16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTărâmul fericirii

Tărâmul fericirii

Australia pare să fie locul unde orice pământean şi-ar dori să trăiască. Locuitorii de pe aceste meleaguri trăiesc mai mult, lucrează mai puţin şi câştigă mai mult, relatează panorama.it.

Un raport recent al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a arătat faptul că australienii par a fi cei mai fericiţi dintre pământeni. Pentru realizarea acestui inedit clasament, specialiştii OCSE au luat în considerare 24 de indicatori, împărţiţi în 11 categorii, care variază de la implicarea socială la calitatea mediului, de la educaţie la sănătate, de la raportul muncă-tip liber şi până la speranţa de viaţă. În studiul, pentru care au fost monitorizate 34 de ţări, care fac parte din organizaţie, Australia se demonstrează a fi cea mai fericită ţară de pe Mapamond, devansând doi lideri consacraţi, precum Statele Unite şi Norvegia. De altfel, Australia şi Noua Zeelandă sunt dovada vie a faptului că izolarea geografică e încă un mod de protejare parţială contra contaminării problemelor de pe pieţele financiare, chiar dacă nici una şi nici cealaltă nu au scăpat nevătămate. Cel mai bun exemplu e faptul că economia Australiei a crescut cu 2% în 2011, sub majorarea din 2010, dar cauza au fost inundaţii catastrofale şi un ciclon, care au afectat două din statele care formează federaţia australiană. Distanţa care separă Australia de criza economică care a lovit Europa şi de creşterea anemică a Statelor Unite nu este singurul motiv al acestui rezultat. Cererea tot mai mare de resurse naturale – fierită şi cărbune pe primele locuri – a contribuit la scăderea ratei şomajului, care în prezent este printre cea mai mică din lume. În aprilie, 4,9 la sută dintre australieni nu aveau un loc de muncă, faţă de 10,9% din zona europeană şi 8,1% din Statele Unite. În plus, 72 la sută dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani au un loc de muncă plătit, faţă de  66% din restul regiunilor. De menţionat că 79 la sută dintre bărbaţii de la Antipozi şi 66 la sută dintre femei au un serviciu stabil.

Mai puţină muncă

La realizarea clasamentului s-a ţinut cont şi de faptul că orele petrecute de australieni la serviciu sunt mai puţine decât media (1.686 în Australia faţă de 1.749), cu un venit mediu de 26.900 de dolari faţă de 22.300 de dolari, cât este media ţărilor OECD. Per ansamblu, nivelul de satisfacţie pentru propria viaţă este de 7,4 din 10 (faţă de  6,7, media la nivelul ţărilor OECD). Australienii sunt destul de mulţumiţi de acest primat, în ciuda scăderii numărului de turişti, precum şi a valorii monedei naţionale, care a ajuns la minime istorice. De asemenea, standardele calitative ale vieţii continuă să atragă persoane din toată lumea. Speranţa de viaţă în Australia este de 82 de ani, cu doi ani mai mulţi decât media din ţările OECD. De altfel, 85 la sută dintre persoanele intervievate şi-au descris starea de sănătate ca fiind „bună“, în timp ce în rândul respondenţilor din ţările membre OECD procentul este de 70 la sută. În plus, guvernul australian contează pe un surplus de profit pentru următorul an fiscal, ceea ce înseamnă că propriile datorii vor scădea sub 10% din produsul intern brut.

În căutare
de chilipiruri

Printre punctele slabe se poate menţiona entuziasmul ceva mai redus pentru viaţa cotidiană, spre deosebire de americani, irlandezi şi chiar spanioli. În opinia analiştilor, o explicaţie ar putea-o reprezenta faptul că australienii au devenit consumatori mai moderaţi şi mai atenţi la cheltuieli. Costurile vieţii au crescut, fapt ce i-a determinat pe localnici să cumpere mai puţin sau să caute chilipiruri on-line. Veştile bune continuă însă pe plan politic. 71 la sută dintre australieni declară că au încredere în propriile instituţii, faţă de 56 la sută, cât este media celorlalte state membre OCED. Potrivit aceluiaşi studiu, bărbaţii de la Antipozi îşi petrec aproape trei ore pe zi gătind, făcând curăţenie sau având grijă de treburile casnice, mult mai mult decât, de exemplu, nemţii, americanii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS