18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCele şase obiceiuri care ţin căsniciile puternice

Cele şase obiceiuri care ţin căsniciile puternice

Când vedeţi un cuplu trainic, vă gândiţi care este secretul lor pentru o căsnicie puternică. Iată şi ce spun specialiştii în psihologia cuplului, citaţi de sfatulparintilor.ro. „Primul lucru pe care îl observăm la cuplurile fericite este că se cunosc foarte bine, ştiu care sunt diferenţele dintre ei şi, mai ales, nu încearcă să schimbe cealaltă persoană“, explică Darren Wilk, psihoterapeut, specialist în psihologia cuplului.

Cererile sunt favoruri, nu obligaţii
Atunci când îi cereţi soţului sau soţiei să facă anumite treburi (fie că e vorba de treburi casnice sau care au legătură cu copiii), acestea ar trebui prezentate ca şi când v-ar face un favor, şi nu ca şi când ar fi o obligaţie de-a lui/ei. „Atunci când vă prezentaţi nevoile, spuneţi-le cu pozitivitate, nu cu negativitate. De exemplu, nu spuneţi «M-am săturat să ai totul planificat», ci «Mi-ar plăcea să mai facem şi lucruri spontane», explică Wilk.

Fiţi pozitiv!
Cuplurile nefericite sunt, de obicei, concentrate pe negativitate. Nu încercaţi să descoperiţi în fiecare zi lucrurile care nu vă plac la partener, ci lucrurile care vă plac. Dacă nu faceţi asta, în loc să vă umpleţi inima de bucurie, o să aveţi parte numai de frustrări.

Rostiţi cu voce tare aprecierile
Cuplurile uită deseori să se laude. „În urma unei cercetări pe care am avut-o la Institutul Gottman, s-a dovedit că, pentru a avea o căsnicie fericită, la fiecare moment negativ trebuie să existe măcar unul pozitiv: o laudă, o încurajare, o atingere afectuoasă, o privire drăgăstoasă, un compliment. Cel puţin de trei ori pe zi, spuneţi-i ceva pozitiv partenerului dumneavoastră de viaţă, de exemplu: «Eşti un tată grozav, pentru că ai ajutat-o pe fiica ta să rezolve acel puzzle, eu n-aş fi avut atâta răbdare!», explică Darren Wilk.

Rememoraţi amintiri plăcute
„Cuplurile fericite au momente în care pur şi simplu stau şi povestesc despre lucruri prin care au trecut până atunci. Aceste rememorări spuse cu voce tare schimbă modul de gândire, vă fac să vă gândiţi la cum este partenerul şi cum este acum relaţia voastra“, spune Wilk. Acesta recomandă ca, atunci când simţiţi că relaţia nu se află pe drumul cel bun, să mergeţi împreună într-un parc sau la un restaurant şi să rememoraţi fragmente plăcute din istoria voastră.

Nu intraţi în zona de confort
„Cuplurile fericite îşi dau întâlnire, se complimentează reciproc, fac lucruri împreună“, spune Wilk. Capcana în care cad multe perechi constă în faptul că, după o anumită perioadă, intră într-o zonă de confort şi uită să facă lucruri mărunte. Relaţiile de cuplu sunt un ecosistem foarte fragil, tocmai de aceea şi rata divorţurilor este destul de mare.

Să ştiţi când partenerul simte nevoia de atenţie
În urma unui studiu realizat la Institutul Gottman, la care au participat 120 de cupluri proaspăt căsătorite, s-a constatat că, după şase ani, 33% dintre aceştia au divorţat. Motivul? Nu au acordat atenţie nevoilor partenerului. În schimb, 67% dintre participanţii la studiu au rămas împreună şi au mărturisit că au acordat atenţie nevoilor de conectivitate ale partenerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS