22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCreierul ca un computer

Creierul ca un computer

Creierul uman este o entitate atât de puternică şi de complexă încât poate rivaliza cu uşurinţă cu cele mai sofisticate maşinării şi echipamente. Tocmai de aceea, oamenii de ştiinţă lucrează din greu să creeze un computer care să simuleze perfect creierul şi întreaga sa activitate. Obiectivul acestui proiect ambiţios, care va fi realizat cu ajutorul celui mai performant computer din lume, este compilarea tuturor informaţiilor existente până acum cu privire la căile misterioase ale funcţionării cerebrale şi „reflectarea“ acestora pe un ecran, în cele mai mici detalii, până la nivelul celulelor şi moleculelor. Oamenii de ştiinţă îşi propun să integreze într-o singură platformă toate datele de cercetare adunate din centrele din întreaga lume – în condiţiile în care în fiecare an sunt redactate 60.000 de studii în domeniul neurologiei. Dacă vor avea succes, demersul ar putea reprezenta o adevărată revoluţie pentru înţelegerea şi tratarea maladiilor neurologice precum Alzheimer şi Parkinson, pentru care încă nu a fost descoperit un leac, în ciuda tuturor eforturilor depuse. Mai mult decât atât, creierul computerizat ar putea contribui semnificativ la dezlegarea misterului din spatele mecanismelor prin care oamenii raţionează şi iau decizii.

Un proiect ambiţios

Coordonatorul proiectului este profesorul elveţian Henry Markram, care va lucra alături de o echipă de oameni de ştiinţă din întreaga Europă, perioada de timp estimată pentru îndeplinirea obiectivelor fiind de 12 ani. „Complexitatea creierului, care conţine miliarde de neuroni interconectaţi, îngreunează încercarea de a înţelege felul în care acest organ funcţionează. Prin simularea funcţiilor cerebrale, colegii noştri din domeniul ştiinţelor neurologice vor putea vedea, manipula, analiza şi măsura orice aspect al creierului“, a explicat Makram.
Creierul computerizat, care va fi construit pas cu pas într-o unitate de cercetare din Düsseldorf, Germania, va include mii de imagini tridimensionale realizate în jurul unui „centru de comandă“, astfel încât cercetătorii vor putea accesa virtual zonele cerebrale şi vor putea observa felul în care acestea comunică şi interacţionează unele cu celelalte. Proiectul beneficiază deja de finanţare venită din partea Uniunii Europene şi există şansa să obţină încă o bursă de cercetare în valoare de un miliard de euro, tot din partea Uniunii. Principalul motiv care i-ar putea convinge pe oficiali să acorde această finanţare suplimentară este acela că, odată finalizat, proiectul va fi util în procesul de testare a noilor medicamente, fapt ce ar putea reduce semnificativ nu doar perioada de timp necesară pentru autorizarea tratamentelor, ci şi costurile generale. În plus, creierul computerizat ar putea fi încă un pas important făcut spre perfecţionarea roboţilor şi computerelor.

Echipa Frankenstein

În mod inevitabil, au apărut şi voci care au exprimat îngrijorare cu privire la consecinţele acestui tip de manipulare, care ar putea duce la crearea de computere care pot gândi singure. De altfel, presa din Germania a botezat deja cercetătorii conduşi de profesorul Markram cu numele „Echipa Frankenstein“.
Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS