16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLămâia, miracol pentru sănătate

Lămâia, miracol pentru sănătate

Încă din antichitate, oamenii credeau că mâncând lămâi şi bând sucul lor se ţineau departe de orice formă de otrăvire. Studiile recente au confirmat convingerea lor. Cele mai cunoscute beneficii pe care le au lămâile pentru sănătate sunt acelea că sunt antivirale, antibacteriene şi imunostimulatoare şi că sunt folositoare în diete pentru că sucul de lămâie este un ajutor digestiv şi un detoxifiant pentru ficat. Lămâile conţin acid citric, calciu, magneziu, vitamina C, bioflavonoide, pectine, toate întăresc imunitatea şi luptă împotriva infecţiilor, conform sfatulparintilor.ro.
Dar sunt şi foarte multe beneficii ale lămâii pe care mulţi dintre noi nu le cunoaştem, aşa cum ne sunt dezvăluite de cartea „The Lemon Juice Diet“ scrisă de Theresa Cheung.

Vindecă acneea

Vitamina C din lămâie ajută pielea să fie strălucitoare şi omoară bacteriile care cauzează acneea. Bea limonadă dimineaţa şi, în plus, poţi face şi următoarele: aplică puţin suc de lămâie pe porţiunea de piele afectată de acnee şi lasă aşa peste noapte. Spală cu apă a doua zi dimineaţa. Se poate simţi o uşoară arsură, dar dispare repede. Mai există şi varianta de a amesteca o parte zeamă de lămâie proaspăt stoarsă cu o parte apă cu miere. Pune acest amestec pe zonele afectate şi lasă o jumătate de oră, apoi clăteşte. Repetă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Calmează anxietatea

Studiile arată că lămâia are efect de calmare şi ajută la îndepărtarea oboselii, agitaţiei, ameţelii, nervozităţii şi tensiunii. Inhalarea de ulei de lămâie creşte capacitatea de concentrare şi ţine mintea în stare de alertă. Lămâia poate fi folosită şi ca odorizant de cameră în birouri, pentru a creşte eficienţa angajaţilor. Dacă te simţi tensionat, pune pe o batistă puţin ulei de lămâie şi inhalează.
 
Vindecă răceala şi gripa

Când ai răcit, puterea vindecătoare a lămâii acţionează atât intern, dând urgent vitamina C celulelor aflate în suferinţă, cât şi extern, prin contactul dintre gâtul afectat şi sucul de lămâie. Când îţi curge nasul sau te doare gâtul, consumă cât mai multă vitamina C, pentru că aceasta impulsionează puternic sistemul imunitar, punându-l la treabă ca să lupte cât mai eficient cu boala. Bea la fiecare două ore limonadă caldă făcută din sucul de la o lămâie, miere şi o cană de apă fierbinte, dar fără să-ţi opăreşti gâtul, pentru că mai rău îi faci.
Dacă te doare gâtul, adaugă în acea limonadă, în loc de miere, o linguriţă de sare marină. Fă gargară cu ea de trei ori pe zi. Poţi înghiţi sucul după aceea. Când ai febră din pricina răcelilor, bea o cană de suc de la una-două lămâi cu apă fierbinte şi miere, bea-o toată odată, apoi la fel la fiecare două ore, până când febra începe să cedeze.

Elimină eczemele

Dacă suferi de infecţii ale pielii cum ar fi eczema, o împachetare cu lămâie îţi va face foarte bine. Pune opt picături de ulei esenţial de lămâie în apa caldă (250 ml) şi o linguriţă de miere. Mierea mai are efect antiinflamator şi întăreşte puterea de vindecare a lămâii.
Îmbibă o bucată de bumbac în lichid, stoarce excesul şi plasează bumbacul pe zona afectată, timp de 15 minute, de două sau trei ori pe zi. Nu doar că vindecă această infecţie, dar va reduce şi mâncărimea.

Învinge oboseala

Lămâia este ajutorul inestimabil pentru toţi cei ce se confruntă cu oboseala cronică dată de munca lor. Bea o lămâie stoarsă ori de câte ori te simţi prea obosit sau suge o jumătate de lămâie. Exploratorii înfig un pai în capătul unei lămâi întregi când sunt epuizaţi şi se revigorează sugând zeama direct din fruct.
Uleiul de lămâie stimulează şi activitatea cerebrală aşa că, de îndată ce te simţi foarte obosit şi nu te poţi concentra, pune patru picături de ulei esenţial de lămâie într-un vas mic de aromoterapie cu puţină apă şi bea şi un pahar cu apă şi lămâie la câteva ore.

Rezolvă problema halenei

Lămâile te ajută să ai respiraţia proaspată dacă ai halenă, după consumul de alcool, ţigări sau după ce ai mâncat diverse alimente condimentate cum ar fi ceapa şi usturoiul. Ca să îţi menţii proaspătă respiraţia, clăteşte gura cu sucul de la lămâia proaspăt stoarsă combinat cu apă călduţă. Te ajută şi dacă mesteci o felie de lămâie după fiecare masă.

Luptă cu hipertensiunea

Se ştie că usturoiul şi ceapa au efecte foarte bune în lupta împotriva hipertensiunii arteriale, dar ele sunt ajutate mult şi de lămâie. Combină trei căţei de usturoi pisaţi cu lapte degresat sau lapte de soia. Adu la punctul de fierbere acest amestec şi lasă-l cinci minute. După răcire, adaugă în el sucul de la trei lămâi proaspăt stoarse. Bea peste zi această băutură-minune.
Dacă ai colesterolul mărit, nu uita că pectinele din lămâi contribuie la accelerarea metabolismului şi la scăderea colesterolului.

Îndepărtează durerea din corp

Chiar dacă are gust extrem de acru, sucul de lămâie are un efect alcalin deosebit de puternic şi, deci, este un agent natural împotriva excesului de aciditate care este responsabil de multe boli, printre care şi reumatismul. Bea dimineaţa o lămâie stoarsă cu un pahar de apă călduţă şi repetă acest lucru de două-trei ori pe zi dacă ai dureri articulare.
Dacă ai zone inflamate şi dureroase, masează-le cu ulei de lămâie amestecat cu o linguriţă de ulei de jojoba sau cu o cremă pe care o ai în casă. Face minuni.

Spune adio varicelor

Uleiul de lămâie are proprietăţi terapeutice considerabile asupra vaselor de sânge şi ajută în lupta împotriva varicelor.
Amestecă şase picături de ulei de lămâie cu ulei de migdale, de avocado sau de jojoba şi masează zona afectată.
Revigorează-ţi corpul şi picioarele obosite, cu varice, printr-o baie în care pui zece picături de ulei de lămâie, o lingură de miere şi patru picături de ulei de chiparos. Stai în acea apă 15 minute şi când ieşi din ea nu freca pielea, ci doar tamponeaz-o cu blândeţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS