Superstiții și tradiții de Anul Nou

Autori


 

În România, tradiţia spune că e bine să fie mult zgomot în noaptea dintre ani pentru a alunga spiritele rele. Unii merg mai departe şi ţin în buzunar o căpăţână de usturoi, pentru că se spune că astfel spiritele rele îi vor ocoli. O altă superstiţie este aceea că în ultima zi din an şi în prima zi din cel nou nu este bine să facem cheltuieli sau să aruncăm ceva din casă (nici măcar gunoiul), pentru că, odată cu el, dăm afară şi norocul.

Tot legat de bani, se spune că nu trebuie să avem nici o datorie când începe noul an, altfel vom fi datori tot anul. Se mai spune că primul om care ne va trece pragul casei pe 1 ianuarie ne va influenţa tot anul. Persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion, în timp ce acelea brunete aduc noroc. La fel, dacă această primă persoană care intră în casă este bărbat, e cu noroc, iar dacă e femeie, poartă ghinion.

În Ajun, fetele nemăritate trebuie să pună într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr şi un ban şi îl vor visa pe cel cu care se vor căsători.

La miezul nopţii de Anul Nou trebuie să deschideţi uşa, pentru ca anul vechi să iasă, iar cel nou să intre.

Un obicei pe care îl practică îndrăgostiţii este sărutatul sub vâsc, pentru a fi însoţiţi de dragoste tot anul. La trecerea dintre ani, spun bătrânii, este bine ca fiecare să poarte o haină nouă şi ceva roşu sau o altă culoare veselă, care să atragă energiile pozitive.

Şi dacă românul este din cale-afară de superstiţios, ei bine, nici restul popoarelor nu sunt departe de noi.

În Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care constă în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier şi haine ajung în stradă.

În Spania, un obicei de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare din cele 12 bătăi la ceasului care vestesc trecerea în noul an, ele fiind dorinţe pentru fiecare lună a anului următor.


În Portugalia, tradiţia e aceeaşi, numai că locul strugurilor este luat de smochine.

În Grecia, ziua de Anul Nou este dedicată Sfântului Vasile. Copiii îşi lasă încălţările lângă şemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfântul cel bun. Adulţii mănâncă vassilopitta, o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel care găseşte moneda va avea noroc tot anul.

În Olanda, „Oudejaarsdag“ sau „ziua anului trecut“ (31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori şi ţin până târziu în noapte.

În Scoţia, Anul Nou este numit „Hogmanay“. În unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care apoi sunt lăsate să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars şi celui nou îi este permis să vină. La fel ca şi la români, scoţienii cred că prima persoană care le va intra în casă de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul va fi norocos dacă musafirul este un bărbat brunet, care aduce un dar.

În China, Anul Noul chinezesc este sărbătorit undeva între 17 ianuarie şi 19 februarie, când este Lună Nouă, „Yuan Tan“. Chinezii din întreaga lume participă la procesiuni pe stradă, unde sunt aprinse mii de lampioane. Ei cred că spiritele rele sunt peste tot în acea perioadă, aşa că aprind artificii pentru a le îndepărta.

În Japonia, Anul Nou, „Oshogatsu“, este una dintre cele mai importante sărbători. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul“ sau „Bonenkai“, prin care oamenii lasă în urmă problemele şi grijile anului pe cale să se încheie. În Ajun, la miezul nopţii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împărţi sake şi pentru a asista la cele 108 lovituri de gong care anunţă trecerea în noul an.

Obiceiurile şi superstiţiile variază de la o ţară la alta, unele au fost „modernizate“, în timp ce altele au fost uitate sau ignorate de noile generaţii.

Oricum ar fi, cert este că, în noaptea dintre ani, trebuie să facem un lucru important: să nu uităm să ne punem o dorinţă şi să întâmpinăm noul an cu speranţe mari.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 31 decembrie 2016

Actualitate

» Dublu atac teorist al Statului islamic în bagdad, soldat cu cel puțin 28 de morți și 50 de răniți
» Alertă cu bombă la un mall din București, care a fost evacuat
» Programul de colectare a deșeurilor, decalat cu o zi
» Alertă de ouă infestate cu o tulpină periculoasă de salmonella / Peste 300.000 de ouă provenite din Polonia, retrase de pe piaţă
» Restricții de viteză pe secțiile de cale ferată Brașov, Craiova, Galați și Timișoara; trenurile au întârzieri de 15-20 de minute
» MAI: 25.000 de polițiști, pompieri, jandarmi și politiști de frontieră, mobilizați în perioada 31 decembrie – 2 ianuarie
» Minus 24,2 grade Celsius la Întorsura Buzăului – minima sezonului
» Meteorologii anunţă vreme geroasă pentru seara de Revelion
» Cel puțin 18 morți și zeci de răniți, într-un dublu atentat la Bagdad
» Trafic feroviar oprit pe magistrala 400 şi pe magistrala 900
» Normele de aplicare a legii ce reglementează meseria de bonă, în dezbatere publică

Dolj

» UPDATE – Craiova: Accident spectaculos pe Calea București
» DAJ Dolj va prelua Camera Agricolă, care se desfiinţează
» Apicultorii au avut un an dificil
» Craiovean decedat în urma unui incendiu
» Poveşti de viaţă din căminul de bătrâni – „La 94 de ani îmi doresc doar sănătate, ca să îmi mai văd căsuţa“
» Marii condamnați penal din 2016 – ani grei de puşcărie

Gorj

» Premierul desemnat Sorin Grindeanu are origini gorjeneşti

Sport

» Verona ar putea rotunji conturile CS Universitatea

Sanatate

» Nemulțumirile pacientului, sesizate prin SMS

Educatie

» Medaliații Turneului de la Shumen, premiați de Ministerul Educației

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Superstiții și tradiții de Anul Nou
» Bancul zilei

Top