23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Taj Mahalul, blestemat?

Cunoscutul mausoleu Taj Mahal, un monument din vechea Indie, care a fost dedicat dragostei, este în pericol. Potrivit www.ilsussidiario.net, specialiştii avertizează că fundaţiile istoricului mausoleu putrezesc, din cauza secării pânzei de apă freatică.
Semnalul de alarmă a fost lansat de Ramshankar Katheria, deputat de Agra, conducătorul unui grup de campanie pentru conservarea monumentului, care a avertizat că, dacă nu se iau măsurile corespunzătoare, „Perla Templelor“ şi una dintre cele opt minuni ale lumii moderne se va prăbuşi în maximum cinci ani. Katheria a mărturisit că, de mai multe ori, le-a împărtăşit premierului Manmohan Singh şi preşedintei Indiei, Pratibha Patil unele temeri privind supravieţuirea monumentului.
„Cer o anchetă la nivel înalt pentru a fi analizat pericolul sever în care se află structurile din lemn din fundaţia de la Taj“, a spus parlamentarul. El apreciază că structurile din lemn se degradează din cauza scăderii nivelului apei din râul pe care este construit mausoleul.
„Această minune arhitecturală îşi pierde strălucirea şi, dacă acest lucru persistă, minaretele ar putea şi ele să se prăbuşească, deoarece fundaţia lor din lemn – de sub fântâni – a început să putrezească din lipsă de apă. Nimeni nu a avut voie în ultimele trei decenii să coboare pentru a verifica fundaţiile“, a declarat deputatul.

Temeri şi superstiţii

Temerile deputatului nu sunt împărtăşite însă de arheologii care supraveghează lucrările de prezervare a celebrului mausoleu indian Taj Mahal. Aceştia au dezminţit informaţiile potrivit cărora monumentul s-ar putea prăbuşi. „Se fac teste în mod regulat şi diferitele agenţii, printre care şi Centrul naţional de arheologie, nu au adus niciodată în discuţie un asemenea pericol“, a spus arheologul-şef de la Centrul de arheologie din India (ASI), I.D. Dwivedi, a cărui echipă a desfăşurat o lucrare amplă de curăţenie la Taj Mahal în 2007. Atât bătrânii indieni, cât şi oamenii din popor sunt de altă părere. Ei spun că „acum este momentul blestemului celor a căror viaţă a «putrezit» pentru ceva care nu este decât un măreţ edificiu funerar“.
După cum se ştie, monumentul a fost ridicat de împăratul mogul Shah Jahan, ca simbol al iubirii eterne, soţiei sale Mumtaz Mahal (care a murit după ce i-a născut cel de-al 14-lea copil). Se spune însă că în spatele acestui monument închinat iubirii se ascunde şi o tragedie: cea a miilor de muncitori care au trudit la ridicarea acestei capodopere arhitectonice. Se povesteşte că împăratul îşi dorea atât de mult ca mausoleul să fie unic, încât ajunsese să îi terorizeze pe cei care munceau zi şi noapte la ridicarea lui. După finalizarea construcţiei, Jahan a fost la un pas să ordone tăierea mâinilor tuturor meşterilor care au ridicat templul, de teamă că aceştia ar putea ridica unul mai semeţ decât Taj Mahal. În cele din urmă, el i-a convins pe meşteri să se lase de meserie, nu înainte însă de a tăia mâinile câtorva oameni nevinovaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS