10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere: Tehnologia afectează calitatea somnului

Picătura de cunoaştere: Tehnologia afectează calitatea somnului

Tehnologia afectează calitatea somnului
Tehnologia afectează calitatea somnului

Omul modern iubeşte atât de mult tehnologia încât aproape că a ajuns să fie dependent de nenumăratele aparate electronice cu funcţii diverse şi variate. Deşi tehnologia defineşte şi încurajează progresul, ea poate dăuna sănătăţii, iar primul pas în această direcţie este afectarea calităţii somnului.

Potrivit unui articol publicat pe pagina electronică a CNN, aproape toţi americanii – mai exact 95% dintre aceştia – folosesc un dispozitiv electronic înainte de a adormi. Acesta este rezultatul unui sondaj efectuat de Fundaţia Americană pentru Somn – o instituţie care se ocupă cu cercetările legate de somn şi odihnă şi educarea oamenilor în acest domeniu. În anul 2013, membrii acestei fundaţii au descoperit faptul că 89% dintre adulţi şi 75% dintre copii ţin cel puţin un dispozitiv electronic în camera în care dorm: televizoarele erau cel mai des întâlnite, însă nici MP3 playerele, tabletele şi telefoanele inteligente nu lipseau din dormitoare. În 2014 se pare că ordinea preferinţelor s-a schimbat, astfel că telefoanele şi tabletele au „detronat“ televizorul. Iar dacă vă număraţi printre cei care folosesc telefonul pe post de ceas deşteptător şi consideraţi că acest obicei nu vă afectează, să ştiţi că vă înşelaţi.

Cum ne afectează tehnologia

Potrivit experţilor care analizează somnul şi factorii care influenţează negativ odihna, tehnologia poate afecta calitatea somnului în mai multe feluri. Cea mai mare problemă se pare că este faptul că dispozitivele electronice sunt lăsate pornite în timpul nopţii, deci emit lumină şi zgomote care pot întrerupe ciclurile de odihnă şi alterează producţia de hormoni asociaţi somnului. Lumina pe care o emit dispozitivele electronice păcăleşte organismul, care ajunge să „creadă“ că este zi, nu noapte, şi nu mai produce melatonină, hormonul care contribuie la reglarea somnului.
Nu doar corpul este „păcălit“, ci şi creierul poate fi bulversat de folosirea dispozitivelor electronice. Deşi utilizatorul are impresia că se relaxează citind presa – serioasă sau de cancan -, lecturând o carte, vizionând un filmuleţ sau jucând un joc pe un dispozitiv mobil, realitatea este cu totul alta. Aceste activităţi menţin simţurile în stare de trezire, mintea este mereu „în priză“, deci cu greu reuşeşte să se deconecteze şi să lase organismul să se odihnească. Legătura dintre utilizarea computerului şi a telefonului mobil şi insomnie a fost descoperită şi confirmată de un alt studiu realizat în 2013 şi publicat la acel moment într-o revistă de specialitate.
Ideea este că, dacă nu este trecut pe modul „avion“, orice telefon mobil comunică intermitent cu celulele de telecomunicaţie aflate în apropiere şi emite niveluri mici de radiaţii. Cu toate că efectele radiaţiilor emise de telefoanele mobile nu sunt încă foarte bine înţelese, un studiu realizat în 2008 a descoperit faptul că persoanele expuse radiaţiilor mobile în decurs de trei ore înainte de culcare au probleme mai mari la adormire, dar şi la menţinerea unui somn de calitate în timpul nopţii comparativ cu persoanele care nu se expun acestor radiaţii.
Rezultatul acestui fenomen? Oamenii se culcă din ce în ce mai târziu şi se trezesc de mai multe ori în timpul nopţii. Nu este deci de mirare faptul că cercetările amănunţite făcute în acest domeniu arată că, în general, copiii care sunt lăsaţi să folosească dispozitive electronice înainte de culcare au un somn de mai proastă calitate decât cei cărora părinţii le interzic această practică.

Ce este de făcut?

O soluţie pentru rezolvarea acestei probleme ar fi aplicarea unei „interdicţii electronice“ – nu doar pentru copii, ci şi pentru adulţi. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi ar trebui să îşi impună, respectiv să le impună celor mici să nu mai folosească nici un fel de dispozitiv electronic cu cel puţin o oră înainte de culcare. Unii specialişti recomandă evitarea privitului la televizor în pat, cu toate că din ce în ce mai multe persoane au dificultăţi în a adormi fără zgomotul de fond dat de televizor. Există şi pentru această categorie o soluţie: programarea televizorului să se oprească după o anumită perioadă, această funcţie fiind prezentă la toate aparatele TV de ultimă generaţie. Dacă folosiţi telefonul pe post de ceas deşteptător, soluţia este să reveniţi la ceasurile mecanice „demodate“, fără afişaj electronic.
Deşi e mare tentaţia utilizării unui telefon inteligent sau a unei tablete pentru destindere înainte de culcare, pentru a vă asigura un somn de calitate, deci şi o mai bună stare de sănătate fizică şi mentală, cel mai bine ar fi să lăsaţi aparatele electronice în sufragerie. Renunţând la acestea veţi simţi foarte rapid efectele benefice ale unui somn bun şi vă veţi convinge că aceasta este cea mai bună soluţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS