Bicicleta imposibil de furat

Autori


Trei studenţi inventivi din Chile au creat o bicicletă despre care susţin că nu poate fi furată, relatează cotidianul Daily Mail în ediţia electronică.

Tinerii chilieni sunt convinşi că invenţia lor este soluţia salvatoare pentru reducerea semnificativă a numărului de cazuri de furturi de biciclete, un fenomen destul de frecvent în ţara unde trăiesc ei. Vehiculul pe două roţi, botezat Yerka, nu se deosebeşte prea mult din punct de vedere al aspectului de alte biciclete, însă diferenţa este dată de felul în care este construită partea de jos a cadrului. Aceasta poate fi desfăcută în două părţi, care pot fi apoi folosite pentru a prinde bicicleta de un stâlp sau de un dispozitiv special construit pentru păstrarea bicicletelor. Următorul pas este „securizarea“ bicicletei, prin unirea celor două „braţe“ cu tubul la capătul căruia se află montată şaua. Odată puse cap la cap, aceste elemente se blochează cu ajutorul unui cifru, astfel că vehiculul pe două roţi nu poate fi luat din locul în care a fost lăsat fără efectuarea aceloraşi operaţiuni, dar bineînţeles în ordine inversă.

Bicicleta imposibil de furat a fost construită de Juan José Monsalve, Cristóbal Cabello şi Andrés Roi, după câţiva ani buni de muncă. Tinerii au ajuns să se gândească la acest proiect tocmai datorită faptului că s-au confruntat de mai multe ori cu pierderea bicicletelor pe care le deţineau. „La un moment dat, lui Andrés i s-au furat două biciclete, în interval foarte scurt de timp. Pentru că în cadrul unui curs de inginerie-proiectare pe care l-am urmat cu toţii am primit ca temă să rezolvăm o problemă legată de transport, am luat această experienţă neplăcută a lui Andrés drept punct de plecare. Ne-am pus toţi trei mintea la contribuţie şi am ajuns la această idee, pe care după ceva vreme am reuşit să o punem în practică“, a povestit Juan José Monsalve.

Vocea criticilor

Deşi cei trei tineri chilieni spun despre invenţia lor că este prima bicicletă din lume care nu poate fi furată, scepticii nu au întârziat să apară şi, dimpotrivă, i-au găsit imediat chichiţe acestei biciclete. Criticii nu contestă neapărat calitatea de „imposibil de furat“ a vehiculului, ci spun că acest sistem de securizare nu protejează bicicleta de vandalism. „Oricât de sofisticat ar fi un cifru, este imposibil să nu poată fi deschis sau distrus pur şi simplu. În afară de acest aspect, dacă cineva este rău intenţionat nici nu trebuie să fure bicicleta cu totul. Este suficient să lovească acele braţe care leagă bicicleta de stâlpul respectiv şi astfel să o distrugă. Cine este rău intenţionat nu o fură, dar nici posesorul nu o mai poate folosi fără să fie nevoit să îi facă reparaţii“, a explicat Lloyd Alter, editorul blogului TreeHugger, dedicat sustenabilităţii. „Sau hoţii s-ar putea mulţumi cu furatul ghidonului“, a continuat Alter.


„Dacă nu am face ceva ieşit din comun sau dacă ne-am ocupa de un proiect care nu interesează pe multă lume cu siguranţă nu am primi critici. Cele mai multe de până acum s-au referit la distrugerea tubului pe care este montată şaua. Ideea este că pentru noi toate criticile sunt constructive şi încercăm să facem mai bun proiectul nostru prin rezolvarea problemelor ridicate de sceptici“, a răspuns Juan José Monsalve.

În ciuda scepticismului celor din jur, tinerii chilieni cred în proiectul Yerka. Mai mult decât atât, nu vor să se oprească aici, ci încearcă să îmbunătăţească sistemul antifurt. În prezent, lucrează la construirea unor prototipuri de bicicletă imposibil de furat la care cifrul de blocare este conectat prin Bluetooth la telefonul mobil al utilizatorului.

Dacă lucrurile vor merge aşa cum îşi doresc tinerii întreprinzători, bicicleta imposibil de furat ar putea ajunge pe piaţă anul următor, la preţuri cuprinse între 400 şi 1.000 de dolari.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Actualitate

» Cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade în România
» Udrea susține că nu are nici o implicare în dosarul retrocedărilor supraevaluate care îl vizează pe Dorin Cocoș
» Un român a îngrozit SUA după ce şi-a ucis soţia cu toporul
» DOSARUL Bica: Dorin Cocoş ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni în favoarea lui Gheorghe Stelian
» Alina Bica şi-a dat demisia de la șefia DIICOT
» CNADNR dezminte că ar fi anulat contractele de deszăpezire în prag de iarnă
» Peste 5.600 de candidaţi, înscrisi la examenul de rezidenţiat
» Inculpat din dosarul şefei DIICOT: Bica “elogia profesionalismul” celui care a supraevaluat terenul
» Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, a murit
» Alina Bica, şefa DIICOT, arestată preventiv pentru 30 de zile
» „În numele Tatălui (şi al Fiului)“, de Immanuel Mifsud – Editura Polirom
» Ioana Radu – Romanța unei vieți oltenești – Amintiri din Cetatea Banilor
» Premiul „Sorescu“ din Suedia, râvnit în țara lui Nobel
» Naționalul, la Festivalul Shakespeare de la Tel Aviv – Spectacolul „O furtună“, aplauze la scenă deschisă

Dolj

» Campanie de colectare de deşeuri electice în Craiova
» Triptic Sorescu la Gaudeamus București
» Patronii CSU Craiova, în vizorul DNA
» Preparate din Dăbuleni la „Dolju-n bucate“
» Puțini, dar buni – Propuneri interesante la dezbaterea pe taxe și impozite
» Copiii au dăruit legume și fructe bolnavilor
» Întreruperi energie electrică de luni
» La 18 ani realizează mobilă pentru Franța, Italia și Germania

Gorj

» Şeful galeriei Pandurii, cercetat în libertate
» Jaf de 40.000 de lei din casieria Trezoreriei Gorj
» Nicolae Sarcină, călcat de mascaţi
» Elevă căutată de poliţie

Sport

» Baschet: U Cluj – SCM-U Craiova, scor 62-76, în Liga Naţională
» „Municipalii”, ghinioniști până la final
» Pandurii II și CSO Filiași au remizat
» Gorjenii pun tunurile pe FC Botoșani
» Vor să țină Rapidul în subsolul Ligii I
» Voleibaliștii joacă în deplasare
» CS Universitatea vrea trei puncte de la Sighișoara
» SCM-U întâlnește „lanterna roșie“

Bani & Afaceri

» Black Friday doar cu numele
» Ce se întâmplă cu „Prima Casă“ în 2015?

Sanatate

» Antibioticele naturale din cămara oricărei persoane
» Beneficiile tratamentelor homeopate
» Ce trebuie să știți despre implantul dentar

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!
» Bancul zilei
» Bicicleta imposibil de furat

Top