităm partea mai puțin plăcută a Sărbătorilor, adică îngrășarea, trebuie să ținem cont că ingredientele sănătoase fac casă bună cu rețetele light.
„Oamenii se hrănesc cu nutrienți și nu cu mâncare. Corpul uman, în speță tractul digestiv, nu recunoaște felurile de mâncare, ci nutrienții. În fapt, gustul durează doar cât alimentul este pe limbă, în rest, vorbim de sănătate sau boală. Atunci când ne gândim la mâncare, trebuie să ne gândim mai întâi de toate la nutrient și mai apoi la gust. Am construit peste 100 de rețete, care înseamnă și reinterpretarea unor rețete tradiționale românești, atât ca mod de preparare, cât și ca gust. Sarmalele pot fi preparate din carne slabă de porc, mixată cu vită și amestecată cu mirodenii, condiment după gust, varză murată și supă de rădăcinoase fierte împreună cu un rasol. Sugerez pacienților mei să prepare mâncarea cu supă și nu cu rântașuri sau prăjeli, adică, în cazul nostru, să fiarbă sarmalele în supă, adăugând și rădăcinoasele după gust. Putem să folosim piper boabe, foi de dafin, condiment și chiar un os cu carne slabă pentru gust. Orezul îl putem înlocui cu ciuperci la grătar, tocate mărunt“, oferă soluții medicul care a consiliat mii de pacienți în procesul de recâștigare a siluetei și sănătății.

Cum alegem dulciurile

Obiceiul de a oferi dulciuri de Sărbători este unul inspirat atât timp cât acestea au o etichetă curată. „Curat“ înseamnă câteva ingrediente de bază, fără zahăr mult, coloranți și grăsimi vegetale. Acestea trebuie evitate. În schimb, ciocolata este permisă, dar doar dacă îndeplinește anumite condiții.
O greșeală frecventă a celor care vor să slăbească sau să-și mențină silueta este să înlocuiască dulciurile cu fructele, fără limită la cantitate. Acestea trebuie consumate cu măsură.
„Fructele se consumă în prima parte a zilei, fiind o bună sursă de energie. Citricele se consumă în toată perioada anului, sunt bogate în zaharuri și trebuie să ne interesăm care este sursa de proveniență, mai precis, țara de unde provin și care sunt reglementările legate de siguranța alimentelor în acea țară. Fructele de import suferă un proces de conservare, pentru a rezista transportului, se consumă spălate și fără coajă“, avertizează medicul Florin Ioan Bălănică, reprezentat în România al Asociației Europene a Medicinei Stilului de Viață.
Cât despre sucurile dulci, acidulate, este de dorit ca acestea să fie înlocuite de apa simplă, cu lămâie. O bună opțiune o reprezintă și sucurile din legume verzi, bogate în antioxidanți și fibre, care pot fi consumate la micul dejun sau la prima gustare. Oricum, indiferent de forma sub care le consumați, încercați să treceți pe lista de cumpărături legume din surse cât mai curate, de preferință din țările Uniunii Europene. Dacă veți consuma multe legume, vă puteți permite și desertul favorit al Sărbătorilor, cozonacul.
Și nu uităm de alcool, care nu trebuie combinat cu grăsimile sau zahărul! Așadar, nu bem la mese, ci între mese! În concluzie, sănătatea începe cu citirea cu atenție a etichetelor și reducerea listei de cumpărături la carne, lactate, legume, fructe și ciocolată de calitate. Și continuă cu plimbări lungi sau practicarea sporturilor de iarnă, după fiecare masă abundentă. Mesele mici și dese sunt cheia marilor succese pe cântar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS