22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAutostrada viitorului, tot mai aproape

Autostrada viitorului, tot mai aproape

Autorităţile olandeze intenţionează să implementeze anul viitor un concept de străzi revoluţionare, care se vor lumina noaptea pentru a deschide calea şi care, în viitor, vor putea fi folosite pentru încărcarea maşinilor electrice, relatează Daily Mail

Proiectul aşa-numitelor „Autostrăzi inteligente“ a fost prezentat publicului săptămâna trecută, în cadrul unei convenţii la care s-au adunat cei mai pricepuţi ingineri şi proiectanţi din Olanda. Potrivit echipei care se află în spatele acestui concept, autostrăzile inteligente vor face uz de cele mai noi tehnologii din domeniul construcţiei de străzi, iar proiectanţii susţin că străzile pe care ei le vor crea vor fi „mai durabile, mai sigure şi intuitive“. Cele două companii care au dezvoltat proiectul au explicat că obiectivul lor principal este acela de a crea şi implementa şosele durabile şi interactive folosindu-se de lumină, energie şi indicatoare care se adaptează automat la condiţiile de trafic. Cu alte cuvinte, şi-au propus să dea peste cap ideea „tradiţională“ de inovaţie în domeniul căilor de transport rutiere, concentrându-se mai degrabă pe strada sau autostrada propriu-zisă şi nu pe autovehiculele care folosesc aceste căi.
Pe lista cu cele mai ambiţioase idei pentru viitorul călătoriilor rutiere se află construirea unor benzi speciale, care să permită şoferilor aflaţi la volanul maşinilor electrice să îşi alimenteze autovehiculul ecologic chiar în timpul călătoriei, odată cu parcurgerea kilometrilor de autostradă. Un alt plan presupune echiparea căilor rutiere cu stâlpi de electricitate eficienţi din punct de vedere energetic, care să se aprindă treptat când o maşină se apropie, stingându-se apoi treptat odată ce vehiculul a trecut.

Inovaţie în scurt timp

Aceste două idei vor mai avea nevoie de ani buni înainte de a putea fi puse în aplicare, însă autorităţile olandeze se pregătesc să înceapă procesul de revoluţionare a călătoriilor rutiere chiar de la jumătatea anul viitor. Atunci, pe străzile şi autostrăzile importante din Olanda va debuta procesul de executare a marcajelor rutiere cu o vopsea ce conţine pulbere fosforescentă, sensibilă la lumină, care se încarcă sub razele soarelui şi care, după căderea nopţii, luminează şoseaua pe o perioadă de timp de până la zece ore.
O altă tehnologie care, susţin autorităţile olandeze, va fi implementată începând cu 2013, este cea a acoperirii părţii carosabile cu o vopsea dinamică, termosensibilă, vopsea datorită căreia, pe timp de vreme rea şi în condiţii de carosabil alunecos, şoferii vor putea vedea pe şosea cristalele de gheaţă şi vor putea adapta astfel viteza la condiţiile de drum.
Toate aceste idei, dezvoltate de companiile olandeze Studio Roosegaarde şi Heijmans Infrastructure, au fost deja desemnate drept „Cel mai bun concept pentru viitor“ în cadrul premiilor pentru proiectare Dutch Design Awards. Mulţumind pentru distincţia acordată, cele două companii au precizat într-un comunicat de presă că în loc să se concentreze pe autovehicule pentru a inova experienţa şofatului, inginerii de la Roosegaarde şi Heijmans au ales să inoveze autostrăzile. „Proiecte inovatoare precum «Şoselele fosforescente», «Vopsea dinamică», «Lumină interactivă», «Lumină de vânt» sau «Bandă de prioritate pentru maşinile electronice» vor fi realizate în următorii cinci ani“, au confirmat reprezentanţii companiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS