19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMuzica le curge prin vene

Muzica le curge prin vene

Cătălin Glăvan (Koleroo), Lucian Șerban (Sinistratu’) și Ion Ciontu (Vifor) formează trupa Casa de Conspirații
Cătălin Glăvan (Koleroo), Lucian Șerban (Sinistratu’) și Ion Ciontu (Vifor) formează trupa Casa de Conspirații

Din ce în ce mai mulți tineri ascultă rap, fiind fascinați de acest gen muzical. Despre evoluția mișcării rap în Craiova ne vorbesc băieții
de la Casa de Conspirații, formație lansată în 2009.

Rapul a ajuns să fie astăzi unul dintre cele mai ascultate genuri muzicale. Cătălin Glăvan și Lucian Șerban, alias Koleroo și Sinistratu, formează din 2009 trupa Casa de Conspirații. De aproximativ două luni s-a alăturat formației și Ion Ciontu, alias Vifor, și împreună aduc publicului piese prin care transmit mesaje cu un puternic impact asupra celor care le ascultă. Cu ani de experiență în spate, muzica este mai mult decât o pasiune pentru membrii formației. „La început, în trupa Casa de Conspirații am fost doar eu și Sinistratu, iar în 2011 am scos și primul album, care se numește «Ultimul tău drum». Am avut concerte și o relație deschisă cu publicul“, ne spune Koleroo.
Tinerii de la Casa de Conspirații nu și-au dorit ca numele formației să fie unul în limba engleză. „Nu ne-am gândit niciodată la un nume în engleză. Suntem români și considerăm că această limbă ne reprezintă”, a spus Sinistratu.

Casa de Conspirații lansează piesa „Motive“

Tinerii vor să înregistreze cât mai multe piese care să aibă și videoclip întrucât consideră că numai în acest mod se pot apropia mai mult de public.
„Piesele, în general, se consumă foarte repede, mai ales cele care nu au parte de o promovare agresivă, și ne-am gândit ca fiecare melodie apărută să aibă și videoclip. Clipul întregește ideea melodiei. Până în primăvară vrem să scoatem patru-cinci videoclipuri“, spune Koleroo. Deși băieții de la Casa de Conspirații au numai două piese cu videoclip, fanii le știu toate melodiile și le cântă împreună cu ei la concerte.
Săptămâna viitoare, Casa de Conspirații lansează piesa „Motive“, însoțită și de un videoclip filmat la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri“. „Prin această melodie vrem să îi trezim pe oameni, să nu mai fie atât de robotizați la muncă. Vrem să îi scoatem cumva din rutina zilnică, să sfidăm legile societății. Am cântat piesa asta la baluri și lumea a reacționat surprinzător“, povestesc membrii trupei.

„Este munca noastră 100%“

Prin muzica lor, rapperii transmit mesaje clare. „Cântăm din plăcere și lucrul acesta se vede. Mi se pare că suntem mult diferiți de ce se face la nivelul ăsta în rap. Suntem peste ceilalți și ca producție, și ca mesaj“, este de părere Cătălin, alias Koleroo. Munca pe care o depun cei trei este răsplătită în momentul în care urcă pe scenă, iar oamenii îi întâmpină cu aplauze.
„Tinerii de la noi care fac rap nu prea se ocupă de producție. Este mult mai simplu să iei instrumentalul de pe net, să ți se potrivească la ce ai scris, mergi la studio, ai tras piesa, ai aruncat-o pe internet și gata. Cred că satisfacția este foarte mică în cazul lor“, spune Ion. Koleroo este cel care se ocupă cel mai mult de partea de producție și se bucură că au libertatea de a lucra singuri. „De la tobe până la cum sună un anumit cuvânt este munca noastră 100% și răsplata este cu atât mai mare cu cât știi că ai pus totul în acea melodie“, spune Koleroo.

Studioul din sufragerie

Și cum viața de artist nu este deloc ușoară, băieții de la Casa de Conspirații își petrec nopțile compunând ori înregistrând piese. Ei se întâlnesc în sufrageria lui Koleroo, singurul lor studio de până acum, și acolo compun piesele atât de îndrăgite de fani.
„Ne întâlnim foarte mult noaptea și în weekenduri. Versurile le mai scriem și separat, apoi ne consultăm și ajungem la cea mai bună variantă“, povestește Ion. Când vreunul dintre ei are o idee, o scrie, apoi o discută cu ceilalți. „Eu mai lucrez și singur. Poate îmi mai trece vreo idee prin cap, orice. După aceea, dacă mă inspiră ceva, mă apuc și scriu, apoi discutăm toți trei și cădem de acord“, adaugă Koleroo.
Pentru Casa de Conspirații, muzica înseamnă pasiune, pe care o transformă în distracție. Iubesc muzica și fiecare sunet le trece prin vene, motiv pentru care nici o noapte pierdută nu este un sacrificiu pentru ei. „Lucrăm până la șase ore pe noapte, dar nu avem nici o presiune pentru că muzica pentru noi este o plăcere. Nu cântăm neapărat pentru bani, pentru că satisfacția financiară este mult prea mică. Avem satisfacții pe alte planuri, care pe mine unul mă motivează. De exemplu, eu mă simt foarte bine atunci când văd sala în picioare și cu mâinile pe sus“, spune Ion, alias Vifor.

„Muzica îi face să fie mult mai creativi și originali“

Muzica băieților de la Casa de Conspirații nu este apreciată numai de tineri, ci și de oamenii trecuți de prima tinerețe, care înțeleg câtă muncă depun rapperii pentru fiecare piesă pe care o înregistrează.
Deși la început totul a părut o joacă de copii, familiile celor trei și-au dat repede seama că muzica este o parte din viețile lor, iar acum îi susțin în ceea ce fac.
„Eu am cochetat cu muzica în tinerețe și înțeleg cât de solicitant este, mai ales când faci muzică la anumite standarde. În versurile acestui gen muzical se regăsesc foarte mulți tineri. Membrii trupei Casa de Conspirații vor să transmită publicului stările pe care le au în acel moment. Muzica îi face să fie mult mai creativi și originali“, ne spune Verginica, mama lui Ion Ciontu.
Nu numai familiile sunt cele care le apreciază munca și le ascultă fiecare piesă. „Profa mea de muzică este o tipă foarte pricepută și a fost uimită atunci când a ascultat melodiile noastre. Nu-i venea să creadă că noi compunem versurile și producem muzica pe care o cântăm. Are experiență în muzică și chiar ne apreciază munca, iar acest lucru înseamnă foarte mult pentru noi“, spune cu mândrie Ion, alias Vifor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS