14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum faci cea mai bună zacuscă

Cum faci cea mai bună zacuscă

Zacuscă de vinete este excelentă, presupune relativ puţînă muncă, deși, la prima vedere, procesul pare destul de complicat. Nimic nu se compară însă cu satisfacţia de la final. Zacuscă de vinete poate fi făcută şi pe parcursul mai multor zile, în funcţie de timpul pe care îl aveţi la dispoziţie.

Ingrediente:
– Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg (Că să fie mai gustoase, cu miros uşor de fum, le faceți pe tablă sau grătar – dar merg bine şi făcute în cuptor. Singură diferenţă este că vor fi mai închise la culoare, dar amestecate în zacuscă nu se vede. Să nu uitaţi să înţepaţi vinetele înainte de a le băga la cuptor. Riscaţi să aveţi foarte mult de curăţat după)
– Ardei și gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg (proporţia de ardei/gogoşari poate să fie variabilă – de preferat, la fel să-i faceţi pe tablă sau grătar)
– Ceapă albă – 2 kg,
– Bulion de roşii – 3 l,
– Ulei de floarea soarelui – 500 ml,
– Sare – 3 linguri sau după gust.

Mod de preparare: Coaceți vinetele pe tablă (tigaie veche sau cuptor), le curățați, le scurgeți bine. La fel și ardeii cu gogoșarii – copți, presărat sare, lăsat sub capac și curățați bine de piele și semințe. Dacă nu faceți bulion treceți prin mașina de tocat sau robot vreo 3 kg roșii. După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapă se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapă, și lăsăți să se calească amestecând periodic.
Apoi cam după 15 minute adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsăți să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne, la fel și ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțîn ulei, vinetele,ardeii și le lăsăți să se calească vreo 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion, scrie voceatransilvaniei.ro.
Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsăți vreao 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Aveți grijă să o acoperiți puțîn, pentru că sare, mai ales când amestecaţi.
Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine.
Este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafața și zacuscă este densă. Turnați zacuscă de vinete fierbinte în borcanele curate și uscate din timp, după ce au fost sterilizate la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade.
Aveți grijă să nu le umpleți prea tare, lăsăți cam 1 cm borcanul gol. Le înfiletați bine cu capace de metal şi le puneți fierbinți în cuptor fierbinte preîncălzit la 150 de grade. Le lăsăţi acolo cam 30 – 40 de minute. Opriți cuptorul după acest timp, deschideți ușa și lăsăți așa să se răcească borcanele complet, eventual peste noapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS